Simptomul ochilor roșii

Din punct de vedere estetic, schimbarea bruscă a culorii ochilor poate reprezenta o modificare destul de puternică. În ciuda impactului vizual, de cele mai multe ori ea este provocată de o cauză a cărei gravitate nu este una majoră. Cu toate acestea există și situații foarte serioase, în care ochii roșii însoțesc o problemă gravă de sănătate, care necesită tratament în regim de urgență.

Există o sumedenie de afecțiuni la nivelul globului ocular care au printre formele de manifestare și acest simptom al ochilor roșii. Identificarea tratamentului optim depinde de un singur factor: găsirea cauzei care a provocat această reacție. Iar examenul oftalmologic este cel mai sigur mod de a depista sursa exactă a acestei modificări cromatice.

Cele mai frecvente cauze din spectrul oftalmologic care au ca simptom (și) ochii roșii

Există numeroase cauze care au printre formele de manifestare și acest simptom al ochilor roșii. Cele mai frecvente astfel de afecțiuni sunt: conjunctivita, blefarita, alergiile de sezon, sindromul ochilor uscați, spargerea unui vas de sânge, glaucomul acut, ulcerul cornean, o zgârietură la nivelul corneei, sau prezența unui fir de nisip în ochi.

Conjunctivita

Indiferent de natura ei—virală, bacteriană sau alergică—, această boală se manifestă prin inflamația stratului subțire de țesut care acoperă globul ocular și suprafețele interioare ale pleoapelor. Vasele de sânge se umflă, iar acest lucru face ca unul sau ambii ochi să pară injectați. Alte simptome pot include mâncărime, lăcrimare a ochilor și gene lipicioase.

Pe măsură ce tratamentul împotriva conjunctivitei avansează, și roșeața ochilor se atenuează, iar în final dispare.

Blefarita

Alături de conjunctivite, blefarita—atât cea acută, cât și cea cronică—reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze care au ca efect înroșirea ochilor. Acest efect este însoțit, de regulă, și de de alte manifestări ca: lăcrimarea intensă, senzația de corp străin și sensibilitatea crescută la lumină.

Alergiile

O mulțime de alergeni—printre care praful, părul de animale de companie sau polenul—pot provoca ochi roșii și mâncărimi.

Sindromul ochilor uscați

Această afecțiune oftalmologică se manifestă prin faptul că fie ochii nu produc suficiente lacrimi, fie lacrimile se evaporă prea repede. Acest lucru are drept consecință uscarea ochilor, apariția mâncărimii și înroșirea lor.

Spargerea unui vas de sânge

Motivele în urma cărora un vas de sânge de la suprafața ochiului poate să se fisureze sau chiar să se spargă sunt dintre cele mai banale. Iată câteva dintre ele: încordarea, tusea sau rănirea ochiului. În urma unui astfel de microaccident, pe suprafața ochiului apare o pată de culoare roșu aprins.

Chiar dacă o astfel de modificare a suprafeței ochiului poate părea îngrijorătoare, de cele mai multe ori nu este vorba despre ceva grav. Iar pata ar trebui să dispară de la sine, în câteva săptămâni.

Glaucomul acut

Aceasta este o problemă serioasă, iar cel care are cea mai mică bănuială în acest sens trebuie să se prezinte de urgență la medicul specialist. Glaucomul acut se manifestă printr-o creștere bruscă a presiunii în interiorul ochiului. Ca urmare a acestei schimbări bruște, ochiul poate deveni foarte roșu și dureros. Alte simptome care pot să apară sunt: o stare de rău generalizată, vederea încețoșată sau tulbure și, în unele cazuri, apariția unui halou în jurul luminilor. Cum spuneam și mai sus, aceasta este o afecțiune gravă. Iar dacă nu e tratată rapid, poate duce la pierderea permanentă a vederii.

Ulcerul cornean

Această afecțiune—cunoscută și sub numele de cheratită—constă în existența unei răni deschise pe cornee. Un ulcer cornean are drept cauză, de obicei, o infecție oculară. Însă el poate apărea și în cazurile mai severe ale sindromului ochiului uscat, sau datorită altor tulburări oculare.

Alte simptome cu care au de-a face în mod frecvent cei care suferă de ulcer cornean sunt: senzația de corp străin în ochi și sensibilitatea crescută la lumină.

O zgârietură pe suprafața corneei sau prezența unui fir de nisip în ochi

Simptomul ochilor roșii poate apărea și ca efect al unor micro-traumatisme. Cele mai frecvente astfel de accidente constau în prezența în ochi a unei micro-particule, cum ar fi un fir de nisip, sau o zgârietură la nivelul corneei.

Tratarea simptomului ochilor roșii

Pentru a se putea stabili tratamentul optim, mai întâi trebuie pus diagnosticul corect. Trebuie determinată cauza care stă la baza apariției acestei manifestări.

În cazul alergiilor, se folosesc antihistaminicele, decongestionantele sau lacrimile artificiale.

Pentru tratarea conjunctivitei bacteriene pot fi prescrise picături sau unguente antibiotice pentru ochi. 

Tratamentul conjunctivitei virale necesită un plan pe termen mai lung, iar printre metodele cele mai la îndemână, și în același timp cele mai eficiente se numără aplicarea de comprese calde și folosirea lacrimilor artificiale.

Sindromul ochilor uscați se tratează în mod asemănător cu conjunctivita. În această situație, pentru o vindecare cât mai completă, pe lângă lacrimile artificiale și compresele calde, este recomandată și o schimbare a stilului de viață. În primul rând, trebuie redus timpului petrecut în fața ecranelor. Apoi ar trebuie făcute ajustări la nivelul dietei, iar la toate astea ar trebui adăugat un program regulat de exerciții fizice.

Dacă problema este cauzată de infecții oculare, pot fi prescrise picături sau unguente cu antibiotice pentru ochi.

Tehnici elementare pentru evitarea neplăcerilor cauzate de ochii roșii

Există mai multe măsuri care pot fi luate pentru a preveni disconfortul provocat de simptomul ochilor roșii.

Cele mai importante dintre acestea constau în protejarea ochilor prin purtarea de ochelari de soare și prin purtarea de ochelari de ochelari de computer atunci când ne aflăm în fața ecranelor digitale.

Spălarea frecventă a mâinilor este, la rândul ei, o metodă foarte eficientă de protejare a ochilor. Practic, cu cât avem o igienă mai bună a mâinilor, cu atât scad șansele ca în urma frecării, anumite bacterii să ajungă în ochi.

Totuși, dacă simptomele și-au făcut deja apariția, este esențială reducerea cât mai rapidă a efectelor și a intensității acestora. Utilizarea unei comprese calde, pentru a diminua cât mai rapid disconfortul este una dintre cele mai la îndemână metode.

Însă aceasta este doar o metodă temporară. Cel mai important lucru constă în depistarea cauzei care stă la temelia acestei reacții. Iar cel mai practic mod de a ajunge la diagnosticul corect este un examen oftalmologic.

Prim urmare, te așteptăm la Iris Optic, pentru un examen oftalmologic gratuit.