Blefarita

Blefarita este o boală oculară cronică care afectează pleoapele, și provoacă inflamații la nivelul ochilor. Cauzele care duc la apariția ei sunt multiple. În principiu, este vorba fie de acțiunea unor bacterii, fie de anumite  afecțiuni ale pielii, precum mătreața, fie de anumite schimbări hormonale.

Fiind o boală cronică, ea persistă de-a lungul unei perioade ample de timp și, netratată corespunzător, poate duce la declanșarea unor probleme mai grave. 

De regulă, simptomele blefaritei apar rapid, chiar în stadiile incipiente ale bolii. Datorită acestui fapt, această afecțiune este destul de ușor de diagnosticat.

Primele semne ale blefaritei și cauzele apariției

Blefarita nu debutează printr-un simptom anume. Mai degrabă există un set de semne a căror apariție ar trebui să ne trimită cu gândul la posibilitatea prezența acesteia.

Cele mai importante astfel de indicii sunt senzațiile de mâncărime și secreții la nivelul pleoapelor, precum și senzații de arsură la nivelul ochilor. Tot semne ale blefaritei trebuie considerate și înroșirea și umflarea pleoapelor, pielea descuamată în apropierea genelor sau formarea de cruste de-a lungul acestora. 

Printre cele mai frecvente efecte pe care blefarita le are asupra ochiului sunt: lăcrimarea excesivă, sensibilitatea mărită la lumină și încețoșarea a vederii.

Recomandarea noastră este ca în cazul apariției oricăruia dintre semnele de mai sus să acționezi rapid, și să îți faci o programare la medicul oftalmolog. Doar în urma unui examen oftalmologic temeinic se poate stabili mai presus de orice bănuială un diagnostic exact. 

Pentru a depista prezența bolii, medicul oftalmolog fie va preleva cu un tampon secreție din zona afectată pentru a verifica prezența bacteriilor specifice, fie va folosi un colorant special cu ajutorul căruia poate examina mai bine starea pleoapelor.

Ce trebuie făcut în cazul contactării blefaritei?

Fiind o problemă care are printre cauze infecția bacteriană, igiena pleoapelor este esențială pentru tratarea sau prevenirea blefaritei personnaliser coque telephonephone case with strapelf bar disposable vapehandyhülle lederhttps://www.brazosportvineyard.org/have a peek at these guys. Prin urmare, este recomandată curățarea zilnică a pleoapelor cu săpun sau chiar cu șampon pentru copii. Acest lucru ajută la eliminarea oricăror bacterii sau resturi care ar putea cauza neplăceri.

Un alt tratament eficace în cazul blefaritei constă în aplicarea unor comprese calde peste pleoapele afectate. Acest lucru are drept efect deblocarea glandelor, și reducerea inflamației.

Pentru a reduce inflamația se mai pot folosi, picături oculare cu steroizi sau acizi grași omega-3.

Blefarita poate fi tratată și medicamentos, cu antibiotice. Această abordare este însă valabilă numai în cazul în care medicul oftalmolog a constatat că boala are drept sursă infecția cauzată de bacterii.

Este important să reținut faptul că blefarita este o afecțiune cronică. Prin urmare, chiar și în urma unor tratamente există posibilitatea ca ea să nu dispară complet. Cu toate acestea, cu o îngrijire și un tratament adecvate, simptomele pot fi gestionate, iar riscul apariției unor probleme oculare grave poate fi redus semnificativ.

Gravitatea blefaritei

În anumite stadii avansate ale bolii, disconfortul provocat de ea poate deveni destul de mare, deoarece sensibilitatea pleoapelor crește, iar senzația de mâncărime poate deveni constantă.

Însă, spre deosebire de alte afecțiuni, cum ar fi glaucomul, blefarita nu este considerată o afecțiune oftalmologică deosebit de gravă. Cu toate acestea, blefarita trebuie tratată din timp. Ignorarea primelor simptome va avea ca efect avansarea bolii și intensificarea senzațiilor neplăcute asociate cu aceasta.

Prevenirea este (întotdeauna) mai simplă decât tratamentul

La Iris Optic, noi credem în profilaxie și în tratarea diverselor afecțiuni oftalmologice încă de la primele semne. Prin urmare, dacă ai până și cea mai mică bănuială în legătură cu posibilitatea declanșării unei blefarite, programează-te la noi la un consult oftalmologic gratuit.