Lentile bifocale

Confort vizual la două distanțe cu o singură pereche de ochelari

Lentilele bifocale oferă în mod simultan soluții atât pentru clarificarea focalizării asupra obiectelor aflate la apropiere, cât și pentru cea asupra obiectelor aflate la distanță. Partea de jos (cunoscută în mod informal drept „pastila“) este folosită pentru lectură și pentru alte activități vizuale desfășurate la apropiere, iar cea de sus pentru vederea la distanță.

Principalul beneficiu al acestui tip de lentilă este confortul. Purtătorul nu mai trebuie să își ridice sau să își instaleze la loc, pe nas, ochelarii, în funcție de distanța la care se găsește obiectul asupra căruia se concentrează. Pe scurt, echipați cu acest tip de lentile, ochelarii devin un echipament care funcționează optim atât pentru citit, cât și ca ochelari de vedere standard, cu prescripție.

Lentile bifocale

Principiul de funcționare al lentilele bifocale

După cum sugerează și denumirea, lentila bifocală oferă două prescripții diferite într-o singură lentilă. La o privire mai atentă, pe suprafața lentilei se poate vedea o linie care separă zona superioară de cea inferioară. Această demarcație poartă numele de „linia bifocală“ și reprezintă granița unde se întâlnesc cele două prescripții diferite.

Întrucât în mod natural tindem să privim în jos atunci când citim o carte sau când ne uităm la telefoane, jumătatea inferioară a lentilei este cea destinată optimizării activităților care presupun privitul la apropiere.

Cui îi sunt destinate lentilele bifocale?

Recomandarea purtării de lentile bifocale apare atunci când o persoană întâmpină constant dificultăți de focalizare a obiectelor aflate la apropiere. Acest neajuns are ca principală formă de manifestare nevoia de a ține lucrurile mai departe pentru a le putea vedea clar.

De cele mai multe ori, acest comportament este unul dintre simptomele prezbiopiei, o afecțiune extrem de frecventă, care apare odată cu înaintarea în vârstă. Prin urmare, nu este o coincidență faptul că cei mai mulți purtători de ochelari cu lentile bifocale suferă de prezbiopie, și au recurs la această soluție pentru a corecta dificultățile de focalizare a obiectelor aflate la apropiere. Însă există și alte afecțiuni care pot fi rezolvate cu ajutorul lentilor bifocale. Printre acestea se numără miopia și hipermetropia.

Lentile bifocale

Purtarea lentilelor bifocale este un comportament care trebuie învățat

Fiecare parte a lentilei este astfel proiectată încât să se preteze doar privitului la o anumită distanță. Pentru a vedea clar obiectele din depărtare, este necesar să se privească prin partea superioară a lentilei, iar pentru a vedea bine obiectele aflate aproape de ochi, trebuie folosită partea inferioară. Iar purtătorul trebuie să își însușească acest comportament și să devină capabil să îl desfășoare în mod automat.

Pentru a putea utiliza în mod corect lentilele bifocale, cei mai mulți pacienți au nevoie de o perioadă de acomodare. La cei mai norocoși, intervalul de adaptarea va dura doar câteva zile. Însă există suficiente situații în care purtătorii au reușit să se acomodeze abia după câteva săptămâni. Prin urmare, proaspeții posesori de ochelari cu lentile bifocale trebuie să știe că un mic disconfort, la început, este perfect normal și acceptabil.

În primele zile de purtare trebuie evitate mișcările bruște, întrucât pot provoca amețeli sau dezorientare. De aceea, îți recomandăm ca la început, până când ochii tăi se vor obișnui cu noile lentilele, să acorzi atenție schimbării distanței de privire, și să o efectuezi în mod treptat.

Lentilele progresive, următorul pas din punct de vedere tehnologic în evoluția lentilei bifocale

Nu puține sunt persoanele care, pe considerente estetice, refuză să își echipeze ochelarii cu lentile bifocale. Întradevăr, acea „pastilă“ atât de specifică lentilei despre care vorbim, este asociată în mintea multora dintre noi cu ochelarii bunicii.

Pentru ei, cea mai elegantă și în același timp cea mai bună soluție din punct de vedere medical, este reprezentată de lentilele progresive. Acest tip de lentile îi oferă purtătorului posibilitatea să rezolve problemele de acomodare la diferite distanțe, fără a prezenta denivelările de suprafață specifice lentilelor bifocale.

Însă beneficiile oferite de lentilele progresive nu se limitează la acesta. Pentru mai multe detalii, poți citi acest articol din blogul nostru.

Lentile bifocale

În concluzie, dacă ai constatat că ai tendința să depărtezi obiectele de ochi atunci când vrei să obții mai multă claritate, e posibil să ai nevoie de o pereche de ochelari. Poate că soluția potrivită pentru tine sunt lentilele bifocale sau poate că lentilele progresive sunt cele de care ai nevoi.

Brandurile de lentile bifocale din portofoliul Iris Optic

În oferta noastră vei găsi lentile produse de cele mai importante nume din acest domeniu. Avem soluția optimă pentru tine, indiferent de bugetul pe care vrei să îl investești în următoarea ta pereche de ochelari cu lentiă bifocală.

essilor
Rhein Vision
hoya
zeiss