Lentile antireflexie

Pentru eliminarea strălucirilor și a altor neplăceri din această categorie

Spre diferență de lentilele obișnuite, de cele bifocale sau de cele progresive, lentilele anti-reflexie nu sunt destinate reparării unui defect de vedere. Rolul acestui gen de dispozitive este unul de protecție. Cel care le poartă va fi la adăpost față de efectele nocive pe care le pot avea asupra ochilor reflexiile puternice. Aceste fenomene pot crea un nivel mare de disconfort, pot provoca senzația de oboseală a ochilor, precum și dificultăți de vedere.

Lentilele—sau tratamentele—anti-reflexie pot fi o opțiune inspirată atât pentru cei care poartă ochelari de vedere, cât și pentru persoanele care nu au probleme de vedere, dar vor să își protejeze ochii împotriva unor efecte nefaste ale excesului de lumină.

Lentile antireflexie

Principalele beneficii ale lentilelor anti-reflexie

După cum e ușor de intuit, cel mai important beneficiu al lentilelor anti-reflexie constă chiar în reducerea semnificativă a reflexiilor produse la suprafața lentilelor. Prin reducerea reflexiilor, vederea prin ochelari devine mai clară, iar ochiul nu mai este expus șocurilor produse de fulgurațiile periculoase de lumină. În plus, cantitatea de lumină care ajunge la ochi devine mai mare, iar contrastul și claritatea vederii sunt îmbunătățite.

Însă acesta nu este singurul plus pe care acest tip de lentile îl oferă purtătorului. În același timp ele oferă mai multă performanță în ceea ce privește vederea prin ochelari, cât și un plus la capitolul estetic.

Reducerea strălucirilor produse de ecranele digitale

Lentilele anti-reflexie reduc în mod semnificativ atât strălucirea și reflexiile provocate de lumina solară, cât și pe cele produse de sursele de lumină artificială, ca de exemplu ecranele dispozitivelor digitale. Acest lucru le este util în primul rând persoanelor care petrec mult timp lucrând la calculator sau conducând pe timp de noapte.

Vedere îmbunătățită

Eliminând reflexiile, ele oferă o vedere mai clară. Iar acest lucru are ca efect imediat reducerea oboselii ochilor. Astfel, perioadele în care se desfășoară activități solicitante din punct de vedere vizual—ca de exemplu sesiunile prelungite de lectură sau de lucru la calculator—nu vor mai fi la fel de dăunătoare pentru ochi.

Aspect estetic îmbunătățit

Deși sună oarecum contraintuitiv, utilizarea lentilelor anti reflexie îmbunătățește, într-o oarecare măsură, aspectul ochelarilor de vedere. Strălucirile și reflexiile creează o iluzie potrivit căreia lentilele par mai groase, și din acest motiv mai puțin elegante. Atunci când acest fenomen este eliminat, respectiva iluzie dispare, iar din punct de vedere estetic, ochelarii se prezintă mult mai bine.

Lentile antireflexie

Câteva informații în legătură cu tehnologia de fabricație

Din punct de vedere tehnic, aceste lentilele se caracterizează prin faptul că sunt acoperite pe ambele fețe cu o peliculă foarte fină de particule, al cărei rol constă în împiedicarea formării reflexiilor. În principiu, materialele folosite în acest scop sunt oxizii metalic, dintre care cel mai frecvent utilizați sunt dioxidul de titan și dioxidul de siliciu.

Straturile care formează pelicula anti-reflexie sunt extrem de fine. Grosimea lor este de ordinul nanometrilor—adică măsoară doar câteva miimi din grosimea unui fir de păr uman. Drept urmare, își îndeplinesc funcția de protecție fără ca purtătorul de ochelari să fie inoportunat în vreun fel.

Când este recomandată utilizarea lentilelor anti-reflexie?

Ca regulă generală, le recomandăm tuturor purtătorilor de ochelari să apeleze cu încredere la tratamentul anti-reflexie pentru lentilele pe care le folosesc. Însă există situații particulare și genuri de activități specifice, în care aceste dispozitive sunt deosebit de utile.

De exemplu, în cazul persoanelor care petrec mult timp în fața ecranului calculatorului, sau a celor care conduc pe timp de noapte, lentilele anti-reflexie îmbunătățesc semnificativ confortul vizual. De asemenea, lentilele anti-reflexie le sunt utile celor care petrec mult timp în aer liber, deoarece reduc intensitatea luminii soarelui și astfel contribuie la sporirea confortului ocular.

Lentile antireflexie

Lentile cu multe dioptrii tind să reflecte mai multă lumină decât lentilele obișnuite. Din acest motiv, cei care poartă ochelari cu astfel de prescripții vor avea multe de câștigat odată ce vor face tranziția către lentilele anti-reflexie.

Alegerea lentilelor anti reflexie potrivite trebuie făcută în cunoștință de cauză

Alegerea unor lentile tratate anti-reflexie le oferă mai multe beneficii persoanelor care poartă ochelari de vedere. Dar trebuie înțeles că acesta reprezintă doar unul dintre tratamentele care pot fi aplicate peste lentilele prescrise de optometrist sau de către medicul oftalmolog. Ele îi oferă purtătorului un nivel important de protecție, însă e important ca alegerea să fie făcută în deplină cunoștință de cauză.

Brandurile de lentile antireflexie din portofoliul Iris Optic

În oferta Iris Optic vei găsi lentile produse de cele mai importante nume din acest domeniu. Avem soluția optimă pentru tine, indiferent de bugetul pe care vrei să îl investești în următoarea ta pereche de ochelari cu lentile antireflexie.

essilor
Rhein Vision
hoya
zeiss