Lentile rezistente la zgârieturi

Alegerea ideală pentru cei care vor să se simtă și mai în siguranță

Lentilele ochelarilor de vedere sunt expuse constant riscului de a fi zgâriate. Fie din neatenție, fie datorită acțiunii unor factori externi, acestea se pot deteriora, iar astfel capacitatea lor de a oferi o imagine clară se diminuează. Evitarea acestor neajunsuri presupune, în primul rând, respectarea unei anumite rutine de îngrijire a ochelarilor.

În al doilea rând, tehnologia construcției lentilelor vine în ajutorul celor mai puțin atenți, cu niște soluții foarte  ingenioase. În mod evident, suprafața externă a lentilelor este zona cea mai predispusă riscului de a se deteriora. Pentru a preîntâmpina aceste situații, de altfel foarte probabile, rezistența anumitor lentile este îmbunătățită prin aplicarea unor pelicule foarte subțiri de material, care protejează împotriva impactului și a acțiunii corpurilor străine dure.

Lentile rezistente la zgarieturi

Rezistența lentilelor crește, odată cu aplicarea straturilor de protecție

Dintr-un bun început trebuie să precizăm că nici o lentilă de ochelari—nici măcar cele confecționate din sticlă—nu prezintă o rezistență de 100% la zgârieturi. Însă metode pentru îmbunătățirea rezistenței lentilelor există. Cel mai utilizat procedeu în acest sens constă în tratarea fețelor lentilei cu un strat transparent, rezistent la zgârieturi.

Ca urmare a aplicării acestui strat, suprafața lentilei devine mult mai dură, iar rezistența ei la diversele tipuri de agresiuni crește în mod considerabil, indiferent dacă e vorba despre un impact sever sau de zgârieturile mai fine, produse, de pildă, cu ocazia curățării cu un material nepotrivit (șervețel de hîrtie, cârpă murdară etc.).

Tehnologia de aplicare a straturilor de protecție

Procedeul prin care lentilele sunt acoperite cu diferitele straturi—printre care și cel de protecție—poartă numele de „depunere în vid“, și este pe cât de simplu, pe atât de spectaculos.

Acesta presupune plasarea lentilelor într-o cameră vidată, și bombardarea lor cu ioni sau molecule ale materialului de acoperire. Aceste particule aderă la suprafața lentilelor, formând un strat de acoperire, subțire și uniform. Procesul este extrem de bine controlat, iar acoperirea este impecabilă.

Lentile rezistente la zgarieturi

Anunță-ți opticianul că dorești lentile rezistente la zgârieturi

La ora actuală, majoritatea lentilelor de ochelari au încorporat un strat care oferă un anume grad de rezistență la zgârieturi.

Cu toate acestea, aceste straturi care asigură o durabilitate suplimentară nu reprezintă un tratament obligatoriu al lentilelor ci, mai degrabă, unul opțional. Pentru a te asigura că beneficiezi de el, e important să îți anunți opticianul că dorești lentile rezistente la zgârieturi.

Beneficiile alegerii unor lentile rezistente la zgârieturi

Datorită straturilor care asigură rezistența la zgârieturi, lentilele devin mai durabile și mai puțin susceptibile la deteriorări. Acest lucru le asigură o durată de viață mai lungă, prin urmare, necesitatea schimbării lor va apărea simțitor mai rar.

În mod paradoxal, pentru purtător, marele beneficiu pe care îl are în momentul în care optează pentru pentru acest tratament suplimentar, este de fapt economia.

Mici gesturi care prelungesc durata de viață a lentilelor

Însă nici cele mai performante straturi anti-zgârietură nu pot asigura o protecție totală a lentilelor împotriva uzurii. Conservarea în condiții cât mai bune a lentilelor și prelungirea vieții acestora, depinde în mare parte de crearea unor bune obiceiuri de păstrare și întreținere.

Una dintre cele mai frecvente cauze de zgâriere a lentilelor este ștergerea lor cu o cămașă sau cu un șervețel de hârtie. Din fericire acest lucru poate fi ușor rezolvat, atâta vreme cât ochelarii sunt șterși de fiecare dată cu o cârpă din microfibră, special concepută pentru acest scop.

Lentile rezistente la zgarieturi

Pentru curățarea ochelarilor trebuie evitate atât materialele abrazive, cât și substanțele chimice dure, care pot deteriora lentilele și straturile lor de protecție. Iar atunci când nu sunt folosiți, ochelarii trebuie depozitați într-o husă de protecție. Astfel, riscul de zgâriere va fi redus la minim.

Brandurile de lentile rezistente la zgârieturi din portofoliul nostru

În oferta Iris Optic vei găsi lentile produse de cele mai importante nume din acest domeniu. Avem soluția optimă pentru tine, indiferent de bugetul pe care vrei să îl investești în următoarea ta pereche de ochelari cu lentile rezistente la șocuri și la zgârieturi.

essilor
Rhein Vision
hoya
zeiss