Sindromul ochiului uscat

Această afecțiune—a cărei incidență este din ce în ce mai mare în ultimii ani—apare atunci când ochii nu produc suficiente lacrimi, sau când calitatea lacrimilor nu este ideală.

Prezența sindromului ochilor uscați nu îl împiedică pe cel care suferă de el să plângă, din când în când. De fapt, între cele două fenomene nu există nici o legătură. Ba mai mult, în unele cazuri, ochii celor care sunt confruntați cu această problemă pot secreta mai multe lacrimi decât media. 

Simptomul ochiului uscat este mai mult decât o simplă afecțiune al cărei unic efect e un ușor disconfort ocular. Apariția lui trebuie luată foarte în serios, iar tratamentul trebuie început cât mai curând, pentru a se evita declanșarea unui lung șir de afecțiuni oftalmologice mai serioase.

Factori care pot determina apariția acestui sindrom

La fel ca în cazul a numeroase alte afecțiuni oftalmologice, vârsta este unul dintre factorii cei mai importanți care pot avea drept consecință instalarea sindromului ochiului uscat. Incidența acestei afecțiuni este mult mai mare la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani.

Din punct de vedere al apariției în funcție de gen, ochii uscați sunt mai frecvent întâlniți la femei. Acest lucru este influențat de factori ca: instalarea menopauzei, modificări hormonale care apar odată cu sarcina, sau utilizarea pilulelor contraceptive.

Folosirea lentilelor de contact, consumul de alcool și/sau de tutun, și desfășurarea de activități în medii cu mult praf, cu temperaturi prea mici sau cu vânt puternic, reprezintă tot atâtea motive care, în timp, pot avea ca efect dezvoltarea sindromului ochilor uscați.

Simptomele sindromului de ochi uscat

De cele mai multe ori, această afecțiune atacă ambii ochi, și este însoțită de următoarele fenomene: un pronunțat disconfort ocular, senzație de mâncărime, arsură sau durere și vedere încețoșată. Acest din urmă fenomen poate să se atenueze atunci când se clipește.

Pentru cei care folosesc lentile de contact, senzația de disconfort poate fi chiar mai mare, și se poate accentua de-a lungul zilei, odată cu mărirea intervalului de purtare.

În mod paradoxal, ochii umezi—în ciuda numelui—sunt un simptom destul de comun al sindromului de ochi uscat. Atâta vreme cât calitatea lacrimilor nu este suficient de bună, în ciuda unei secreții abundente, ele nu își vor îndeplini rolul fiziologic. Adică acela de a menține suprafața frontală a ochiului (corneea) umedă și sănătoasă. 

Există și un set de complicații mai severe ale acestui simptom. Acesta include: sensibilitatea extremă la lumină (fotofobie), apariția fenomenului de ochi roșiihttps://www.iris-optic.ro/project/simptomul-ochilor-rosii/ și a durerii oculare, precum și o modificare a performanțelor vederii.

Metode de combatere a acestui sindrom

Există câteva gesturi foarte la îndemână, prin care poate fi atenuat disconfortul provocat de sindromul ochiului uscat. Iată care sînt cele mai accesibile dintre acestea:

Compresele calde

Aplicarea unei măști de ochi încălzite pe pleoapele închise, de două ori pe zi, pentru un interval de cinci minute, poate avea ca efect decongestionarea glandelor din pleoape responsabile cu injectarea substanței vâscoase în lacrimi.

După îndepărtarea compresei, pentru a ajuta la drenarea glandelor, ar trebui să se efectueze  un ușor masaj al pleoapelor, de la bază spre gene, cu un un deget bine igienizat.

Curățarea zilnică a pleoapelor

Această metodă este foarte eficientă pentru îndepărtarea bacteriilor și a resturilor organice care pot duce la blocarea glandelor, și astfel, la anularea sindromului de ochi uscat. Ustensilele cele mai eficient sunt în acest sens sunt: exfoliante de pleoape și șervețele sau spume speciale.

Picături pentru ochi, fără conservanți

Această metodă poate fi folosită ori de câte ori este necesar, în funcție de gravitatea simptomelor. Majoritatea persoanelor le folosesc la început de două, poate trei ori pe zi. E important de reținut că picăturile vor ajuta la atenuarea efectului de ochi uscat, însă nu vor ataca și cauza care l-a produs.

Sfaturi pentru cei care poartă lentile de contact

Există mai multe abordări prin care purtătorii de lentile de contact pot atenua efectul de ochi uscați. Pentru a verifica dacă într-adevăr, aceasta este cauza disconfortului, se poate încerca întreruperea purtării lentilelor pentru o perioadă, sau schimbarea lor cu unele făcute din alt material. De asemenea, înainte de instalare, se pot aplica pe lentile picături speciale pentru purtătorii de lentile de contact. Aceleași picături se pot aplica în timpul purtării lentilelor, pe tot parcursul zilei.

Ajustări ale dietei

Studiile au demonstrat că o dietă bogată în acizi grași Omega-3 poate ajuta la buna gestionare a sindromului de ochi uscat. Suplimentele nutritive cu Omega-3 reprezintă o altă metodă care și-a demonstrat eficiența.

Evitarea deshidratării este ul alt aspect important de luat în considerare de către cei care vor să reducă severitatea sindromului de ochi uscat.

Intervenția chirurgicală

În cazurile cele mai severe, se poate recurge la o intervenție chirurgicală. În principiu, aceasta are ca scop fie obturarea într-o anumită proporție a canalului lacrimal, pentru a îngreuna scurgerea prea ușoară a acestora, fie, în anumite cazuri, chiar stimularea glandei lacrimale.

Gesturi profilactice

Iată câteva dintre ajustările care pot fi aduse comportamentului cotidian, pentru a evita apariția sau dezvoltarea sindromului ochiului uscat. Este vorba despre reducerea timpului petrecut în fața ecranului, purtarea ochelarilor de protecție, evitarea mediilor uscate și vântoase, și bineînțeles, renunțarea la fumat.

Motivul uscării ochilor poate fi identificat la un consult oftalmologic

Însă înainte de a aplica un anume tratament, trebuie identificat motivul care a determinat apariția acestui sindrom. Iar cel mai sigur mod prin care se poate face acest lucru este consultul oftalmologic.

Prin urmare, te așteptăm la Iris Optic, la un consult oftalmologic gratuit, ca să vedem care este cauza care a provocat uscare ochilor, și să stabilim tratamentul cel mai potrivit.