Lentile cu filtru de protecție PC

O metodă la îndemână împotriva efectelor luminii albastre

La ora actuală, tehnologia reprezintă o parte integrantă a vieții cotidiene. Petrecem în medie zece ore pe zi în fața ecranelor—fie că este vorba despre smartphoneuri, laptop-uri și tableta, sau televizoare. Din păcate, această expunere excesivă la așa numita lumină albastră, aduce cu sine un set de efecte nefaste. Printre cele mai frecvente astfel de consecințe sunt: modificări ale programului de somn, dureri de cap, precum și o serie de probleme la nivelul ochilor.

Pentru a împiedica apariția acestor efecte nedorite, una dintre cele mai accesibile soluții constă în utilizarea lentilelor cu filtru împotriva luminii albastre. Acestea sunt fie lentile destinate exclusiv acestui scop, fie un tratament aplicat lentilelor ochelarilor de vedere.

Lentile filtru PC

Dar ce reprezintă, de fapt, această lumină albastră?

Ecranele tuturor dispozitivelor digitale de care ne folosim în mod atât de frecvent, au un lucru în comun: emit lumină albastră. Aceasta, alături de roșu, portocaliu, galben, verde, indigo și violet, este una dintre cele șapte culori care alcătuiesc spectrul vizibil.

Lungimile de undă ale luminii albastre sunt mai scurte, iar cantitatea de energie emisă este mai mare decât a celorlalte.

În cantități moderate, efectele ei sunt remarcabile. Ne ajută să fim mai bine ancorați în prezent, crește performanța memoriei, dinamizează capacitarea de concentrare și timpii de reacție, și îmbunătățește starea de spirit.

Lumina albastră și tulburările de somn

Însă în cantități prea mari—și în special în timpul nopții—, aduce după sine o serie de neajunsuri. Tulburările de somn sunt printre cele mai evidente astfel de efecte. Întrucât lumina albastră stimulează creierul, iar astfel încetinește sau chiar blochează eliberarea de melatonină, hormonul somnului.

Se pare că perioadele petrecute pe timp de noapte în fața ecranelor au ca efect declanșarea unui soi de stare nefirească de veghe care împiedică instalarea acelei relaxări atât de necesare pentru adormire. Iar de aici, până la apariția tulburărilor de somn mai e doar un singur pas.

Efecte ale luminii albastre asupra ochiului

Există cercetări arată că între deteriorarea performanțelor vederii și expunerea la lumină cu lungimi scurte de undă—între 415 și 455 nanometri—există o legătură. Iar cea mai mare parte a luminii albastre emisă de dispozitivele noastre are lungimi de undă între 400 și 490 de nanometri.

Prin urmare, expunerea pentru perioade îndelungate la lumina albastră emisă de ecranele noastre digitale (monitoarele calculatoarelor, ale tabletelor și ale telefoanelor) poate avea ca afect ceea ce se poate numi oboseala digitală a ochilor.

Lentile filtru PC

Pe lângă acest efect, timpul petrecut în fața ecranelor are și o altă consecință destul frecvent întâlnită: uscarea ochilor. Acest lucru se petrece deoarece se pare că lumina albastră reduce producția de lacrimi.

Lentilele de protecție și reducerea efectelor luminii albastre asupra ochiului

S-a demonstrat că utilizarea de lentile cu filtru de blocare a luminii albastre reduce efectele nedorite cauzate de ecranele digitale asupra ochilor. Purtarea ochelarilor cu lentile de protecție PC nu trebuie limitată la programul de lucru. Pentru cei care petrec în fața televizoarelor primele ore ale nopții, utilizarea de protecție împotriva luminii albastre poate fi soluția pentru obținerea unui somn mult mai odihnitor.

Lentile filtru PC

Metode profilactice de reducere a impactului luminii albastre

Iată câteva dintre rutinele pe care ar fi bine să le adaugi în programul tău de lucru, pentru a minimiza impactul negativ pe care lumina albastră îl poate avea asupra ochilor tăi.

Fă pauze de lucru regulate. În acest timp odihnește-ți ochii privind oriunde altundeva decât înspre ecran. Cel mai bine ar fi să privești cât mai la distanță.

Redu intensitatea luminii emisă de ecranul monitorului sau a laptop-ului. Atâta vreme cât luminozitatea e păstrată la un nivel decent, ecranele nu mai au un efect atât de nociv asupra ochilor, iar oboseala provocată de ele este mult mai mică.

Utilizarea de filtre anti-reflexie atât la ecranul calculatorului, cât și al telefonului mobil este o altă metodă cu efecte benefice asupra performanțelor vederii.

Ideal ar fi să recurgi la aceste gesturi foarte la îndemână indiferent dacă porți sau nu ochelari de protecție PC.

Brandurile de lentile cu filtru de protecție PC din portofoliul Iris Optic

În oferta noastră vei găsi lentile de acest tip produse de cele mai importante mărci din domeniu. Îți punem la dispoziție atât lentilele de protecție fără dioptrii, cât și lentile pentru ochelarii tăi de vedere, dotate cu filtru de protecție.

essilor
Rhein Vision
hoya
zeiss