Conjunctivita, cea mai ușor transmisibilă afecțiune a ochilor

În marea lor majoritate, problemele oftalmologice nu sunt contagioase. Ele apar ca urmare a unei funcționări defectuoase a ochiului, care are ca sursă un oarecare dezechilibru sau o problemă internă de funcționalitate. 

Există însă și un set de afecțiuni care apar ca urmare a unor factori externi. Ei bine, acestea din urmă pot fi contagioase. Iar cea mai contagioasă dintre aceste boli este conjunctivita.

Această maladie se manifestă prin inflamarea țesutului subțire și transparent care acoperă partea albă a ochiului și suprafața interioară a pleoapei, și poate fi cauzată de o serie de factori—viruși, bacterii, alergeni sau reacții adverse la anumiți produși chimici.

Conjunctivita nu ține cont de vârstă, însă din punct de vedere al frecvenței, copii reprezintă grupa cea mai afectată.

Cauzele conjunctivitei și formele ei de manifestare

De cele mai multe ori, boala apare ca urmare a unei infecții virale. Acest tip de conjunctivită este extrem de contagioasă. 

Alte cauze ale conjunctivitei includ infecții bacteriene, alergii, expunerea la agenți iritanți cum ar fi praful sau fumul, și expunerea la substanțe chimice, de genul clorului din piscine. În cazuri izolate, conjunctivita poate să apară ca efect secundar al anumitor medicamente sau ca simptom colateral al unei afecțiuni mai grave.

Conjunctivita debutează cu înroșirea și umflarea ochilor, mâncărimi și arsuri, secreții excesive și sensibilitate la lumină. În cazurile mai grave apar fenomenele de vedere încețoșată și lăcrimare, iar în jurul genelor pot apărea cruste. Aceste simptome provoacă disconfort, iar în unele cazuri extreme chiar durere, afectând astfel, într-o oarecare măsură, abilitatea bolnavului de a-și desfășura activitățile zilnice.

Cum se tratează conjunctivita?

Abordarea tratamentului depinde de cauza care stă la baza afecțiunii. Pentru conjunctivita virală, nu există o soluție universal acceptată. Tratamentul se concentrează pe ameliorarea simptomelor până când infecția se vindecă în mod natural. Acest lucru poate implica aplicarea de comprese reci, de antihistaminice și lacrimi artificiale pentru a calma ochii și a le atenua roșeața și nivelul de tumefiere.

În cazul conjunctivitei bacteriene, cei mai mulți medici recomandă antibioticele. Însă și antihistaminicele și decongestionantele pot fi, de asemenea, folosite pentru ameliorarea simptomelor.

Conjunctivita alergică poate fi tratată cu antihistaminice, decongestionante și picături de ochi cu corticosteroizi. În această situație este foarte utilă evitarea alergenilor care au declanșat respectiva afecțiune.

Având în vederea faptul că avem de-a face cu o afecțiune contagioasă, sunt obligatorii anumite măsuri de precauție pentru a preveni răspândirea virusurilor sau a bacteriilor. Cele mai la îndemână astfel de acțiuni sunt: spălarea frecventă a mâinilor, păstrarea unei distanțe de siguranță față de alte persoane și interzicerea folosirii obiectelor personale, ca prosoapele sau picăturile de ochi, de către alte persoane.

În cazurile foarte severe, tratarea conjunctivitei poate necesita o intervenție chirurgicală, prin care țesutul afectat să fie îndepărtat, iar astfel răspândirea infecției să fie împiedicată.

Conjunctivita, o afecțiune simplu de tratat, dar foarte contagioasă

În concluzie, conjunctivita este o afecțiune oftalmologică ușoară, care în cele mai multe cazuri nu provoacă decât un oarecare disconfort. Cel mai important aspect care trebuie avut în vedere în situația în care ai contactat această boală, este să îți iei toate măsurile de precauție pentru a evita răspândirea.

Sfatul nostru este ca în situația în care suferi de o oarecare formă de conjunctivită, ba chiar dacă ai doar niște bănuieli în acest sens, să te programezi chiar acum, la Iris Optic, la un consult oftalmologic gratuit, ca să rezolvăm problema.