Glaucomul—o afecțiune oftalmologică deosebit de gravă

Aceasta este denumirea generică a unui grup de afecțiuni oftalmologice care au drept rezultat distrugerea nervului optic. În majoritatea cazurilor, glaucomul atacă ambii ochi. Însă aceasta nu este o regulă universal valabilă. (Chiar în situațiile în care sunt atacați ambii ochi, simptomele nu sunt similare.)

E foarte important de reținut că glaucomul este o boală foarte gravă. Acest lucru este ilustrat perfect de următoarea informație statistică: la nivel global, glaucomul reprezintă a doua cauză de orbire, după cataractă.

Din păcate, glaucomul este o afecțiune oculară des întâlnită. La ora actuală, estimările arată că această problemă afectează mai mult de 60 de milioane de persoane din întreaga lume. Iar cea mai mare frecvență este întâlnită în rândul persoanelor în vârstă. 

Modul în care evoluează boala depinde, în principal, de doi factori. Este vorba despre tipul de glaucom de care suferă fiecare pacient și de modul în care este abordat tratamentul.

Cele mai frecvent întâlnite tipuri de glaucom

În lucrările de specialitate sunt enumerate mai bine de zece tipuri de glaucom. Iată câteva dintre ele: glaucomul cu unghi deschis (sau cronic), glaucomul cu unghi închis (acut), glaucomul congenital, glaucomul neurovascular, glaucomul ereditar și glaucom traumatic. Dintre acestea, glaucomul cronic și cel acut sunt cele care merită o atenție deosebită.

Glaucomul cronic—forma responsabilă de aproape 90% dintre cazurile de glaucom la nivel mondial—este o afecțiune care se dezvoltă lent, datorită înfundării progresive a canalelor responsabile cu drenarea ochiului. Acest lucru duce la o creștere treptată a presiunii.

În cazul glaucomului acut, cea mai mare parte a zonei dintre cornee și iris (unghiul irido-cornean) se închide. Drept urmare, acumularea de lichid în ochi este rapidă, iar consecința imediată este reprezentată de creșterea presiunii intraoculare și de apariția durerii. Această versiune de glaucom este simțitor mai rar întâlnit decât varianta cronică, dar prezintă manifestări mult mai severe, și este considerată o urgență oftalmologică. Prin urmare, dacă simți o durere bruscă în ochi, însoțită, eventual, de greață și de vedere încețoșată, înseamnă că e cazul să te prezinți cât mai repede la medicul oftalmolog.

Alte forme relativ frecvente ale acestei boli sunt glaucomul ereditar, care—așa acum îi sugerează denumirea—se moștenește de la părinți, glaucomul congenital, care apare la naștere și glaucomul traumatic apare ca urmare a unei traume la nivelul ochiului.

Cauzele apariției glaucomului

Principalul motiv care duce la apariția glaucomului este creșterea presiunii în interiorul ochiului, fenomen care are drept consecință deteriorarea nervului optic.

Alți factori care pot contribui la apariția glaucomului sunt istoricul familial, îmbătrânirea, hipertensiunea arterială și diabetul. 

Un aspect care crește predispoziția la glaucom este etnicitatea. Există studii foarte serioase care demonstrează că glaucomul este o patologie mult mai prezentă la nivelul populațiilor de origine africană și hispanică.

Prevenția și tratamentul glaucomului

Depistarea și tratamentul precoce sunt esențiale pentru a preveni pierderea vederii din cauza glaucomului. Tipurile de tratament pentru glaucom includ administrarea de medicamente, terapia cu laser și intervențiile chirurgicale. 

Cel mai adesea, tratamentul medicamentos constă în administrarea de picături pentru ochi. Acestea acționează rapid, având ca efect ori reducerea cantității de lichid produs de către ochi, ori îmbunătățirea drenajului acestuia.

Terapia cu laser poate fi, de asemenea, utilizată pentru reducerea presiunii oculare prin îmbunătățirea drenajului fluidului din ochi.

Alte metode de combatere a glaucomului

Însă la fel ca în cazul tuturor celorlalte afecțiuni oftalmologice, și nu numai, prevenția este preferabilă tratamentului medical.

Astfel, îmbrățișarea unui stil de viață sănătos poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta glaucomul și poate încetini dezvoltarea acestuia. Cele mai importante linii ale unui astfel de comportament includ: o dietă corectă, bogată în fructe și legume, menținerea unei greutăți cât mai apropiată de nivelul optim și practicarea regulată a exercițiilor fizice.

Ce trebuie făcut pentru a lupta împotriva glaucomului?

Examenele oftalmologice regulate reprezintă cea mai bună metodă pentru prevenirea întregului set de neplăceri care vin odată cu instalarea glaucomului, și care pot culmina cu pierderea vederii. În mod ideal, acestea trebuie efectuate odată la 12 luni.

Programează-te chiar acum, la Iris Optic, la o consultație oftalmologică gratuită, ca să afli dacă există cel mai mic risc de apariție a glaucomului sau a oricăror alte probleme de vedere.