Alegerea ochelarilor în funcție de culoarea tenului

Pe lângă evidentul lor rol funcțional, ochelarii de vedere au și un rol în ținuta vestimentară. Din acest motiv, ei trebuie aleși în funcție de anumite criterii. Iar unul dintre cele mai importante astfel de criterii este reprezentat de tenul purtătorului.

Alegerea ochelarilor de vedere în funcție de culoarea tenului reprezintă, de fapt, un joc estetic al combinațiilor de nuanțe și culori. O alegere neinspirată are un impact negativ asupra întregii ținute, în timp ce găsirea unei soluții potrivite demonstrează atenție la detalii și inspirație.

Primul aspect trebuie ținut cont atunci când îți dorești o nou pereche de ochelari este forma feței. Găsește în link-ul acesta o listă cu cele mai importante lucruri cere trebuie luate în considerare în acest sens.

Iar al doilea criteriu care trebuie avut în vedere, cu o importanță este aproape la fel de mare ca a formei figurii, este culoarea tenului.

Ochelarii potriviți pentru fiecare tip de ten

Există nenumărate variante de ten și, în mod evident, nu toate tipurile de ochelari se potrivesc unui ten de o anume culoare. Pentru a putea stabili un set de principii estetice de lucru, vom avea în vedere cele mai importante patru mari categorii: ten deschis, mediu, măsliniu și închis.

Tenul deschis

Persoanele cu acest tip de ten au, de regulă, atât părul cât și ochii, tot de culoare deschisă. Pentru această combinație, plaja ochelarilor ideali este destul de generoasă. Celor care se simt bine în zona clasică a spectrului cromatic le recomandăm ramele argintii sau pe cele maro de diverse nuanțe, iar celor mai îndrăzneți, pe cele albastre sau chiar lavandă.

Tenul mediu

Pielea feței are nuanțe mai calde, însă în niciun caz închise. Ochii sunt de obicei căprui, iar culoarea părului este de intensitate medie, pornind de la un blond întunecat, până la un brunet deschis. Pentru această configurație, se recomandă ochelari cu rame în nuanțe naturale, ca de exemplu verde (versiunea carapacei de broască țestoasă), roșu închis, sau chiar și un maro întunecat.

Tenul măsliniu

În acest caz, pielea feței prezintă reflexe galben-verzui, iar părul și ochii sunt de culoare închisă. Ramele care completează cel mai bine acest tip de ten sunt ori cele metalice—în special aurii— cât și cele verzi, care completează și accentuează nuanțele pielii.

Tenul închis

Persoanele care au pielea închisă la culoare au și părul întunecat, iar ochii sunt fie căprui închis, fie de-a dreptul negri. Recomandare noastră pentru persoanele cu acest  tip de ten sunt ramele cât mai închise la culoare: nuanțe închise de albastru—cum ar fi bleumarinul—, violet închis sau chiar negru.

Ochelarii de vedere și tenul în modă

În modă, asortarea culorilor este un principiu de bază. În mod firesc, această regulă se aplică și atunci când se aleg ramele ochelarilor de vedere. După cum explicam mai sus, principalul parametru care trebuie avut în vedere este cromatica tenului. Iată câteva sfaturi care ar putea să îți fie de folos:

  • Materialul ramei trebuie să completeze culoarea pielii. De exemplu, ramele aurii pot arăta uimitor pe pielea de culoare medie spre închisă, în timp ce ramele argintii pot arăta foarte bine pe pielea deschisă.
  • Ochelarii trebuie adaptați mediului în care sunt purtați. Astfel, ramele îndrăznețe și colorate pot fi potrivite la o masă în familie sau într-un cadru prietenesc. La polul opus se află ramele clasice, cu o formă conservatoare, care sunt recomandate situațiilor formale și mediilor de afaceri.
  • Extravaganța e bună, însă kitsch-ul nu. Problema e că linia dintre cele două este destul de fină. Experimentele cu nuanțe îndrăznețe pot avea un rezultat extrem de plăcut. Dar, dacă alegerile sunt prea țipătoare, combinația riscă să devină un kitsch, care îl va scoate în evidență într-un mod nefericit pe cel care o poartă.

Este importantă alegerea ochelarilor în funcție de culoarea tenului?

Răspunsul este un da hotărât. Asortarea ramei la culoarea tenului transmite un mesaj puternic în legătură cu atenția pe care purtătorul o acordă propriei imagini. Însă nu trebuie scăpat din vedere faptul că ochelarii sunt dispozitive care au ca principal scop rezolvarea unor probleme medicale. 

De aceea, înaintea unor criterii de natură estetică, trebuie avute în vedere criteriile funcționale. Alegerea ochelarilor trebuie făcută doar după clarificarea tuturor acelor aspecte care au impact asupra sănătății ochilor tăi. 

Programează-te chiar acum la Iris Optic, pentru un consult oftalmologic gratuit.