Sfaturi pentru alegerea ochelarilor de vedere în funcție de forma feței

Ochelarii de vedere sunt dispozitivul medical cel mai frecvent utilizat pentru atenuarea și repararea diverselor afecțiuni oculare. Întrucât în majoritatea cazurilor este recomandată purtarea lor în mod constant, ei devin și un accesoriu al ținutei de zi cu zi, care trebuie integrat corespunzător. 

Însă în calitate de accesoriu estetic, ochelarii pot face mult mai mult decât să completeze în mod inspirat o anumită ținută. Aleși în mod inteligent, în funcție de forma feței purtătorului, ei  pot să evidențieze anumite trăsături sau pot fi folosiți pentru a camufla diverse defecte.

Care sunt cele mai întâlnite forme ale feței și cum trebuie gândită alegerea ochelarilor pentru fiecare dintre ele

Înainte de a alegerea ochelarilor, trebuie determinată forma feței. Cele mai întâlnite forme sunt cea ovală, cea rotundă, cea pătrată, precum și cea în formă de inimă.

Forma ovală

Acesta este cel mai frecvent întâlnit tip facial și, din punctul de vedere al opticianului, este considerat a fi cel mai versatil. Prin acesta trebuie înțeles faptul că există o varietate infinită de rame care se potrivesc foarte bine pe o față cu forma ovală. Persoanele cu o astfel de conformație pot alege—în funcție de preferințele personale—dintr-o plajă foarte generoasă de stiluri de rame, cum ar fi cele rotunde, pătrate sau dreptunghiulare.

Forma rotundă

Semnalmentele cheie ale unei fețe rotunde sunt pomeții și bărbia mai pline, precum și o linie a maxilarului rotunjită. Recomandarea cea mai inspirată în aceste situații sunt ochelarii de vedere cu rame dreptunghiulare, a căror purtare îi induc purtătorului un aspect să spunem „mai ascuțit“. Ramele rotunde trebuie evitate cu orice preț, întrucât ele vor accentua într-un mod aproape caricatural rotunjimea feței.

Forma pătrată

Față de formă pătrată este definită de o linie a maxilarului puternică și de o frunte lată. În aceste cazuri, lățimea feței la nivelul pomeților, este sensibil egală cu cea de la nivelul frunții. Cele mai inspirate alegeri pentru cei care au o astfel de configurație facială. sunt ochelarii cu rame rotunde sau ovale, pentru că astfel sunt atenuate unghiurile drepte ale feței.

Forma de inimă

Spunem că au o figură în formă de inimă acele persoane la care lățimea etajelor feței descrește în mod evident. După o frunte largă urmează pomeții simțitor mai înguști, iar apoi o bărbie aproape punctiformă. Acest tip de figură este cel mai bine pus în valoare de ochelarii cu rame cat-eye sau ovale, întrucât acestea reechilibrează proporțiile feței.

Alegerea ochelarilor în funcție de forma feței și de tendințele modei

Nu doar forma feței trebuie avută în vedere atunci când se aleg ochelarii. Un alt aspect important este stilul personal. Iată câteva sfaturi care, sperăm noi, te vor ajuta să faci o alegere insirată:

  • Culoarea ramei trebuie să completeze în mod inspirat tonul pielii și culoarea părului. (Pentru detalii, poți consulta articolul pe această temă din blogul Iris Optic.)
  • Ochelarii pot fi—ba chiar este recomandat să fie—adaptați la ocazie. De exemplu, o ramă îndrăzneață și colorată poate fi ideală pentru o ieșire în weekend într-un cadru informal, în timp pentru o întâlnire de afaceri este mult mai potrivită o ramă clasică.
  • Un strop de extravaganță este o dovadă de încredere în propria persoană. Ochelarii de vedere sunt o oportunitate bună de a-ți exprima stilul personal și de a adăuga o tușă de originalitate în ținută.

Ochelarii de vedere, în primul rând remediu medical și doar apoi accesoriu estetic

Alegerea ochelarilor potriviți formei feței poate fi o sarcină destul de dificilă. Însă dacă îți vei acorda suficient timp pentru a înțelege cele câteva principii care trebuie avute în vedere, viitorii tăi ochelari de vedere vor deveni un accesoriu cu impact pozitiv asupra întregii ținute.

Însă nu trebuie scăpat din vedere faptul că principala funcție a ochelarilor nu este cea estetică. Ei sunt dispozitive al căror principal scop este rezolvarea unor probleme medicale. 

De aceea, alegerea ochelarilor trebuie făcută împreună cu un specialist, și doar după ce au fost clarificate toate acele aspecte care au impact asupra sănătății ochilor tăi. 

Suntem gata să te ajutăm în acest sens. Programează-te chiar acum la Iris Optic, pentru un consult oftalmologic gratuit.