La cât timp trebuie schimbați ochelarii. Cauze.

E cazul oare să îmi schimb ochelarii? Nu mai văd la fel de bine cu ei, deși îi am de mai puțin de un an.

Dacă ți-ai pus vreodată întrebări de acest gen, iată mai jos un scurt ghid care, sperăm noi, te va ajuta să acționezi în cunoștință de cauză.

Majoritatea purtătorilor de ochelari ajung la concluzia că a sosit momentul achiziționării unei noi perechi în clipa în care vederea lor își pierde din claritate. Acest tip de problemă poate avea două seturi de cauze—unele fiziologice, care țin de modificare dioptriilor odată cu trecerea timpului, de patologia pacientului și de modificarea dioptriilor acestuia, și altele, care sunt legate de modificarea proprietăților ochelarilor.

Cauzele fiziologice care impun schimbarea ochelarilor

Odată cu trecerea timpului, (și) vederea se deteriorează. Consecința firească este că numărul de dioptrii necesare pentru a obține claritatea se mărește. Este un proces perfect fiziologic, și nu trebuie să ne sperie.

Intervalul care se scurge până în momentul în care se impune trecerea la lentile cu un alt număr de dioptrii, diferă de la individ la individ, în funcție de vârsta și de istoricul pe care aceasta/acesta le are. De exemplu, dacă un copil sau un adolescent cu probleme de vedere este optim să meargă la oftalmolog la fiecare 3/6 luni, un adult nu are nevoie, în medie, decât de un consult pe an.

Multe persoane amână să vină la oftalmolog, fără să bănuiască faptul că purtarea unor lentile cu dioptrii inadecvate poate accelera pierderea acuității vizuale. Pe termen mediu, folosirea ochelarilor nepotriviți va avea drept consecință saltul către lentile cu dioptrii mai mari, iar pe termen lung, crește probabilitatea apariției altor patologii, al căror cost de corectare va fi mai mare.

Sfatul nostru este să îți iei inima în dinți și să vii cât mai repede la oftalmolog. Este cea mai simplă metodă de a preveni apariția unor probleme mult mai mari. Te așteptăm la Iris Optic pentru un control oftalmologic gratuit. Programează-te chiar acum!

Schimbarea ochelarilor datorită unor deteriorări fizice

Al doilea set de cauze care impun achiziția unei noi perechi de ochelari este, din fericire, mai puțin periculos, și de aceea, mai ușor de controlat. Ochelarii și/sau lentilele pot să își piardă din proprietăți dintr-o sumedenie de motive. 

Cea mai frecventă astfel de cauză este alegerea unor ochelari de calitate inferioară. Aceștia au, în mod frecvent, defecte de fabricație sau o rezistență scăzută la utilizarea continuă.

Prin urmare, e foarte important să îți alegi cu grijă atât ramele, cât și lentilele, și să investești în ele o sumă pe măsura beneficiului pe care îți dorești să îl obții în urma purtării lor.

Însă există și situația în care au apărut anumite probleme, deși ochelarii aleși sunt de bună calitate. Care pot fi cauzele? Ei bine, răspunsul te va surprinde prin simplitatea sa. Cel mai adesea, deteriorările apar ca urmare a manevrării neatente a ochelarilor.

Reguli de bună practică pentru cei care poartă ochelari

Iată cele mai importante lucruri care trebuie avute în vedere dacă îți dorești să prelungești viața viața ochelarilor tăi:

  • Ochelarii nu trebuie niciodată purtați pe cap. Părul poate să zgârie lentila și să deterioreze tratamentul lentilelor. 
  • Ochelarii nu trebuie purtați agățați de gulerul bluzei și, mai ales, trebuie dați jos și puși la loc, în toc, cu ambele mâini, pentru a evita slăbirea brațelor.
  • Probleme pot apărea și din cauza depunerilor de pe lentile. Acestea trebuie spălate cu soluții degresante speciale, nu foarte agresive, pentru a nu deteriora tratamentul lentilelor. Prin urmare, trebuie acordat un anumit grad de atenție până și soluției de curățare.

Pe scurt, durata de viață a ochelarilor variază în funcție de atenția care le este acordată. 

În loc de concluzie, te sfătuim să îți alegi cu mare grijă ochelarii, pentru că grație lor vei beneficia de o vedere bună. Apoi să îi manevrezi cu grijă de-a lungul întregii durate de utilizare, iar în situația în care vei simți o deteriorare a performanțelor tale vizuale, să îți faci cât mai curând o programare la Iris Optic, pentru un examen oftalmologic gratuit.