La cât timp trebuie schimbați ochelarii. Cauze.
ianuarie 17, 2020
la cat timp trebuie schimbati ochelarii

„Oare ar trebui să mă duc la oftalmolog curând? Nu prea mai văd cu ochelarii deși au mai puțin de 1 an! Oare ar trebui să îmi schimb ochelarii?”

Dacă ți-ai pus vreodată aceste întrebări, iată ce trebuie să știi!

În general, se vine la oftalmolog pentru schimbarea ochelarului din cauza prceperii unei pierderi în claritatea vederii, clasicul “Nu mai văd cu ochelarii”. Probleme apar din cauza a două tipuri de cauze: ce țin de dioptria și patologia pacientului sau ce țin de ochelari ca obiect.

În prima situație, poate apărea nevoia de schimbare ca urmare a trecerii timpului și a deteriorării vederii persoanei. Timpul necesar pentru asta diferă de la individ la individ, în funcție de vârstă și istoricul pe care le are. De exemplu, dacă un copil sau adolescent cu probleme de vedere trebuie să meargă la oftalmolog la fiecare 3/6 luni, un adult nu are nevoie, în medie, decât de un consult pe an.

Multe persoane amână să vină la oftalmolog, fără să știe că purtarea continuă a unor lentile cu dioptrii inadecvate, poate accelera pierderea acuității vizuale, ceea ce va duce, în schimb, la nevoia de a purta ochelari cu dioptrii mai mari sau apariția altor patologii, posibil cu un cost mai ridicat de corectare. Mergeți la timp la oftalmolog, este simplu și ușor (la noi, măsurarea diopritiilor este chiar gratuită!), preveniți astfel situații mult mai grave!

Al doilea set de cauze este, din fericire, mai ușor de controlat. Ochelarul sau lentilele se pot deteriora dintr-o sumedenie de motive. Dacă aceștia sunt de calitate inferioară, pot avea defecte din fabrică sau o rezistență scăzută la uz continuu, de aceea vă îndemnăm să alegeți cu grijă ce rame alegeți, de unde le cumpărați și cât plătiți pentru ele!

Să spunem totuși că ochelarii aleși sunt de bună calitate și problemele apar pe parcurs. Care pot fi cauzele? Cel mai des, stricăciunile se datorează manevrării neatente a acestora. Ochelarii nu trebuie niciodată purtați pe cap, întrucât părul poate să zgârie lentila și să deterioreze tratamentul lentilelor. De asemenea, aceștia nu trebuie purtați agățați de gulerul bluzei și mai ales, trebuie dați jos și puși la loc cu ambele mâini pentru a evita slăbirea brațelor. Probleme pot apărea și din cauza depunerilor pe lentile. Acestea trebuie spălate cu soluții speciale degresante, ce totuși nu sunt prea agresive, pentru a nu deteriora tratamentul de pe lentile. Alege cu grijă substanțele cu care vin în contact ochelarii tăi!

Durata de viață a ochelarilor tăi variază în funcție de tine și de grija cu care îi manevrezi. Sfatul nostru este să manevrezi atent ochelarii și mai ales, să nu întârzii când e timpul să îți faci programare!

pop-up cunsultatie gratuita Iris Optic