Achiziția unor ochelari ieftini nu reprezintă, neapărat, cea mai bună alegere

Cât de plăcută este senzația pe care o avem atunci când obținem un lucru absolut necesar, în schimbul unei sume mult mai mici decât cea la care ne așteptam! Însă, din nefericire, atunci când ofertele de care vrem să profităm par ireal de bune, de obicei la mijloc e o problemă. Șansa ca ochelarii ieftini, văzuți într-o anume reclamă, să fie cu adevărat buni, este infimă. 

Pe termen scurt, achiziția unei perechi ieftine de ochelari înseamnă câțiva lei în plus în buzunar. Însă pe termen mediu și mai ales lung, această mică economie se va concretiza în accentuarea anumitor defecte de vedere, a căror corectare va necesita simțitor mai mulți bani decât investiția într-o pereche bună de ochelari.

În continuare, vom detalia principalele dezavantaje pe care purtătorul le va avea odată ce optează pentru o pereche foarte ieftină de ochelari.

Motive pentru care trebuie evitată achiziția unor ochelari ieftini

O bună parte dintre ochelarii de soare foarte ieftini, pur și simplu nu oferă protecție împotriva radiației solare

Într-adevăr, din punct de vedere estetic, niște replici pot arăta aproape identic cu varianta originală. Însă, la o pereche de ochelari de soare, pe lângă aspect, e esențial gradul de protecție pe care îl poate oferi împotriva radiației UV periculoase. Iar acest lucru este foarte greu de verificat, mai ales atunci când culoarea lentilelor este similară cu cea a originalului. 

Din păcate, există situații în care nivelul de protecție oferit de ochelarii de soare ieftini este egal cu zero. Și asta în ciuda faptului că pe lentile existe abțibilduri cu mențiuni de genul: „lentile polarizate“ sau „100% protecție UV“.

De toate aceste griji vei scăpa atunci când optezi pentru un magazin consacrat de optică. Astfel, vei avea acces la produse originale—din portofoliul marilor branduri care iau foarte în serios standardele de calitate—, precum și la sfaturi profesioniste din partea personalului.

Ochelari ieftini de citit, o modalitate sigură de reducere a performanței vederii

Rafturile cu ochelari de vedere cu lentile predefinite au devenit o priveliște frecventă în anumite magazine generaliste. Iar tentația e mare, întrucât prețurile sunt mici, iar rezolvarea problemei cititului pare că este foarte la îndemână. 

Și în acest caz funcționează regula conform căreia lucrurile care par prea bune ca să fie adevărate, de fapt chiar nu sunt adevărate. E foarte posibil ca alegerea făcută să fie greșită, iar purtarea acestor acestor ochelari, pe termen lung, în loc să corecteze problema, să aibă drept consecință deteriorarea performanțelor vizuale. 

Pensionarii sunt cea mai expusă categorie de vârstă la acest gen de comportament de cumpărare. Din nefericire, datorită dificultăților financiare, ei sunt mai predispuși decât alții să apeleze la rafturile cu ochelari ieftini din magazine care nu sunt de specialitate.

Calitatea lentilelor este un al doilea neajuns al acestui gen de ochelari. De cele mai multe ori, acestea nu sunt adaptate nevoilor purtătorului, iar șansele de a oferi protecție împotriva luminii albastre produsă de ecranelor diferitelor dispozitive.

Sfatul nostru este că, atunci când vine vorba despre ochii tăi sau ai părinților tăi, să apelezi serviciile unei optici medicale. Doar în acest mod vei avea parte de produsele optime și de sfaturi profesioniste.

Ochelarii mai ieftini, de fapt nu sunt mai ieftini, deoarece trebuie înlocuiți mai des

Materialele folosite pentru fabricarea unor ochelari ieftini sunt, la rândul lor, ieftine. Din acest motiv, rezistența lor la purtare frecventă este foarte mică. În varianta cea mai bună, acest gen de ochelari vor rezista câteva luni, iar într-un scenariu pesimist, nu mai mult de câteva săptămâni. În acel moment, vor trebui înlocuiți. Iar dacă și de această dată se va opta pentru ochelari ieftini, povestea se va repeta, și costurile vor crește din nou.

În această situație, devine evident că niște ochelari mai ceva mai scumpi, care vor rezista câțiva ani, în realitate pot fi la el de ieftini, sau chiar mai ieftini, decât niște ochelari ieftini care vor trebui schimbați din trei în trei luni.

Ochelarii ieftini pot provoca probleme dermatologice

Fața este zona anatomică cu pielea cea mai subțire și mai sensibilă de pe tot corpul. Iar rama ochelarilor este în contact cvasi permanent cu ea. Din aceste motive, materialele de proastă calitate din care e făcută rama unor ochelari ieftini, pot constitui un risc, mai ales pentru cei cu tenul cu anumite probleme.

În timp, prin expunerea repetată la radiația UV, ramele ieftine devin mai dure, își schimbă aspectul, iar structura lor se modifică. Odată ce intră în contact cu pielea, ele pot provoca iritații sau chiar decolorări ale pielii.

Acest gen de situații sunt mai frecvente decât ar putea părea. Drept dovadă, nu puține au fost cazurile în care anumite rame de proastă calitate au fost retrase din piață, deoarece conțineau urme de plumb sau alte substanțe cu potențial toxic.

Rămâne problema garanției și a serviciilor post-vânzare

Pentru un comerciant care nu are drept obiect de activitate optica, este aproape imposibil să reușească să te ajute, atunci când vor apărea problemele.

 Neavând o specialitate în acest domeniu, nu va putea să îți facă o recomandare corectă atunci când îi vei spune că nu vezi bine cu ochelarii cumpărați de la el. Iar dacă vei avea nevoie de o reparație, nu te va putea ajuta, din simplul motiv că nu are la dispoziție echipamentele necesare.

Pentru un preț bun, întreabă-ți opticianul care sunt ofertele active

Vestea bună este că există o metodă la îndemână, prin care se poate face o anumită economie la achiziția unei perechi de ochelari, și care nu presupune rabat la calitate. Pentru asta, întreabă-ți opticianul care sunt promoțiile aflate în desfășurate, sau să afli de la el dacă poată să îți ofere un anumit discount. 

Nu ezita să faci acest lucru. E posibil să ai niște surprize foarte plăcute. Și în primul rând, ține minte că sănătatea ochilor tău este un bun mult mai de preț decât economia pe care o vei face dacă vei opta pentru o pereche ieftină de ochelari.