Lentile Stellest—soluția Essilor împotriva miopiei la copii

Miopia reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme oftalmologice la nivel global. La ora actuală se estimează că aproximativ 30% din populația planetei suferă de miopie. Și datorită transformărilor care sunt în plină desfășurare ca urmare a timpilor tot mai lungi petrecuți în fața ecranelor, se estimează că până la mijlocul secolului, acest procent deja îngrijorător, se va dubla. 

Grupa de vârstă cea mai frecvent afectată de acest viciu de refracție sunt copii. Lăsată netratată, sau tratată în mod necorespunzător, miopia va afecta într-un mod foarte neplăcut performanțele vederii copilului și din acest motiv va lăsa o amprentă negativă asupra nivelului calității vieții acestuia.

Cu Stellest, miopia nu este doar corectată, ci și controlată

În mod evident, miopia infantilă trebuie mai întâi corectată. Însă acesta este doar un prim pas. Corectarea vederii nu reprezintă garanția că în viitor, acest viciu de refracție nu va recidiva.

De aceea, în mod ideal, dispozitivele folosite pentru corecție—adică lentilele—trebuie să rezolve și cea mai mare dintre probleme, adică să încetinească ritmul de avansare a bolii.

Lentilele Stellest încetinesc progresia miopiei, în medie, cu 67%

Eficiența purtării lentilelor Stellest a fost demonstrată prin studii clinice extrem de temeinice. Cea mai încurajatoare informație obținută în urma testelor a fost că acest produs de top al laboratoarelor Essilor încetinește evoluția miopiei infantile, în medie, cu 67%, în comparație cu lentilele obișnuite, monofocale. Condiția pentru ca acest nivel să fie atins este ca ochelarii dotați cu lentile Stellest să fie purtați de copil cel puțin 12 ore pe zi.

Aviz legal: Rezultatele studiilor clinice prospective, controlate, randomizate, dublu-mascate pe doi ani, pe 54 de copii miopi care poartă lentile Stellest™, comparativ cu 50 de copii miopi care poartă lentile monofocale. Rezultatele se bazează pe 32 de copii care au declarat că poartă lentile Stellest™ cel puțin 12 ore pe zi în fiecare zi. Bao, J. şi colab. (2021). Eficacitatea controlului miopiei pe un an a lentilelor de ochelari cu lentile asferice. Br. J. Oftalmol. (Pentru detalii, vizitează acest link.)

O inovație remarcabilă destinată încetinirii progresiei miopiei la copii.

Tehnologia folosită se numește Highly Aspherical Lenslet Target (pe scurt: H.A.L.T.). Principiul de funcționare este unul extrem de ingenios. Fiecare lentilă Stellest, pe lângă faptul că îi oferă copilului o vedere clară, conține o constelație de 1.021 de microlentile invizibile. Acestea crează un semnal în interiorul ochiului, care declanșează un mecanism care previne alungirea acestuia. Iar astfel, evoluția miopiei este încetinită.

Factori de risc în ceea ce privește apariția și dezvoltarea miopiei la copii

Medicul oftalmolog sau optometristul, înainte de începerea consultului, îți vor pune câteva întrebări de calibrare. În urma răspunsurilor pe care le va primi, își va putea face o părere în legătură cu măsura în care copilul tău e predispus, sau nu, să dezvolte un anumit gen de miopie. În principiu, subiectele abordate vor fi următoarele:

Istoricul familial

În cel mai fericit caz, niciunul dintre părinți nu suferă de miopie. Dacă lucrurile stau așa, există șanse mici de apariție a acestui viciu de refracție la generația următoare. În situația în care un părinte este miop, riscul crește de două, până la trei ori. Iar în cazul în care ambii părinți suferă de această problemă, atunci riscul ca miopia să apară și la copil este de cinci, chiar de șase ori mai mare decât în cazul în care ambii sunt sănătoși.

Timpul petrecut în aer liber

Regula este elementară: cu cât copilul petrece mai mult timp în aer liber, cu atât riscul instalării miopiei descrește. Un interval zilnic de două ore și jumătate sau mai mult este optim în acest sens. Însă dacă perioada în care desfășoară activități în exterior este mai mică de 90 de minute, se consideră că riscul apariției miopiei este crescut.

Timp petrecut cu acțiuni care necesită vedere de aproape

Când evaluăm acest parametru, avem în vedere intervalul petrecut cu activități care presupun vedere la apropiere, în afara orelor de școală. Atâta vreme cât această perioadă este mai mică de două ore, este în regulă. Între două și trei ore apare un risc moderat de apariție—sau accentuare—a miopiei, iar de la trei ore în sus, riscul este mare.

Eroarea curentă de refracție

Acesta reprezintă cea mai importantă informație pe care o poate obține specialistul în ochi, în vederea evaluării riscurilor implicate de apariție și dezvoltarea miopiei la copii. În situația în care un copil în vârstă de șase, șapte ani are o deviației de +0,5, atunci șansa ca el să dezvolte o formă destul de serioasă de miopie este mare.

Controlul oftalmologic e cel mai sigur mod de a depista miopia infantilă

Sigur că anamneza trebuie să fie făcută de un specialist. El este cel mai în măsură să depisteze nivelul de risc implicat de apariția miopiei. Însă informațiile de mai sus reprezintă un ghid pentru fiecare părinte. Odată ce apar primele semne de exclamare, el va putea lua decizia să meargă cât mai repede la oftalmolog pentru a preveni accelerarea miopiei copilului.

De aceea, te așteptăm împreună cu micuțul tău, la Iris Optic la un control oftalmologic gratuit. Programează-te chiar acum!