Degenerescența maculară

Macula, sau pata galbenă, reprezintă zona retinei cu cea mai mare densitate de celule receptoare, și locul unde se formează porțiunea cea mai clară a întregului câmp vizual. Odată cu avansarea în vârstă, țesuturile maculei își pierd treptat din calitate. Drept urmare, performanțele vizuale încep să scadă. Statistic, acest proces degenerativ începe, în medie, în preajma vârstei de 50 de ani.

Această zonă este responsabilă pentru vederea centrală, pentru percepția culorilor și pentru distingerea detaliilor. Pe măsură ce macula se deteriorează, vederea centrală devine tot mai încețoșată, iar îndeplinirea anumitor activități cotidiene cum ar fi: cititul, condusul sau recunoașterea fețelor, devine din ce în ce mai dificilă.

E important de reținut că degenerescența maculară afectează doar vederea centrală, nu și pe cea periferică.

Cauzele și modul de apariție al degenerescenței maculare

Din punct de vedere al vitezei cu care se instalează, degenerescența maculară este de două tipuri: umedă și uscată. Cea mai frecventă formă de manifestare a degenerescenței maculare este cea uscată. În majoritatea covârșitoare a cazurilor, aceasta progresează lent. Prin urmare deteriorarea vederii se produce treptat, într-un interval mai lung de timp. În schimb degenerescența maculară umedă, care se caracterizează prin apariția unor noi vase de sânge sub maculă, duce la scădere rapidă a performanței vederii.

O cauză exactă a degenerescenței maculare nu a fost încă stabilită. Au fost însă identificați mai mulți factori de risc. Iată-i pe cei mai importanți:

  • Vârsta. Degenerescența maculară apare cel mai frecvent la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani.
  • Factorul genetic. Prezența degenerescenței maculare pe mai multe ramuri ale arborelui genealogic este un indicator care poate crește riscul apariției acestei afecțiuni.
  • Fumatul. La fel ca în cazul multor altor boli oftalmologice, fumatul este un factor de risc care trebuie luat în calcul atunci când vorbim despre degenerescența maculară.
  • Culoarea deschisă a ochilor. Apariția degenerescenței maculare este mai frecventă la persoanele cu ochi de culoare deschisă (albastru sau verde).
  • Bolile cardiovasculare. Persoanele cu boli de inimă sau care au trecut printr-un accident vascular cerebral, sunt mai expuse acestei afecțiuni.
  • Expunerea prelungită la radiația UV. Excesul de stat la soare la orele cele mai fierbinți și fără protecția oferită de banala pereche de ochelari de soare poate crește riscul apariției degenerescenței maculare.
  • Dieta dezordonată. Apariția și dezvoltare acestei boli degenerative este mai frecventă la persoanele cu o dietă săracă în fructe, legume și acizi grași esențiali.

Tratamentul și prevenirea degenerescenței maculare

Tratamentul degenerescenței maculare depinde de tipul și gravitatea afecțiunii. Nu există o soluție miracol, care să rezolve întreaga plajă de afecțiuni cuprinse în această categorie.

Pentru degenerescența maculară uscată nu există un tratament specific, dar există metode care pot încetini progresia bolii. Cel mai importante gest care poate fi făcut în acest sens este reprezentat de adoptarea unei diete bogată în vitamine și minerale.

În ceea ce privește degenerescența maculară umedă, există tratamente care pot încetini sau opri dezvoltarea de noi vase de sânge. Injecțiile sau intervențiile chirurgicale cu laser sunt o altă metodă al cărei succes în combaterea acestei maladii a fost demonstrat în timp.

Totuși, profilaxia, adică prevenirea apariției acestei afecțiuni, este o abordare mult indicată decât combaterea, și spre norocul nostru, este și mult mai accesibilă. În primul rând, este vorba despre urmarea unui stil de viață mai sănătos. Un prim pas în această direcție constă în respectarea unei diete sănătoase, bogată în fructe, legume și acizi grași esențiali. Astfel, menținerea unei greutăți optime devine un lucru mult mai la îndemână, iar instalarea unei  tensiuni arteriale ridicate și a unor niveluri nefaste de colesterol, vor putea fi mult mai ușor evitate.

Renunțarea la fumat precum și exercițiile fizice regulate sunt gesturi care fac parte din același stil de viață care, pe lângă evidente beneficii legate de îmbunătățirea nivelului general al sănătății, au un efect nemaipomenit asupra sănătății ochilor. 

Și nu în ultimul rând, pentru evitarea apariției degenerescenței maculare, trebuie avută în vedere purtarea ochelarilor de soare cu protecție pentru lumina UV.

Când trebuie consultat un medic pentru diagnosticarea degenerescenței maculare?

Antecedentele familiale și apariția unor modificări ale performanțelor vederii sunt două dintre motivele care ar trebui să te impulsioneze să ajungi cât mai repede la un consult, pe tema unui posibil început de degenerescență maculară.

Cu ajutorul unui examen oftalmologic complet, se pot detecta primele semne ale acestei boli. Astfel, tratamentul adecvat se poate începe din timp. Dacă degenerescența maculară este detectată din stadii incipiente, există o șansă mai mare ca tratamentul să poată încetini sau chiar să oprească progresia bolii fără pagube mari asupra vederii.

Programează-te chiar acum la Iris Optic, pentru un examen oftalmologic gratuit.