Cataracta

Cataracta este o afecțiune care se manifestă prin deteriorarea calității cristalinului. Întrucât acesta devine tulbure, ochiul nu mai poate reproduce imaginile în mod corespunzător, drept consecință, vederea își pierde din acuitate. 

Întrucât este vorba despre o afecțiune care apare în mod frecvent la persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, cataracta este considerată drept una dintre bolile tipice îmbătrânirii.

Motivele apariției cataractei

Principala cauză a apariției cataractei este îmbătrânirea. Pe măsură ce o persoană înaintează în vârstă, proteinele din cristalinul ochiului încep să se descompună și să se aglomereze. Acest lucru face ca substanța cristalinului să devină într-o oarecare măsură tulbure.

O altă cauză a apariției bolii este expunerea frecventă la radiația ultravioletă. Mai exact, ne referim la timpii îndelungați petrecuți în aer liber, fără nicio protecție la ochi, mai ales în acele momente ale zilei când radiația solară are intensitatea cea mai mare. În acest context, devine evident faptul că ochelarii de soare cu protecție UV reduc semnificativ riscul de cataractă.

Alte cauze care pot duce la apariția cataractei sunt: existența anumitor afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul, sau utilizarea intensivă a unor medicamente ca de exemplu corticosteroizii.

Riscul de a dezvolta cataractă crește și dacă ochiul a avut parte de traumatisme grave sau dacă de-a lungul timpului a suferit diverse leziuni.

Cum se manifestă și cum se diagnostichează cataracta?

Cataracta debutează cu o serie de simptome banale, întâlnite și în cazul instalării altor afecțiuni ale vederii. Printre acestea se numără: vederea încețoșată, tulbure sau dublă, intoleranța la lumina puternică sau strălucitoare, sau dificultăți de vedere pe timp de noapte. De asemenea, schimbarea frecventă a prescripțiilor pentru ochelari sau pentru lentilele de contact poate fi un semn al instalării cataractei.

Afecțiunea poate fi diagnosticată cu ajutorul unui examen oftalmologic complet. În mod ideal, acesta va include un test de acuitate vizuală, un examen de dilatare a pupilei și un test al erorilor de refracție ale ochiului. Dintre acestea, examenul de dilatare a pupilei este cel mai relevant, întrucât acesta îi permite medicului să investigheze temeinic atât fundul de ochi, nervul optic și retina, cât și cristalinul.

Metode de combatare a cataractei

Cataracta se combate prin acordarea unei atenții sporite îngrijirii ochilor și printr-un stil de viață sănătos. 

Examinările regulate ale ochilor pot ajuta la detectarea cataractei în stadii precoce, și la prevenirea pierderii—parțiale sau totale—a vederii. De asemenea, protejarea ochilor de lumina UV—prin gesturi simple, ca purtarea ochelarilor de soare și a unei pălării—, poate avea ca rezultat reducerea riscului de a dezvolta cataractă.

O dietă bogată în alimente cu proprietăți antioxidante, cum ar fi legumele cu frunze verzi, semințele de dovleac, strugurii, ghimbirul etc. este la fel de importantă pentru păstrarea sănătății ochilor și pentru prevenirea cataractei. O altă decizie importantă pe care trebuie să o ia cei care își doresc să fie ocoliți de această maladie este evitarea fumatului.

În situația în care cataracta s-a instalat deja, iar vederea pacientului este într-o bună măsură afectată, singurul tratament eficient este intervenția chirurgicală. Medicul va îndepărta cristalinul tulbure, și îl va înlocui cu o lentilă artificială, ale cărei proprietăți reproduc în mod identic pe cele ale unui cristalin perfect sănătos.

Procedura chirurgicală de înlocuire a cristalinului constă într-o intervenție rapidă și nedureroasă. Acest gen de operație se practică de mult timp, iar rezultatele sunt extrem de bune.

Consultul oftalmologic este cea mai eficientă metodă pentru depistarea cataractei 

În prezent, cataracta este una dintre principalele cauze ale orbirii la nivel global. Acest lucru însă nu înseamnă că odată atins de boală, pacientul este pur și simplu condamnat. Nimic mai fals!

În primul rând, trebuie avute în vedere metodele profilactice prezentate în prima parte a acestui articol. În al doilea rând, chiar în situația în care cataracta s-a instalat, tehnicile de tratament sunt foarte bine cunoscute de către specialiști. Având parte de un îngrijirea de specialitate, afecțiunea poate fi rezolvată, iar performanțele vederii pot fi restabilite.

Recomandarea noastră este să nu mai aștepți. Dacă ai cea mai mică suspiciune în legătură cu posibila apariție a cataractei, programează-te la Iris Optic, la un consult oftalmologic gratuit.