Cât timp durează protecția anti-UV la ochelarii de soare

Durata de viață a protecției împotriva radiației UV este cenușăreasa parametrilor luați în considerare atunci când se evaluează ochelarii de soare. Cu toții știm că niște ochelari buni trebuie să ofere protecție împotriva radiației solare nocive și, în mod ideal, ar trebui să aibă lentile polarizate. Însă atunci când vine vorba despre durata lor de viață, tindem să îi tratăm ca și cum ar fi niște obiecte eterne. 

Din nefericire, lucrurile nu stau chiar așa. În principiu, ochelarii de soare de calitate pot fi folosiți, în siguranță, între doi și patru ani înainte ca stratul de protecție de pe lentile să înceapă să își piardă din proprietăți. Cu toate acestea, acest interval de timp poate fi redus semnificativ dacă ochelarii de soare sunt expuși la condiții dure, cum ar fi căldura extremă sau umiditatea excesivă.

Ochelarii de soare trebuie schimbați din când în când

Durata de viață a protecției oferite de ochelarii de soare variază în funcție de câțiva factori. Cei mai evidenți dintre aceștia sunt intensitatea soarelui din zona în care aceștia sunt folosiți și frecvența cu care aceștia sunt purtați. E firesc: radiația solară în Mexic este cu mult mai puternică decât, spre exemplu, în Suedia, iar niște ochelari de soare purtați zilnic, cu siguranță se vor deteriora mai rapid decât unii purtați doar la sfârșit de săptămână.

În urma unui studiu făcut în Brazilia, s-a constata că protecția UV oferită de ochelari este optimă în primii doi ani. Însă în această partea a Americii de Sud, soarele este cu mult mai prezent decât în majoritatea țărilor Europene. Chiar dacă în fiecare an vei pleca în câte două vacanțe în locuri foarte însorite, sunt destul de mici șansele să te expui la fel de mult la soare ca un brazilian.

Ținând cont de clima din România, recomandarea noastră este că ar trebui să ai în vedere schimbarea ochelarilor de soare într-un interval cuprins între doi ani și jumătate și trei ani de la momentul achiziției.

Protecția UV poate fi prelungită dacă ochelarii sunt întreținuți cu grijă

Cu cât vor fi îngrijiți mai cu atenție, cu atât ochelarii de soare își vor păstra proprietățile pentru o perioadă mai îndelungată. Iată câteva sfaturi în legătură cu cele mai elementare gesturi de întreținere care trebuie făcute în acest sens.

Depozitarea ochelarilor în medii sigure

Atunci când nu sunt purtați, ochelarii de soare trebuie depozitați într-o husă de protecție. Acest lucru ajută la prevenirea zgârieturilor și a altor genuri de accidente care ar putea compromite eficacitatea stratului de acoperire anti-UV a lentilelor.

Evitarea temperaturilor extreme

Expunerea la temperaturi extreme face ca stratul de protecție de pe lentile să se degradeze mai repede. Atunci când nu sunt pe nas, ochelarii de soare trebuie păstrați într-un loc răcoros și uscat. Este recomandată evitarea păstrării lor în mașini, mai ales în zile fierbinți. În aceeași notă, ar fi ideal ca ei să nu fie depozitați în orice fel de zone unde pot fi expuși la căldură excesivă.

Curățarea regulată

Curățarea regulată ajută la îndepărtarea murdăriei, a prafului și a altor corpuri periculoase pentru lentile. Neîndepărtate, acești corpusculi pot provoca zgârieturi care au ca efect reducerea eficienței stratului de protecție. Pentru curățare, trebuie folosită o soluție delicată și o cârpă moale, fără scame, și trebuie evitate substanțele chimice periculoase sau materialele abrazive.

Nu risca! Efectele radiației ultraviolete asupra ochiului sunt foarte periculoase

Ochelarii de soare sunt în primul rând un dispozitiv medical, și abia apoi un accesoriu din garderobă. Rolul lor principal este unul pur funcțional: acela de a-ți proteja ochii împotriva radiațiilor ultraviolete nocive. Atunci când lentilele își pierd proprietățile, ochelarii de soare devin inutili. 

Expunerea îndelungată la razele UV poate provoca probleme grave, precum cataracta și degenerescența maculară. De aceea, este necesar ochelarii de soare să își poată îndeplini funcția pentru care i-ai achiziționat. 

Prin urmare, întreține-i cu grijă ca să le prelungești cât mai mult durata de viață, iar în momentul în care va trebui să îi schimbi, te așteptăm la Iris Optic ca să alegem împreună următoarea ta pereche de ochelari de soare.