Scurt ghid pentru alegerea ochelarilor de soare potriviți

Vara bate la ușă, iar odată cu ea, soarele va începe să se facă simțit din ce în ce mai puternic. Ce perspectivă nemaipomenită: garderoba greoaie de iarnă va fi abandonată în dulapuri, iar tricourile și pantalonii scurți vor alcătui, pentru următoarele câteva luni, temelia ținutei.

În ceea ce privește protecția ochilor împotriva excesului de lumină, lucrurile ar trebui să fie foarte simple. O pereche de ochelari de soare va rezolva problema. Și totuși, situația este ceva mai complicată decât pare la o primă vedere. 

Alegerea unor ochelari de soare care să își facă treaba cu adevărat bine presupune înțelegerea unor aspecte care țin, pe de-o parte, de tehnologia folosită pentru realizarea lentilelor, iar pe de alta, de zona atât de subtilă a esteticului.

Nu uita că ochelarii sunt în primul rând un dispozitiv medical. Ei trebuie să îndeplinească niște funcții clare: aceea de a îmbunătăți performanța vederea, iar în cazul ochelarilor de soare, aceea de a proteja ochii împotriva unor radiații solare periculoase. Aspectele care țin de partea estetică, din punct de vedre al importanței, vin pe locul doi. Însă chiar și așa, este esențial să le ai în vedere atunci când îți vei alege următorii ochelari de soare.

Mai jos este o listă cu cele mai importante criterii care trebuie luate în considerare atunci când se evaluează o pereche de ochelari de soare.

Protecția împotriva radiației UV

Lentilele ochelarilor de soare trebuie să poată bloca în proporție de 100% radiațiile ultraviolete periculoase pentru ochi, atât pe cele UVA, cât și cele UVB. Expunerea la aceste raze este foarte periculoasă, și poate provoca daune ireparabile. (Una dintre cele mai frecvente probleme oftalmologie cauzată de excesul de soare este cataracta.)

Polarizarea

În mod ideal, lentilele ochelarilor de soare ar trebui să fie polarizate. Grație acestui tratament, intensitatea strălucirilor este redusă în mod semnificativ, iar problemele asociate acestui fenomen sunt eliminate în mare proporție. 

Ochelarii cu lentile polarizate sunt extrem de utili mai ales pentru șoferi și pentru practicanții sporturilor de iarnă. Cu ajutorul lor, le va fi mult mai ușor să își concentreze atenția doar pe ceea ce îi interesează cu adevărat în acel moment—drumul, respectiv performanța. Însă și pescarii și pasionații de bălăceală vor avea doar de câștigat dacă vor recurge la lentile polarizate atunci când intră în acțiune.

Nuanța lentilelor

Cele mai populare culori pentru lentilele ochelarilor de soare sunt gri și verde. Acest lucru nu este întâmplător: aceste două nuanțe afectează într-o foarte mică măsură felul în care percepem culorile naturale. De aceea sunt perfecte pentru utilizare frecventă în exterior, în toiul zilelor însorite.

Lentilele în nuanțe de galben și chihlimbar îmbunătățesc contrastul culorilor și percepția profunzimii. De aceea, ele pot fi o alegere bună pentru spații în care intensitatea luminii este scăzută. Dezavantajul lor este că afectează echilibrul natural al culorilor.

Culorile mai extravagante—roșu, violet sau albastru—nu sunt recomandate pentru cei care apelează la ochelari de soare și în scopul îmbunătățirii performanțelor vederii pe timp de vară. Rolul acestora este în primul rând unul estetic.

Forma ramei

Forma feței este esențială în alegerea formei ramei. Fețele rotunde arată bine cu rame pătrate sau dreptunghiulare, în timp ce fețele mai pătrățoase arată bine cu rame rotunde sau ovale.

Două dintre cele mai bine cunoscute forme pentru ramele ochelarilor de soare sunt Aviator și Wayfarere, ambele popularizate de celebrul brand Ray-Ban. Wayfarer au un design clasic și sunt potriviți pentru majoritatea formelor de figură, iar Aviator sunt mai rotunzi, și sunt ideali pentru cei cu fețe mai mari. 

În ultimii ani au devenit din ce în ce mai des întâlnite ramele tip cat-eye. Acestea se disting printr-o margine superioară exagerată, și sunt ideali pentru cei cu fețe în formă de inimă.

Dacă vrei să afli mai multe despre felul în care trebuie aleși ochelarii în funcție de forma feței, citește acest articol din blogul nostru.

Materialul ramei

Iată încă un aspect care este bine să fie luat în considerare atunci când vei vrea să îți achiziționezi următoarea pereche de ochelari de soare. În linii mari, materialul ramei intră într-una dintre aceste două categorii: plastic sau metal. Și tot în linii mari, plasticul este ușor și mai accesibil din punct de vedere al prețului, în timp ce metalul este mai durabil, dar ceva mai scump. 

Însă lucrurile nu sunt doar alb și negru. Spre exemplu, rama ochelarilor Wayfarer produși de Ray-Ban este din acetat. Acesta este un tip de plastic a cărui tehnologie de producție implică niște costuri foarte ridicate. De aceea, o astfel de pereche poate fi mai scumpă decât unele ale căror rame sunt din metal.

După cum se vede, alegerea ochelarilor de soare poate fi un lucru care implică o mulțime de necunoscute. Te așteptăm la Iris Optic pentru ca, împreună cu specialiștii noștri, să îți găsești perechea potrivită atât din punctul de vedere al nevoilor tale oftalmologice, cât și din punct de vedere estetic.