Ochelari de soare pentru cicliști

Ciclismul este un sport extrem de solicitant. Când facem această afirmație, majoritatea ne gândim la efortul căruia trebuie să îi facă față un biciclist ambițios, și la importanța pe care o au musculatura picioarelor acestuia și capacitatea lui pulmonară. Însă, întrucât legătura pare să nu fie atât de evidentă, este posibil să ne scape importanța pe care o are o vedere clară, atât pentru siguranța acestuia, cât și pentru atingerea unui anumit nivel de performanță.

Din punct de vedere optic și oftalmologic, ciclismul implică anumite riscuri. Este vorba despre expunerea îndelungată la radiația UV și despre posibilitatea ca în anumite condiții de lumină și de viteză, obiectele de pe traseu să fie ceva mai greu de identificat.

Din fericire, există metode prin care aceste neajunsuri pot fi atenuate. Iar cea mai la îndemână constă în purtarea unor ochelari de soare pentru cicliști, special concepuți pentru a proteja ochii și a oferi un grad ridicat de confort în timpul turelor mai lungi.

Caracteristici specifice ochelarilor de soare pentru cicliști

Există câteva aspecte care diferențiază în mod profund această categorie de ochelari de soare, de cei care nu au fost proiectați în mod special pentru astfel de activități. 

Protecție anti UV

Expunerea prelungită la radiație ultravioletă este o situație comună turelor mai lungi pe bicicletă. Iar acest lucru poate să constituie declanșatorul unui întreg lanț de probleme de sănătate. Marea majoritate a acestora sunt ușoare sau temporare, însă există și cazuri în care acestea pot cauza daune pe termen lung, 

Purtarea unor ochelari de ciclism de înaltă calitate este cel mai sigur mod de a evita daunele provocate de supraexpunerea la lumina soarelui.

În momentul achiziției ochelarilor, este esențial să te asiguri că lentilele asigură protecție optimă împotriva celor mai periculoase două tipuri de radiație ultravioletă: UVA și UVB. Sfatul nostru este să alegi doar ochelari a căror etichetă garantează un grad de protecție de 100% împotriva acestor raze.

Un grad sporit de confort 

Pentru a se putea concentra exclusiv pe activitatea solicitantă pe care o desfășoară, ciclistul are nevoie de confort mental. Iar acest lucru este greu de obținut dacă e nevoit să își ajusteze ochelarii din cinci în cinci minute. 

Prin urmare, una dintre caracteristicile obligatorii ale unor ochelari de ciclism este confortul pe care îl oferă purtătorului. Din acest motiv, materialul din care sunt fabricați este plasticul infuzat cu policarbonat și naylon. Astfel, ei se mulează impecabil în jurul feței, sunt robuști, dar în același timp sunt ușori și flexibili.

Contrast îmbunătățit

Utilizarea unor ochelari cu lentile care sporesc contrastul reprezintă o modalitate de îmbunătățire a vederii în timpul turelor cu bicicleta.

Un contrast mai mare îl ajută pe ciclist să rezolve mai rapid una dintre situațiile frecvent întâlnite pe șosea în condiții normale de lumină, și anume identificarea mai rapidă a obiectelor de dimensiuni reduse aflate pe un fundal întunecat.

Contrastul ridicat devine foarte util atunci când se rulează la viteze mai mari. În situațiile de acest tip, biciclistul trebuie să anticipeze momentele critice și să reacționeze foarte rapid pentru a evita eventualele pericole.

Rezistență sporită

Globul ocular poate fi sever afectat de impactul provocat de ciocnirea, la o viteză de 30 de kilometri pe oră, cu o insectă sau cu o pietricică. În afara durerii, lacrimile și clipirea rezultate în mod sigur în urma incidentului, îi vor diminua ciclistului acuitatea vizuală și puterea de concentrare în momentele următoare.

Acești ochelari sunt astfel concepuți încât să împiedice potențialele corpuri plutitoare să ajungă în ochi. În plus, ei sunt fabricați din materiale rezistente, care vor face față cu brio unui astfel de impact. 

Există, din păcate, suficienți cicliști care preferă să ruleze fără ochelari, și asta chiar în condiții de vânt puternic și ploaie. Acest lucru nu îi avantajează nici pe ei, și nici pe ceilalți participanți la trafic, deoarece într-o fracțiune de secundă se pot petrece întâmplări care să provoace daune permanente.

De câte feluri sunt ochelarii de soare pentru bicicliști?

Există diferite tipuri de ochelari de soare pentru bicicliști, destinate diverselor condiții specifice de lumină și meteorologice întâlnite pe trasee pe care se rulează.

Ochelarii de soare sport

Produsele din această categorie nu au fost concepute în mod special pentru ciclism, ci pot fi folosiți pentru mai multe genuri de activități în aer liber. Caracteristicile lor principale sunt greutatea redusă și durabilitatea—ei fiind confecționați din materiale care pot rezista la vânt, aer rece sau umezeală.

Ochelari de soare cu lentile polarizate

În condiții de viteză, reflexiile puternice pot avea efecte dintre cele mai grave. Ele pot modifica adevărata culoare a unor obiecte, iar în cazurile cele mai grave, le pot face chiar mai greu de observat.

Lentilele polarizate îndeplinesc funcția de reducere a strălucirilor. Purtarea lor de către bicicliști, mai ales în timpul acelor ture în care se expun la lumina puternică a soarelui sau în care merg în zone cu suprafețe reflectorizante—cum sunt traseele de lângă lacuri—îi va proteja împotriva acelor clipe de orbire cauzate de străluciri, și astfel vor putea fi evitate niște situații extrem de neplăcute.

Ochelari fotocromatici

Acest tip de lentile beneficiază de un tratament care le permite să își modifice culoarea în funcție de intensitatea luminii. Ei se întunecă în lumina puternică a soarelui și se luminează în condiții de lumină scăzută.

Pentru ciclist, acest gen de ochelari asigură un confort vizual ideal pentru turele mai lungi.

Ochelari cu lentile interschimbabile

Ramele acestor tipuri de ochelari permit schimbarea destul de facilă a lentilelor. Din acest motiv, ochelarii cu lentile interschimbabile sunt potriviți pentru mersul pe bicicletă în condiții meteorologice instabile. 

Te așteptăm la Iris Optic, cu sfaturile și cu produsele de care ai nevoie

În concluzie, în ciclism, ochelarii reprezintă o parte esențială a echipamentului. Trebuie aleși cu grijă, pentru că trebuie să ofere atât confort, cât și protecție pe parcursul traseelor lungi. 

De aceea, te așteptăm la oricare dintre magazinele noastre din București, ca să găsim împreună perechea de ochelari de soare cu care vei parcurge în siguranță următoarele mii de kilometri.

Iar pentru o consultație oftalmologică gratuită te poți programa fie completând acest formular, sau sunând la numărul de telefon: 0733 267 826.