Ochelarii de soare cu lentile colorate sunt din ce în ce mai populari

Lentilele colorate sunt o opțiune din ce în ce mai frecvent întâlnită în universul iubitorilor de ochelari de soare. Probabil că alegerea unei culori are legătură, în primul rând, cu stilul personal și cu preferințele cromatice. La bază, nu-i așa, astfel de lentile îi oferă purtătorilor o modalitate originală de a-și exprima stilul personal, protejându-i în același timp ochii de razele UV. Însă asta nu e tot. 

Culoarea lentilelor poate influența într-o măsură destul de mare felul în care urmează să fie perceput—sau mai bine spus, experimentat—spațiul din jur. În vreme ce unele culori au drept efect mărirea contrastului în anumite medii, altele sunt ideale pentru eliminarea strălucirilor, iar o a treia categorie are drept obiectiv relaxarea ochilor.

Iubitorii de exotic au la dispoziție o plajă foarte generoasă de lentile colorate

Lentilele colorate sunt disponibile într-o gamă foarte largă de nuanțe, de la cele mai subtile, până la cele mai îndrăznețe, ba uneori chiar stridente. Printre culorile cele mai prizate sunt: albastru, verde, gri și maro.

Lentilele albastre sunt recunoscute pentru efectul lor calmant, în timp ce lentilele verzi se pare că induc o anumită stare de relaxare. Lentilele gri, în schimb, sunt îndrăgite pentru aspectul lor neutru, iar lentilele maro îi conferă purtătorului un aer cald, oarecum degajat. Însă cele mai populare lentile colorate sunt, de la distanță, lentilele negre.

Beneficiile lentilelor colorate, în funcție de nuanță

În afară de valoarea estetică, în funcție de nuanță, lentilele colorate oferă anumite beneficii funcționale. Fiecare culoare este ideală pentru un anumit gen de activități, iar aceste lucruri ar fi bine să fie cunoscute de cei care vor să facă alegerea optimă.

Lentilele negre

Motivul din spatele popularității lentilelor negre este versatilitatea lor. Acestea se potrivesc bine cu tenuri de diverse nuanțe și sunt foarte ușor de asortat cu diverse ținute vestimentare. În plus, îi conferă purtătorului un aspect clasic și sofisticat. 

În spatele succesului lentilelor negre există și un motiv foarte practic: ele oferă maximul de protecție împotriva razelor UV. Iar acest lucru este esențial atunci când vorbim despre ochelarii de soare.

Lentilele maro

Acest gen de lentile au proprietatea de a spori contrastul, în special atunci când sunt folosiți în lumină medie spre puternică. Ele reprezintă o alegere excelentă pentru ochelarii de soare pe care îi folosim în mod cotidian în zilele însorite, deoarece absorb razele de lumină de la capătul albastru al spectrului și ajută la îmbunătățirea percepției profunzimii în zona de roșu.

Lentilele verzi

Nuanțele verzi ale lentilelor sunt o soluție foarte bună pentru zilele în care lumina soarelui medie spre strălucitoare.

La fel ca în cazul lentilelor maro, și acestea sporesc contrastul, însă nu chiar în aceeași măsură. În plus, estompează strălucirile, precum și luminozitatea umbrelor, și au ca efect reducerea, într-o anumită măsură, a oboselii ochilor în lumină puternică.

Lentilele gri 

Acestea oferă o perspectivă neutră, adică o percepție a culorilor simțitor mai apropiată de realitate decât în cazul altor nuanțe de lentile. Purtarea lor este recomandată pentru situațiile în care lumina este medie spre puternică.

Cu cât nuanța de gri este mai închisă, cu atât performanța ochelarilor este mai bună, pe măsură ce intensitatea luminii crește. Concluzia firească este că lentilele foarte închise funcționează cel mai bine în condiții de lumină foarte puternică.

Un alt aspect important este că nuanțele mai închise reprezintă o alegere bună pentru cei cu ochi sensibili.

Lentilele galbene 

Ochelarii echipați cu lentile din plaja de la galben până la chihlimbar asigură atât reducerea strălucirilor, cât și la creșterea contrastului dintre culorile roșu și verde. Grație acestor proprietăți, ele îi oferă purtătorului o vizibilitate mai bună în zilele înnorate și în cele cețoase.

Cu cât culoarea lentilei este mai înspre chihlimbariu, cu atât lumina albastră este blocată mai bine, iar purtătorul obține o vedere mai bună în zilele înnorate. Însă, datorită faptului că obiectele întunecate nu sunt bine percepute, ochelarii echipați cu astfel de lentile nu sunt pentru conducătorii auto.

Galbenul este o alegere inspirată pentru pasionații de sporturi de interior, deoarece acest gen de lentile pot face ca obiectele să pară mai clare în condițiile de lumină specifice acestui gen de activități.

Lentilele albastre 

Ei bine, o pereche de ochelari de soare pe care sunt montate lentile albastre sunt, mai degrabă, un moft. Într-adevăr, la capitolul aspect îl pot ajuta pe cel care le poartă să se facă remarcat. Dar cam la asta se rezumă pachetul de beneficii pe care îl pot oferi. 

Albastrul are un efect redus atunci când vine vorba despre reducerea strălucirilor, nu adaugă nimic la abilitatea de percepție a profunzimii și, în plus, distorsionează natura reală a culorilor.

Lentilele cu nuanțe albastre te pot ajuta să te evidențiezi în mulțime, dar nu vor face nimic—sau doar foarte puțin—pentru a-ți proteja sau a-ți îmbunătăți vederea în orice tip de lumină. Sfatul nostru este să le porți doar dacă vrei să faci puțin spectacol.

O pereche de lentile colorate nu înseamnă, în mod obligatoriu, protecție anti UV

E foarte important să ai în vedere că o lentilă nu îți va proteja ochii de radiația UV doar pentru că este colorată. Pentru a putea îndeplini aceste funcții, în procesul de fabricație, lentilele destinate ochelarilor de soare sunt tratate cu substanțe chimice incolore, care absorb razele UV. Prin urmare, capacitatea de a proteja ochii nu are legătură cu faptul că lentila este sau nu colorată.

Există lentile incolore care pot fi foarte eficiente la blocarea luminii UV și există, în același timp, lentile foarte închise la culoare, care le permit razelor UV să treacă nestingherite prin ele. De aceea, este important ca atunci când îți achiziționezi ochelarii de soare, să nu te limitezi la evaluarea culorii lentilelor, ci să te asiguri că au pe etichetă informația care garantează protecția împotriva radiației ultraviolete.

La Iris Optic vei găsi ochelarii de soare pe care ți-i dorești

În concluzie, alegerea lentilei potrivite pentru viitorii ochelari de soare nu este o activitate chiar atât de simplă pe cât pare. Te așteptăm cu gamă foarte bogată de ochelari de soare la oricare dintre magazinele Iris Optic din București. Alături de specialiștii noștri vei găsi cea mai bună soluție, atât din punct de vedere al protecției de care ai nevoie, cât și din punct de vedere estetic.