Ferește-te de ochelarii de soare ieftini!

Prețul de achiziție este un semnal important atunci când vine vorba despre calitatea unui produs. Iar ochelarii de soare nu fac excepție de la această regulă. Cu siguranță, există situații în care un norocos va achiziționa o pereche nemaipomenită de ochelari la un preț surprinzător de mic. Însă acestea sunt excepțiile. De obicei, cel care va plăti foarte puțini bani, va avea parte de un produs slab, care nu își va îndeplini bine rolul, și care se va deteriora destul de repede.

Sigur, prețul nu este criteriul unic prin care se depistează ochelarii de proastă calitate. Însă în marea majoritate a cazurilor, el este un indicator care trebuie să ne pună pe gânduri, și să ne facă să punem mai multe întrebări înainte de a face achiziția.

E bine să avem în vedere faptul că ochelarii de soare ieftini pot face mai mult rău decât bine. De multe ori, tehnologiile rudimentare prin care sunt fabricați nu garantează îndeplinirea funcției lor esențiale, și anume protejarea ochiului împotriva luminii excesive și a radiațiilor UV periculoase. Ba dimpotrivă: purtarea lor poate crea noi probleme oftalmologice, sau le poate agrava pe cele existente. Prin urmare, există motive bine întemeiate pentru care să te determine să eviți ochelarii de soare ieftini.

Neajunsuri ale ochelarilor de soare prea ieftini

Pentru a putea aduce pe piață un produs la prețuri insignifiante, producătorul trebuie să facă anumite rabaturi la calitate. Cele mai frecvente caracteristici pe care le au în comun ochelarii de soare foarte ieftini sunt: materialele de calitate slabă și niște lentile care nu asigură protecția necesară.

Materiale de calitate inferioară

Ochelarii de soare ieftini sunt adesea realizați cu ajutorul unor materiale fragile, care se pot sparge ușor. În plus, balamalele, suportul care asigură poziția pe nas și ramele pot fi asamblate eronat, ceea ce face ca ochelarii de soare să se fisureze sau să aibă o poziție incorectă și incomodă atunci când sunt purtați.

Dacă ești puțin atent, vei putea detecta fragilitatea și lipsa de suplețe a acestor materiale chiar la o simplă atingere.

Protecție UV slabă sau inexistentă

Ochelarii de soare ieftini și de slabă calitate nu oferă o protecție adecvată împotriva radiației UV. Acest lucru este foarte periculos pentru sănătatea ochilor. Deoarece, din considerente de preț, lentilele nu sunt fabricate cu ajutorul acelor materiale care pot bloca excesul de lumină și de de raze ultraviolete nocive, ochii sunt practic abandonați în voia excesului de soare.

În situațiile extreme, acest gen de expunere poate provoca—sau agrava—maladii oculare dintre cele mai grave, cum ar fi degenerescența maculară sau cataractă.

Prin urmare, îi sfătuim pe cei care și-au pus problema unei astfel de achiziții, să se gândească bine. Este foarte probabil ca o pereche de ochelari de acest gen să nu respecte niște standarde de siguranță de bază în ceea ce privește protecția ochilor.

Suprasolicitarea ochilor 

Acesta este un alt efect nociv al folosirii unor ochelari ieftini. Posibilitatea ca lentilele cu care sunt echipați ochelarii de acest gen, să nu aibă aplicate pe suprafața lor straturile necesare pentru a proteja ochii împotriva suprasolicitării este uriașă.

Acest fapt duce, de cele mai multe ori, la oboseală oculară, iar în timp, poate provoca dureri de cap, vedere încețoșată și alte probleme de vedere.

Având lentile fabricate din materiale de slabă calitate, și netratate în acord cu tehnologiile necesare pentru a asigura protecția de care ochii au atâta nevoie, ochelarii ieftini pot cauza erori de vedere. Acesta este un lucru neplăcut atunci când vorbim despre activități în care atenția este esențială, de genul lecturii sau a lucrului pe calculator, iar în cazul unor activități de genul condusului sau a lucrului cu echipamente periculoase, poate deveni de-a dreptul fatal. 

Caracteristici esențiale, care lipsesc la majoritatea ochelarilor ieftini

Există anumite standarde, pe care din rațiuni legate de calitatea materialelor—și a nivelului de preț care vine odată cu aceasta—ochelarii de soare prea ieftini nu le pot îndeplini. Acestea reprezintă de fapt cele mai importante caracteristici pe care trebuie să le prezintă o pereche de ochelari de soare care își fac treaba cu adevărat bine.

Rezistența lentilelor

Ochelarii de calitate sunt dotați, de regulă, cu lentile realizate din materiale rezistente la zgârieturi și la spargere. Astfel perioada de viață a unor astfel de ochelari este simțitor mai lungă decât a unora mult mai ieftini.

Polarizarea

Lentilele polarizate reprezintă una dintre cele mai performante echipări pentru ochelarii de soare. Datorită acestei caracteristici, ochelarii protejează ochii împotriva proceselor de strălucire, produse de suprafețe ca apa, zăpada și pavajul lucios, facilitând vederea în condiții de lumină puternică. Lentilele polarizate sunt deosebit de utile pentru activități unde strălucirile pot crea probleme semnificative, de genul condusului, a navigării sau a pescuitului.

Protecția anti-reflexie

Ochelarii care oferă acest beneficiu sunt dotați cu lentile a căror suprafață nu produce un nivel deranjant de reflexie. Astfel, claritatea imaginii este net îmbunătățită, iar oboseala pe care o încearcă ochii este redusă. Lentilele anti-reflexie sunt deosebit de utile pentru persoanele care petrec mult timp folosind dispozitive digitale, cum ar fi calculatoarele și telefoanele mobile, deoarece reduc stresul provocat de lumina albastră emisă de ecrane.

Confortul la purtare

În afara unor performanțe onorabile, ochelarii de calitate îi oferă purtătorului un nivel sporit de confort. Acest lucru se datorează timpului care i-a fost acordat acestui aspect în faza de proiectare. Însă fiecare astfel de aspect vine cu un preț. Cei care decid să nu îl plătească, și optează pentru niște ochelari ieftini pot avea surpriza ca aceștia să nu stea bine pe față, și să creeze disconfort la purtare. Iar acest lucru poate avea drept consecință dureri de cap, oboseală oculară și alte probleme de vedere.

Brand-ul, o asigurare pentru cei care își doresc un produs de încredere

Deși brand-ul nu reprezintă o garanție incontestabilă, de cele mai multe ori cei care optează pentru un nume recunoscut, vor avea parte de un produs de calitate. Marea majoritate a mărcilor de renume investesc masiv în cercetare. Drept urmare, ochelarii de soare care poartă logoul lor, îndeplinesc unele dintre standardele cele mai înalte din domeniu.

Dar toate aceste lucruri vin cu un preț pe măsură. Ochelarii de marcă nu vor avea prețuri derizorii, nici chiar situațiile în care sunt oferiți la reducere sau în perioada lichidărilor de stoc. Dacă vei avea ocazia să cumperi ochelari de marcă la un preț pe care îl vei considera suspicios de mic și, mai ales, dacă oferta nu vine din partea unui comerciant autorizat, e bine să îți pui întrebarea dacă nu cumva te afli în fața unor fake-uri.

Câteva sfaturi pentru cei care se află în căutarea următoarei perechi de ochelari de soare

În concluzie, investiția în ochelari de soare de înaltă calitate este esențială pentru a vă proteja ochii de razele UV, pentru a reduce oboseala ochilor și pentru a avea parte de o vedere bună în condiții de lumină puternică.

Ochelarii de soare ieftini pot fi tentanți datorită aparentei economii care ar putea fi făcută. Însă minusurile nu sunt neglijabile. O astfel de alegere va avea mai mult ca sigur un efect negativ asupra ochilor, va provoca oboseală oculară, vedere distorsionată și nu va proteja ochii împotriva strălucirilor. 

Sfatul nostru este ca atunci când îți vei alege următoarea pereche de ochelari de soare, să te orientezi spre una cu lentile de calitate—de preferință polarizate și anti-reflexie—care să îți poată oferi protecția anti-UV de care ochii tăi au nevoie. Acordă atenția cuvenită și aspectului confort. Înainte de a face achiziția, asigură-te că ochelarii se potrivesc bine pe fața ta.

Te așteptăm la oricare dintre magazinele Iris Optic din București, pentru un control oftalmologic gratuit. În urma acestuia, vom putea alege din vastul nostru portofoliu, ochelarii de soare care ți se potrivesc cel mai bine.

Te poți programa fie completând formularul din acest link, fie la telefon 0733 267 826. Te așteptăm!