Pentru cei care își înnoiesc permisul auto, controlul oftalmologic reprezintă mai mult decât o simplă formalitate

Procedura de reînnoire a permisului auto ar trebui să fie un lucru foarte serios. Rațiunea din spatele acestei verificări periodice este una foarte sănătoasă. Se presupune—în mod întemeiat, de altfel—că odată cu vârsta, performanțele anumitor organe se diminuează. Ca urmare a acestui proces fiziologic, există posibilitatea ca abilitățile celui din spatele volanului să fie afectate, până la nivelul la care el poate deveni un pericol atât pentru sine însuși, cât și pentru ceilalți participanți la trafic.

Pentru a dezamorsa aceste riscuri, șoferul trebuie să treacă prin procesul de reînnoire, sau preschimbare, a permisului auto. Frecvența cu care conducătorul auto este obligat să se supună la această verificare, în cazul posesorilor de permis pentru autovehicule din categoriile A și B, este de 10 ani. Prin urmare, trebuie să recunoaștem că nu este vorba despre vreo solicitate aberantă, care să presupună un efort ieșit din comun.

În ce constă procesul de înlocuire a permisului auto

Procedura constă în alcătuirea unui dosar care să conțină documentele din enumerarea de mai jos:

  • cererea de schimbare a permisului (care se completează în format electronic la ghișeu și se semează),
  • actul de identitate al titularului permisului de conducere, în original și în copie,
  • dovada plății taxei de 89 lei pentru înnoirea permisului de conducere,
  • permisul de conducere, care urmează să expire, în original, și
  • fișa medicală, din care să rezulte că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea noului permis de conducere.

Obținerea primelor patru tipuri de acte nu ar trebui să ridice nicio problemă. Este vorba despre un banal set de tipizate, la care, în principiu, oricine are acces cu ușurință.

Obținerea fișei medicale ar trebui luată foarte în serios

Documentul cheie al procesului de înnoire al permisului ar trebui să fie fișa medicală. În urma evaluării rezultatelor investigațiilor consemnate aici, șoferului îi va fi acordat, sau nu, dreptul de a conduce în continuare.

Întrucât este vorba despre un participant la trafic de ale cărui abilități și reflexe depinde atât propria sa siguranță cât și a celorlalți șoferi și pietoni, aceste evaluări medicale ar trebui să reprezinte un examen foarte serios.

Din păcate însă, realitatea este cu totul alta. De multe ori, examenul medical implicat de reînnoirea permisului este tratat mult mai superficial decât este cazul. Multă lume cade victimă tentației de a trata și obținerea fișei medicale în același fel în care tratează restul documentelor din pachetul de acte: drept o altă formalitate. 

Din punctul nostru de vedere, această evaluare medicală reprezintă, de fapt, o ocazie binevenită pentru conducătorul auto. Acum, el poate să afle care este nivelul tuturor acelor abilitățile care îi sunt atât necesare pentru a fi, în continuare, la înălțimea tuturor situațiilor întâlnite pe șosea.

Controlul oftalmologic, obligatoriu pentru înnoirea permisului auto

https://www.high-endrolex.com/14

O vedere bună este una dintre condițiile elementare pe care trebuie să le îndeplinească orice participant responsabil la trafic. De aceea, una dintre cele mai importante investigații presupuse de fișa medicală necesară pentru preschimbarea permisului este controlul oftalmologic.

Din punct de vedere legal, acest lucru este prezentat la subpunctele 1.1 și 1.4.1 ale ordinul numărul 1162 din 31.08.2010—Normele minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul—astfel: „Toți solicitanții unui permis de conducere trebuie să se supună unui examen corespunzător pentru a se asigura că au acuitatea vizuală necesară pentru conducerea unui autovehicul.“ și „Persoanele care solicită un permis de conducere sau reînnoirea acestui permis trebuie să aibă o acuitate vizuală binoculară, dacă este necesar, cu lentile de corecție, de cel puțin 0,5, când se utilizează ambii ochi. În plus, câmpul vizual orizontal trebuie să fie de cel puțin 120 de grade, extensia trebuie să fie de cel puțin 50 de grade la stânga și la dreapta și de 20 de grade ascendent și descendent. Nu trebuie să existe deficiențe pe o rază de 20 de grade față de axul central. Atunci când se detectează sau se declară o afecțiune oculară evolutivă, se pot emite sau reînnoi permise de conducere, cu condiția ca solicitantul să efectueze unele examene periodice în cadrul unei unități de asistență medicală autorizate.“

Toate posibilele probleme descrise în textul legii pot fi depistate la un control oftalmologic de rutină. Iar odată descoperite, aceste defecte pot fi corectate—de cele mai multe ori—cu o simplă pereche de ochelari sau de lentile de contact. Da, e chiar atât de simplu să te pui la adăpost de riscurile pe care problemele de vedere ți le pot crea în trafic.

Prin urmare, dacă vrei să fii nu conducător auto cu adevărat responsabil, te așteptăm la Iris Optic pentru o consultație oftalmologică gratuită. Programează-te chiar acum!