Ochelarii de computer, cel mai practic mod de a scăpa de sindromul de suprasolicitare digitală

Sindromul de suprasolicitare digitală a ochilor afectează între 75% și 90% dintre utilizatorii de calculatoare și smartphone-uri

E un fapt care nu poate fi negociat: activitatea cotidiană a celor mai mulți dintre noi presupune interacțiunea cu ecranele variilor dispozitive digitale. Atât acasă, cât și la locul de muncă, majoritatea dintre noi nu ne-am putea desfășura activitatea și nu ne-am putea simți la fel de bine în lipsa dispozitivele noastre. 

Un studiu recent realizat de Global Media Intelligence arată că românii, în timpul liber, petrec zilnic, în medie, șapte ore în fața ecranelor—telefon mobil, calculator și televizor. Iar acestui interval consistent i se adaugă orele de muncă, pe care cei mai mulți dintre noi le petrecem tot cam în aceleași condiții.

Nu ar trebui să mire pe nimeni că acest privit în exces la ecranele digitale are un anumit efect asupra unora dintre organele cele mai solicitate de această activitate: ochii. Este vorba despre așa numitul sindrom de suprasolicitare digitală a ochilor—o afecțiune temporară a vederii, cauzată de privitul pentru un timp îndelungat la ecranul computerului, fără ca ochii să fie echipați cu protecția corespunzătoare. 

Simptomele frecvente asociate cu această afecțiune sunt: vederea încețoșată, ochi roșii sau uscați, iar în cazurile mai severe: amețeli și dureri de cap și vedere dublă.

Se estimează că un procent gigantic—undeva între 75% și 90%—dintre utilizatorii de calculatoare și telefoane mobile suferă de acest sindrom. Prin urmare, adoptarea unor măsuri de igienă vizuală, care să ne protejeze ochii, reprezintă un gest înțelept, care va ajuta la reducerea riscului apariției unor eventuale probleme de vedere. Iar alegerea ochelarilor cu lentilele potrivite în acest scop este un prim pas în acest sens.

Ce soluții avem la dispoziție?

Răspunsul cel mai la îndemână ar fi să eliminăm din viața noastră ecranele sau, cel puțin, să limităm timpul pe care îl petrecem în fața lor. Dar acest lucru este pur și simplu imposibil pentru marea majoritate a oamenilor. O mulțime de locuri de muncă implică multe ore de lucrul la calculator, iar smartphone-urile au devenit de multă vreme un soi de extensie digitală a persoanei noastre.

Însă, din fericire, există și soluții mai puțin radicale. Pentru neutralizarea efectelor expunerii îndelungate la radiația ecranelor, a fost creată nouă tehnologie de tratare a lentilelor. Este vorba despre lentilele de protecție PC. Ochelarii echipați cu astfel de lentile poartă numele de ochelari de computer sau ochelari de calculator. 

Mulți dintre noi purtăm ochelari pentru a corecta anumite probleme de vedere. Dar lentilele instalate pe rama ochelarilor de vedere obișnuiți nu au tratamentele pe care le au lentilele ochelarilor de computer. Acestea din urmă sunt special concepute pentru a ajuta la reducerea oboselii ochilor. În acest scop, ele au un strat antireflex care ajuta la reducerea efectului de orbire și au o nuanță care ajută la creșterea contrastului pentru o vizualizare mai ușoară a elementelor de pe ecrane. 

Tratamentul specific lentilelor de protecție poate fi aplicat și pe lentilele cu dioptrii. Aceasta este o veste bună mai ales pentru cei ai căror ochi suferă de anumite vicii de refracție. Ei vor putea rezolva cu aceeași pereche de ochelari atât problemele de performanță vizuală, cât și pe cele cauzate de supraexpunerea la lumina albastră a ecranelor.

Ar trebui să fim îngrijorați de expunerea prelungită la lumina albastră?

Răspunsul scurt este da. Însă pentru mai multă claritate, e nevoie de anumite nuanțări.

Într-o cantitate rezonabilă, lumina albastră are efecte benefice asupra ființei umane. Iată doar câteva dintre acestea: o memorie îmbunătățită, creșterea capacității de concentrare, timpi mai scurți de reacție și îmbunătățirea stării de spirit.

Problemele apar atunci când perioadele de expunere sunt mari și foarte mari. Iar la ora actuală, activitatea zilnică ne lipește pe cei mai mulți dintre noi de ecrane. Prin urmare, supradoza de lumină albastră e un lucru aproape sigur.

Privită din această perspectivă, reacția organismului nostru la expunerea la radiația ecranelor seamănă într-o anumită măsură cu reacția la sare. Corpurile noastre au nevoie de ea. Dar consumată în exces, poate provoca hipertensiune arterială.

Cum ne afectează lumina albastră vederea?

Ochii noștri nu au evoluat în același ritm alert în care a evoluat tehnologia din jurul nostru. Din acest motiv, corneea și cristalinul, adică lentila ochiului, nu au avut la dispoziție timpul necesar pentru a se perfecționa la activitatea de filtrare a luminii albastre. Astfel, ele nu reușesc să protejeze retina—stratul subțire de țesut sensibil la lumină care acoperă partea din spate a ochiului, și pe care se formează imaginea—de excesul de radiație produs de ecrane. 

În timp, această supraexpunere poate provoca deteriorarea celulelor retinei. Iar odată cu trecerea timpului și cu instalarea semnelor îmbătrânirii, situația se poate înrăutăți, iar gradul de susceptibilitate la anumite boli oculare, cum ar fi degenerescența maculară și cataracta, poate crește.

Purtarea ochelarilor de protecție le este recomandată și copiilor? 

În cazul copiilor, purtarea ochelarilor de protecție este chiar mai importantă decât în cel al adulților. 

Mai nou, cei mici sunt expuși la dispozitive care emit lumină albastră de la vârste extrem de fragede. Și întrucât mediile din interiorul ochilor lor sunt mai puțin adaptate și mai ușor penetrabile de către lumină, șansa de apariție a anumitor efecte nefaste ca urmare a utilizării ecranelor digitale este mult mai mare.

Iată câteva lucruri elementare pe care le poți face pentru a te proteja de lumina albastră

  • Poartă ochelari de computer.
  • Expune-te cât mai mult cu putință la lumina naturală.
  • Fă pauze frecvente în timpul lucrului, în de la vizualizarea dispozitivelor
  • Poartă ochelari de soare în timpul zilei.
  • Evită utilizarea dispozitivelor digitale în intervalul de dinainte de culcare.

Iris Optic îți propune două pachete promoționale PC

Pachet PC protect Essilor pentru adulți: 250 de lei

Pachet PC protect Essilor pentru copii: 280 de lei

În plus, te așteptăm în oricare dintre locațiile Iris Optic pentru consultații optometrice și oftalmologice gratuite. Programează-te chiar acum!