Scoaterea lentilelor de contact în șase pași

Pentru cel care a ales să își corecteze problemele de vedere cu ajutorul lentilelor de contact, există două momente sensibile în relația cu aceste dispozitive optice: instalarea și scoaterea lor de pe ochi. Primului dintre cele două i-a fost dedicat un articol amplu în acest blog, pe care îl poți citi în link-ul acesta. Iar în rândurile care urmează, vom enumera pașii pe care considerăm că este ideal să îi parcurgi, atunci când ai de gând să îți dai jos lentilele. 

Îți amintim de la bun început că lentilele de contact sunt accesorii delicate, care trebuie îngrijite și manevrate în mod corespunzător. În caz contrar, pot apărea anumite riscuri pe care nimeni nu ar trebui să și le asume. Nerespectarea regulilor de igienă poate provoca inflamații și, în cazurile extreme, chiar infecții oculare sau leziuni permanente. Iar în cazul în care sunt manevrate greșit, lentilele se pot zgâria sau fisura și nu îi vor mai oferi celui care le poartă corecția vizuală de care este nevoie. Mai mult de atât, în astfel de situații este foarte posibilă apariția unei senzații de disconfort și a fenomenului de vedere încețoșată.

Declinarea de responsabilitate

Informațiile de mai jos nu sunt un sfat medical în adevăratul sens al cuvântului. Este vorba despre un set de concluzii la care noi, echipa Iris Optic, am ajuns în urma experienței pe care am adunat-o de-a lungul anilor, ca urmare a numărului mare de clienți care ne-au ales drept furnizor pentru lentilele lor de contact, și serviciile conexe.

Materialul care urmează reprezintă, mai degrabă, o completare la informațiile pe care le-ai primit din partea optometristului sau a medicului oftalmolog, în clipa în care ai efectuat consultația, sau atunci când ți-au fost recomandate lentilele de contact. 

Secvența de acțiuni prezentată în cele ce urmează este valabilă doar pentru lentilele de contact moi. Pentru cei cărora opticianul le-a recomandat folosirea unor lentile de contact rigide, informațiile de mai jos nu se aplică.

Pașii care trebuie urmați atunci când se scot lentilelor de contact

Scoaterea și depozitarea în condiții optime a lentilelor de contact presupune un set de acțiuni care trebuie învățat în mod corect, de la bun început. Respectând un protocol strict, purtătorul se va asigura că ochii îi sunt bine protejați împotriva iritațiilor și a altor neajunsuri de acest gen, și că din punct de vedere medical obține beneficiile pe care și le dorește.

Scoaterea lentilelor de contact trebuie făcută, de preferință, în fața oglinzii, într-o încăpere bine iluminată. 

Pasul nr. 1: Igienizarea temeinică a mâinilor

Orice operațiune care presupune manevrarea lentilelor de contact trebuie să implice o igienă desăvârșită a mâinilor. Prin urmare, înainte de a începe procesul de îndepărtare a lentilele de contact, purtătorul trebuie să își spele bine mâinile cu apă caldă și săpun, iar apoi să le usuce, fie cu ajutorul unui uscător electric, fie cu cu un prosop care nu lasă scame. Din punctul nostru de vedere, cea mai bună variantă pentru acest lucru sunt prosoapele din microfibră.

Cu cât mirosul săpunului folosit este mai discret, cu atât șansa ca pe mâini să rămână reziduuri iritante este mai mică. Folosirea unui săpun complet inodor reprezintă cea mai bună variantă. Este recomandată evitarea săpunurilor excesiv de hidratante, deoarece acestea pot lăsa mai ușor pe mâini mici resturi de substanță.

Pasul nr. 2: Fixarea ochilor în poziția deschis

Privind înainte, în oglindă, cele două pleoape vor fi depărtate cu ajutorul degetelor de la mâna non-dominantă—în cazul dreptacilor, stânga, iar în cel al stângacilor, mâna dreaptă. Astfel, ochiului va fi bine deschis, iar îndepărtarea lentilelor de contact se va putea face mai facil.

Același rezultat se poate fi obținut și dacă vei privi în sus și vei trage doar pleoapa inferioară în jos. Important este să experimentezi suficient de mult încât să descoperi care este metoda de expunere a ochiului cu care te simți cel mai confortabil.

Pasul nr. 3: Scoaterea lentilei de contact

Pentru îndeplinirea acestei activități, se vor folosi doar două degete: arătătorul și degetul mare al mâinii dominante. Cu ochiul bine deschis și asigurat cu degetele celeilalte mâni, lentila de contact se va strânge ușor, până se va desprinde de ochi și se va scoate.

Este de prisos să precizăm că această operațiune trebuie făcută lent, și cu toată grija posibilă. Astfel se vor evita atât atingerile neplăcute ale suprafeței ochiului, cât și deteriorarea lentilei.

Pasul nr. 4: Verificarea lentilelor

Odată îndepărtate, lentilele vor fi verificate. Principalul motiv pentru care trebuie îndeplinită această operațiune este să ne asigurăm că ele sunt impecabile din punct de vedere fizic—adică nu prezintă vreo zgârietură, sau mai rău, vreo fisură, care ar putea periclita integritatea ochiului cu ocazia viitoarelor purtări. 

Pasul nr. 5: Curățarea lentilelor 

Următoarea etapă constă în curățarea lentilelor. Procesul este identic cu cel folosit pentru pregătirea lor înainte de purtare. Lentilele de contact vor fi luate pe rând în căușul palmei, se vor turna câteva picături de soluție de contact, și cu degetul arătător al celeilalte mâini vor fi frecate cu grijă, iar apoi vor fi clătite cu un alt jet de soluție.

Se va folosi doar substanța de contact recomandată de medic sau de optometrist, și se va evita cu desăvârșire folosirea oricărui tip de apă, indiferent dacă ne referim la cea de la robinet sau la apa îmbuteliată.

Pasul 6: Depozitarea lentilelor

Ultimul gest al acestei secvențe constă în depozitarea lentilelor în cutia originală, și acoperirea lor cu soluție proaspătă de contact. E important de reținut că de fiecare dată înainte de momentul depozitării, soluția din cutie trebuie să fie înlocuită. În acest fel va fi prevenită acumularea bacteriilor și a altor corpuri cu potențial nociv pentru ochi.

Importanța respectării tuturor pașilor presupuși de scoaterea lentilelor

Respectând toți acești pași, vei reuși ca într-un interval destul de scurt—nu mai lung de o lună de zile—, să îți creezi o rutină extrem de benefică. Având grijă la toate detaliile presupuse de igiena utilizării și de tehnica optimă de manevrare, vei dobândi dexteritate și viteză, dar cel mai important este că te vei asigura că ochii tăi vor profita la maximum de avantajele oferite de lentilele de contact, fără a fi expuși la nici un risc.

Te așteptăm la Iris Optic pentru ca în urma unui control oftalmologic gratuit efectuat de medicul specialist, să găsim lentilele de contact optime pentru ochii tăi. Programează-te chiar acum folosind formularul din acest link, sau la numărul de telefon: 0733 267 826.