Rinita alergică sau febra fânului, și efectele ei asupra ochiului

Aceasta este una dintre cele mai frecvente dintre formele de alergie existente, și se manifestă în special în anumite perioade ale anului, ca o reacție la polen—o pulbere fină care este emanată de plante, în timpul ciclurilor reproductive.

De obicei, feba fânului se manifestă în lunile de primăvară, când nivelul alergenilor din aer este cel mai ridicat. Însă nu sunt rare cazurile când sezonul alergiilor se extinde până în în toiul verii, ba chiar și toamna.

Formele de manifestare ale acestei alergii

Motivul apariției reacțiilor alergice este că sistemul imunitar al unora dintre noi reacționează în mod excesiv în clipa în care detectează prezența în aer a anumitor substanțe cu potențial iritant. Dintre acești așa numiți alergeni, polenul este fără doar și poate vinovatul de serviciu. Însă categoria conține destul de multe alte substanțe, iar cele mai răspândite sunt: acarienii din praf, diverse particule din părul animalelor de companie, fumul de țigară, mucegaiul și noxele rezultate în urma poluării. 

Printre cele mai frecvente manifestări ale rinitei alergice (cunoscută și sub numele de febră a fânului) sunt: pusee de strănut, căi nazale înfundate, senzație de mâncărime atât în gât, cât și în nas și în urechi, oboseală, dureri de cap și erupții cutanate, precum și un set de simptome care țin de sfera oftalmologiei: roșeață, mâncărime și senzație de ochi umezi.

Există și simptome extreme ale febrei fânului, care se manifestă, în plus față de semnele enumerate mai sus, și prin accese de tuse, dificultăți de respirație și insomnie, care au ca efect o reducere semnificativă a calității vieții. Însă aceste simptome apar, din fericire, în foarte puține cazuri.

Felul în care febra fânului afectează ochii

În cazul celor cărora alergia le afectează ochii, manifestările sunt dintre cele mai neplăcute. Roșeața, mâncărimile, iritațiile și inflamația sunt doar o parte a simptomelor care pot apărea. Neplăcerile pot deveni atât de mari, încât în cazul celor cu sensibilitate extremă, până și o simplă ieșire din casă într-o zi frumoasă de primăvară, în care densitatea polenului din aer este mare, ar putea deveni o misiune imposibilă.

Pentru cei care poartă lentilele de contact, efectele oculare apărute ca urmare a febrei fânului sunt și mai problematice. Atunci când ochii devin iritați, roșii, și apar mâncărimea și lăcrimarea în exces, vederea prin lentilele își pierde mult din performanță și devine încețoșată. Cât despre nivelul de disconfort resimțit, acesta este cu atât mai mare cu cât lentilele sunt purtate pentru perioade mai îndelungate.

Diagnosticarea și depistarea alergenului

Primul pas constă în identificarea afecțiunii. Acest lucru nu ar trebui să ia prea mult timp, întrucât medicii oftalmologi sunt familiarizați cu simptomele febrei fânului. 

Apoi urmează identificarea alergenilor specifici care provoacă simptomele. În acest sens se poate efectua o testare cutanata alergologică sau un test de sânge. Pentru o siguranță și mai mare, se poate face un test de provocare nazală sau bronșică. Acesta presupune expunerea pacientului la cantități mici de alergeni pentru a putea studia reacția corpului. Însă această activitate va trebui să fie desfășurată de un medic specialist alergolog. 

Tratamentul: medicamentație și schimbarea stilului de viață

Pentru ameliorarea simptomelor febrei fânului se folosesc, cel mai adesea, antihistaminicele fără prescripție medicală, decongestionantele și corticosteroizii nazali. Însă în cazurile mai severe, pot fi necesare medicamente pe care doar un medic specialist va avea competența și dreptul să le prescrie.

Pentru calmare problemelor oculare îți recomandăm să folosești în mod frecvent picături pentru ochii uscați. (Un truc care a funcționat la mulți pacienți constă în depozitarea picăturilor în frigider. Astfel ele devin reci, iar efectul calmant este și mai puternic.) Cu ajutorul acestora, polenul și alte particule vor fi drenate din zona ochilor și astfel, senzația de iritare va fi diminuată. O altă metodă prin care pot fi eliminați alergenii și pot fi atenuate simptomele febrei fânului, constă în utilizarea șervețelelor pentru pleoape.

Dar cu ajutorul medicamentelor vor fi tratate doar efectele. Pentru a elimina cauza, cel care suferă de alergie va trebui să facă niște modificări la nivelul rutinei zilnice. Regula de bază este una simplă: evitarea expunerii la alergeni. Iată câteva dintre cele mai la îndemână gesturi: păstrarea ferestrelor închise și utilizarea aerului condiționat în sezoanele în care polenul din aer este în exces, un nou rând de haine și câte un duș de fiecare dată când se revine în casă, spălarea regulată a părului și a hainelor, folosirea soluțiilor dezinfectante, clătirea frecventă a ochilor și folosirea în mod regulat a unor comprese umede pentru curățarea acestora. 

Există și câteva comportamente care trebuie evitate. În această categorie intră: ieșirile în mijlocul dimineții și seara, când densitatea polenului din aer este cea mai mare și uscarea hainelor în aer liber.

În situația în care crezi să suferi de această problemă, te așteptăm la Iris Optic pentru un consult oftalmologic gratuit. Împreună vom găsi cea mai bună soluție. Programează-te chiar acum, completând formularul din acest link, sau la numărul: 0733 267 826.