Purtarea ochelarilor împreună cu masca de protecție

Pandemia provocată de Covid-19 a schimbat în mod profund felul în care ne raportăm la propria siguranță. Cu ocazia acestui eveniment, am înțeles cu toții că suntem mult mai expuși decât ne imaginam la pericolele ridicate de o epidemie de anvergură planetară.

Odată cu răspândirea virusului, în viața fiecăruia dintre noi au apărut schimbări menite să ne protejeze. Igiena și gesturile de prevenție au devenit subiecte tratate cu mai mare seriozitatea, și cu toții ne-am dat seama că sănătatea este o prioritate de prim rang.

Dintre instrumentele de protecție folosite în timpul pandemiei, cel mai important a fost, în mod cert, masca. Pentru majoritatea lumii, obligația de a utiliza masca a ridicat un mic disconfort, peste care s-a putut trece destul de ușor. Însă pentru purtătorii de ochelari, utilizarea măștii a reprezentat o adevărată provocare.

Elementele de prindere ale măștii se pot încurca în jurul brațelor ochelarilor, și asupra urechilor se exercită mai multă presiune decât de obicei. Dar, în mod cert, cel mai deranjant aspect al purtării ochelarilor împreună cu masca de protecție este reprezentat de aburirea ochelarilor și de felul în care acest lucru limitează vederea.

Din fericire, există câteva reguli care odată ce sunt respectate, permit purtarea simultană de ochelari și mască de protecție, fără ca să se creeze un disconfort prea mare.

Totul începe de la poziționarea corectă pe față a ochelarilor și a măștii de protecție

Atâta vreme cât masca și ochelarii sunt instalați corect pe față, aceștia din urmă nu se vor aburi. Ochelarii trebuie așezați cât mai fix deasupra părții superioare a măștii, cea care acoperă nasul. Astfel, se creează o etanșare mai strânsă în jurul nasului, iar aerul cald care apare în urma procesului de expirare este împiedicat să iasă prin partea de sus a măștii. Prin urmare, aburirea nu se mai produce.

Persoanele care poartă ochelari de vedere cu pernițe pentru nas, trebuie să depună un efort în plus. Pentru a reduce cantitatea de aer cald care scapă din partea de sus a măștii și încețoșează lentilele, acestea trebuie reglate pentru a crea o fixare sigură.

Mici ajustări ale tehnicii de respirație recomandate la purtarea ochelarilor împreună cu masca de protecția

Fizica ne spune că aerul cald eliminat din plămâni în timpul respirației, se ridică. O mască prost instalată îl va direcționa direct spre ochelari, iar aceștia se vor aburi. Dar chiar și o mască bine instalată nu garantează faptul că ochelarii nu se vor aburi deloc.

Pentru a reduce cantitatea de aer cald care scapă și astfel încețoșează lentilele, respirația trebuie să fie ceva mai ușoară, iar la expirare, aerul trebuie direcționat în jos, cât mai departe de ochelari. Acest lucru se poate realiza fie respirând pe gură, fie printr-o ușoară înclinare a bărbiei, spre piept. Un alt truc care previne aburirea ochelarilor constă în respirația adâncă, pe nas. Prin acest procedeu, cantitatea de aer cald eliminată este redusă.

Gesturi care trebuie evitate atunci când ochelarii sunt purtați împreună cu masca de protecție

Există mai multe greșeli comune pe care cei care poartă ochelarii împreună cu masca de protecție ar trebui să le evite. Acestea pot afecta calitatea imaginii percepute de purtător, însă de cele mai multe ori, nu au un impact asupra sănătății ochilor. Cu toate acestea, există și excepții.

Cele mai frecvente greșeli constau în atingerea feței cu mâinile și ajustarea și reajustarea permanentă a ochelarilor. Acest lucru poate contribui la introducerea de germeni pe sub mască, fapt care duce în mod automat la creșterea riscului de infecție. Ochelarii trebuie ajustați o singură dată și lăsați la locul lor.

Un alt lucru care ar trebui evitat este purtarea unei măști prea mari, sau a unei măști care stă prea lejer pe față. În ambele cazuri, problema care apare este că aerului rezultat în urma expirației, îi este permis să iasă prin părțile laterale. Acest lucru duce în mod aproape sigur la încețoșarea lentilelor și, în plus, crește riscul contactării unei posibile infecție. Masca trebuie să se potrivească perfect pe față, acoperind atât nasul, cât și gura.

Masca de protecție nu trebuie să fie o povară pentru cei care poartă ochelari

Purtarea ochelarilor împreună cu o mască de protecție poate fi o provocare. Însă există câteva metode care odată însușite, te vor ajuta să scapi de disconfort și să eviți aburirea. Cele mai importante dintre ele sunt reprezentate de poziționarea corectă pe față a celor două obiecte și de ajustarea tehnicilor de respirație.

Pentru alte sfaturi legate de acest subiect, dar și despre multe altele din universul opticii și al oftalmologiei, te așteptăm la oricare dintre cele două magazine ale noastre din București. 

Iar pentru a afla care este starea de sănătate a ochilor tăi, și care sunt lucrurile pe care trebuie să le faci pentru îmbunătățirea acesteia, te așteptăm la Iris Optic pentru un consult oftalmologic gratuit. Programează-te fie utilizând acest link, fie la telefon 0733 267 826.