Procesul de fabricare a unor ochelari de soare de calitate

E foarte adevărat că odată cu trecerea timpului, ochelarii de soare ei au devenit unul dintre cele mai populare accesorii vestimentare. Însă din punct de vedere funcțional, ei au două roluri fundamentale: să protejeze ochii de lumina excesivă, și să protejeze împotriva radiațiilor UV dăunătoare.

Motivul pentru care au fost creați primii ochelari de soare a fost diminuarea strălucirilor excesive produse de soarele puternic. Atunci, la începuturi, tehnologia folosită era destul de rudimentară. Lentilele primelor modele nu erau altceva decât sticlă colorată, întrucât se pornea de la premisa că nuanțele închise protejează mai bine decât cele deschise, deoarece părea evident că acestea blochează mai bine surplusul de lumină.

Din fericire, și în acest domeniu tehnologia a făcut niște pași impresionanți. La ora asta, pe piață există o mulțime de ochelari de soare care sunt remarcabili atât din punct de vedere al protecției oferite, cât și din punct de vedere estetic. 

Revoluția materialelor și a tehnologiilor de producție

Cele două direcții de dezvoltarea care au permis realizarea ochelarilor de soare de la momentul actual sunt: o revoluție a procesului de fabricare a lentilelor, datorată progreselor făcute în înțelegerea naturii luminii—și în special în cea a luminii de la capătul ultraviolet al spectrului—și creșterea performanțelor materialelor plastice și metalice, lucru care a avut drept urmare niște salturi remarcabile în ceea ce privește procesul de realizare a ramelor.

Cele mai bune lentile pentru cei care vor o protecție desăvârșită sunt cele polarizate. Acestea sunt fabricate dintr-o sticlă specială, care oferă o protecție superioară împotriva razelor UV și reduc strălucirile. În afara performanțelor optice remarcabile, lentilele polarizate sunt și foarte rezistente. Asta deoarece pe suprafața lor este aplicat un strat protector pentru a le face rezistente la zgârieturi sau deteriorări.

Ramele moderne, indiferent dacă sunt făcute din materiale plastice speciale—ca zylonitul sau acetatul pe bază de nylon—sau din metale sofisticate—aluminiu, oțel inoxidabil sau titan gri-argintiu— îndeplinesc, în același timp, cele două criterii esențiale: sunt ușoare și rezistente. Acetatul, materialul din care sunt făcute ramele celebrului model Wayfarer de la Ray-Ban reprezintă unul dintre cele mai avansate plasticuri disponibile, este hipoalergenic, flexibil și ușor de reglat.

Procesul de fabricarea a ochelarilor de soare

Fabricarea ochelarilor de soare presupune un proces complicat, alcătuit din mai multe etape. 

Primul pas este reprezentat de faza de proiectare. O echipă de design pornește în căutarea stilului ramei viitoarei perechi de ochelari. În acest punct trebuie avute în vedere numeroase criterii, dar probabil cele mai importante sunt linia îmbrățișată de brand de-a lungul timpului, specificul modelului—în cazul în care este vorba despre o reiterație—și tendințele momentului

De regulă, după ce a fost stabilit designul, urmează realizarea ramei. Aceasta este fie decupată dintr-un bloc de masă plastică, fie creată din sârmă metalică.

Pasul următor constă în realizarea pieselor din zona tâmplelor, cele responsabile pentru fixarea ramelor de lentile. Acestea trebuie să se potrivească perfect, deoarece să poată fi fixate pe ramă în așa fel încât să asigure stabilitatea ochelarilor, precum și rezistența lor la uzură. 

Odată ce rama a fost finalizată, urmează lentilele. Ele trebuie mai întâi să fie lustruite și să li se aplice toate straturile protectoare, iar apoi trebuie decupate la dimensiunea optimă astfel încât să poată fi montate pe ramă.

În final, ochelarii de soare sunt asamblați, iar apoi sunt inspectați temeinic. Astfel mcicile imperfecțiuni sunt depistate din timp și rezolvate, iar în piață ajung doar perechile impecabile.

Unul dintre semnele care ne arată că avem de-a face cu o pereche de ochelari de soare de calitate, este că aceștia vin la pachet cu o husă și cu o cârpă de microfibră ideală pentru operațiunile de întreținere.

Cum se pot recunoaște ochelarii de soare de calitate?

Prețul este un indiciu care de cele mai multe ori semnalează calitatea ochelarilor. Însă chiar dacă de multe ori acesta este direct proporțional cu nivelul de calitate, există suficiente situații în care ochelarii sunt mult prea scumpi pentru ceea ce oferă. De aceea, e important ca atunci când faci alegerea, să ai în vedere și alte criterii.

Un alt indicator ușor de observat este prezentarea. De regulă, ochelarii de soare care pot să ofere protecția și confortul de care ai nevoie beneficiază de un mod de prezentare pe măsură. Dar nici acest criteriu nu este unul infailibil. 

Există aspecte care nu pot fi depistate pe loc. Este nevoie de timp ca să se poată trage niște concluzii relevante în legătură cu anumite aspecte cheie, cum ar fi rezistența la micro impacturi sau robustețea pieselor metalice. Din acest motiv, cele mai sigure achiziții sunt cele făcute de la magazine specializate, care au avut timpul necesar ca să verifice calitățile variilor branduri de ochelari din piață, și în care ai încredere. 

Însă indiferent de nivelul lor de calitate, ca să beneficiezi cât mai mult de calitățile lor, ochelarii de soare trebuie îngrijiți cu atenție și depozitați în condiții optime—de preferință în cutia sau în husa lor originală.

Sfatul nostru este să îți achiziționezi ochelarii de soare în urma unui control oftalomologic. În acest fel te vei putea asigura că nu există probleme de vedere care ar putea fi agravate prin purtarea ochelarilor de soare nepotriviți.

Te așteptăm la Iris Optic pentru un control oftalmologic gratuit. În urma acestuia, vom putea alege din vastul nostru portofoliu, ochelarii de soare care ți se potrivesc cel mai bine. Programează-te chiar acum!