Prezbiopia

Spre diferență de alte vicii de refracție frecvent întâlnite—miopia, hipermetropia și astigmatismul—, prezbiopia nu este o boală per se. Ea apare drept urmare a unui proces fiziologic care însoțește avansarea în vârstă, și începe să se instaleze, de regulă, după depășirea pragului de 40 de ani.

Această tulburare de vedere constă în pierderea treptată a abilității ochiului de a focaliza obiectele aflate în apropiere. Drept urmare, activități care până acum au fost foarte ușor de îndeplinit—de genul cititului, utilizarea unui computer sau alte sarcini care necesită vedere de aproape—devin din ce în ce mai dificile.

Apariția și semnele prezbiopiei

Deși sună într-o oarecare măsură ciudat, nu greșim atunci când spunem că prezbiopia este un fenomen care apare în mod natural. Ochiul dispune de un aparat foarte sofisticat care permite reglarea distanței la care sunt focalizate obiectele care ne interesează. În acest sistem, un rol central îl joacă lentila naturală a ochiului: cristalinul. 

Odată cu trecerea anilor, structura cristalinului se modifică, își pierde din elasticitate, și astfel, procesul de acomodație—adică ajustarea formei la obiectul focalizat—devine tot mai problematic.

Iată câteva semne care ar trebui să te trimită cu gândul la posibilitatea apariției prezbiopiei:

  • tendința de a îndepărta de ochi materialul pe care îl citești, cu scopul de a face literele mai clare,
  • vedere încețoșată atunci când ții materialul la distanță normală de citire,
  • senzație de oboseală a ochilor sau chiar dureri de cap după lectură sau după ce ai lfăcut o activitate în timpul căreia te-ai concentrat pe obiecte aflate la apropiere.

Aceste simptome vor fi mai evidente în situația în care ești obosit, sau dacă ai întreprins respectivele activități în încăperi în care nivelul de lumină este unul slab.

Prezbiopia trebuie depistată din timp

Sfatul nostru este să nu eziți, și să îți faci o programare la oftalmolog de al primele semne care te trimit cu gândul la această afecțiune. Prezbiopia poate fi depistată în timpul unui examen oftalmologic care include evaluarea fundului de ochi și măsurarea tensiunii intraoculare.

Odată diagnosticul stabilit, vom putea să luăm în deplină cunoștință de cauză cele mai bune decizii pentru sănătatea ochilor tăi.

Soluții pentru prevenirea și tratarea prezbiopiei

Cele mai la îndemână soluții pentru rezolvarea problemelor cauzate de prezbiopie sunt metodele de corecție optică, adică ochelarii de vedere și lentilele de contact.

Ochelarii de vedere cu dioptrii pentru apropiere reprezintă varianta cea mai des folosită pentru tratarea prezbiopiei. Neajunsul acestei soluții este că purtătorul nu își rezolvă toate problemele de vedere cu o singură pereche de ochelari. E foarte posibil ca pentru privitul la distanță, fie pur și simplu să trebuiască dați jos ochelarii, fie că trebuiască o altă pereche de ochelari.

Cei care își doresc soluții mai practice, pot să opteze fie pentru lentilele bifocale, fie, pentru lentilele progresive. Acestea din urmă reprezintă cea mai elegantă și mai eficientă dintre soluțiile existente în piață.

În acest link poți vedea detalii în legătură cu oferta noastră pentru ochelari cu lentile progresive. Iar dacă aveți nevoie de mai multe detalii pe aceste subiecte, te rugăm să ne contactezi fie la telefon, fie pe email.

O altă soluție optică pentru corectarea prezbiopiei e reprezentată de lentile de contact.

Pentru reglarea neajunsurilor cauzate de prezbiopie există și metode mai radicale. Ne referim aici, bineînțeles, la intervențiile chirurgicale.

Ochelari de citit fără prescripție medicală sunt, într-adevăr, o metodă mult mai ieftină și mai rapidă pentru prezbiopie. Însă, din punctul nostru de vedere, nu aceasta este cea mai bună metodă prin care ar trebui abordată prezbiopia.

Comportamente care temporizează apariția prezbiopiei

E oarecum impropriu să spunem că prezbiopia e o boală. Ea e mai degrabă urmare a unui proces fiziologic, care se petrece odată cu înaintarea în vârstă. Iar instalarea ei poate fi încetinită dacă sunt adoptate anumite comportamente ca de exemplu evitarea expunerii ochilor la lumină puternică sau la alte medii ostile din punct de vedere optic și folosirea de protecție atunci când se lucrează cu ecrane luminoase.

Însă nu suntem absurzi. Înțelegem foarte bine că în lumea de astăzi o protecție impecabilă a ochiului este cvasi imposibilă. Ecranele dispozitivelor electronice sunt, nu doar la îndemână, ci absolut necesare pentru activitățile de zi cu zi. 

De aceea te așteptăm cât mai curând, la Iris Optic, la un consult oftalmologic gratuit, ca să facem toate testele necesare depistării din timp a prezbiopiei.