Petele plutitoare

Puncte negre, forme indecise asemănătoare norilor, o pâclă care aduce aminte de pânzele de păianjen, linii sau alte forme de culoare gri, albe sau translucide—într-un cuvânt: pete plutitoare.

Apariția unor asemenea formațiuni deasupra imaginilor pe care le vedem, reprezintă un fenomen destul de frecvent, cu care majoritatea dintre noi suntem într-o oarecare măsură familiarizați. De cele mai multe ori, nu este vorba despre o afecțiune a ochiului, ci pur și simplu despre un fenomen colateral care apare odată cu îmbătrânirea ochiului.

Cel mai adesea, petele plutitoare apar la persoanele în vârstă și la adulții de vârstă mijlocie. Însă ele pot apărea și la persoanele mai tinere, mai ales la cele care suferă de miopie. 

Ce reprezintă aceste pete plutitoare?

Plutitorii sunt, de fapt, mici concentrări de substanță solidă, care se găsesc în lichidul din interiorul ochiului, cunoscut sub numele de umoarea vitroasă. Aceasta este substanța de consistența jeleului care se găsește în spațiul din mijlocul globului ocular. În copilărie, această substanță este destul de solidă. Însă pe măsură ce îmbătrânim, ea devine din ce în ce mai apoasă. (De reținut că această modificare de consistență nu reprezintă o afecțiune, ci un proces care apare în mod natural.) 

Plutitorii sunt percepuți atunci când aceste mici aglomerări de substanță solidă încep să se miște în masa umorii apoase. Punctele sau dârele astfel formate, proiectează umbre pe retină. Astfel, în aceste zone se produc niște mini obturări foarte scurte ale vederii, și apare senzația că în fața ochiului ar pluti ceva.

Cât de periculoase sunt petele plutitoare?

În cea mai mare parte a cazurilor, aceste pete tind să dispară suficient de repede încât să nu constituie un motiv de îngrijorare. Însă, te rugăm să nu consideri aceste rânduri un îndemn la neglijență. Dimpotrivă. O creștere a numărului de noi elemente plutitoare—și în special dacă acestea sunt însoțite de fulgurații intermitente sau de pierderea bruscă a vederii pe termen scurt—, reprezintă niște semnale în urma cărora trebuie să apelezi cât mai rapid la asistență medicală specializată. Astfel de simptome ar putea fi indicii ale unei afecțiuni mai serioase.

Când spunem afecțiuni medicale mai grave, ne gândim, la o dezlipire de retină sau la o inflamație în interiorul ochiului, iar în situațiile cele mai nefericite, chiar la o ruptură de retină. Netratate în cel mai scurt timp, toate aceste trei afecțiuni pot avea urmări deosebit de severe.

Cum poate fi prevenită apariția acestor plutitori?

Din păcate, apariția unor elemente plutitoare în ochi reprezintă unul dintre neajunsurile procesului natural de îmbătrânire. Deși apariția lor nu poate fi prevenită, cel mai înțelept lucru este, ca de îndată ce îi observi, să îți faci o programare la optometrist. În urma unui consult, vom putea stabili dacă este vorba despre un proces natural, sau dacă petele respective sunt un simptom al unei afecțiuni mai grave. 

Prin urmare, te așteptăm Iris Optic la un consult oftalmologic gratuit. Programează-te chiar acum, fie completând formularul din acest link, fie la telefon 0733 267 826.