Părțile componente ale unei perechi de ochelarilor de vedere (și de soare)

În ciuda dimensiunii lor reduse, ochelarii sunt niște obiecte extrem de sofisticate, în alcătuirea cărora intră o mulțime de piese, unele mai mari, iar altele de dimensiuni infime. Pentru a putea să își îndeplinească bine funcția, toate componentele trebuie să fie ajustate în mod optim. În caz contrar, pot apărea neajunsuri atât în ceea ce privește performanțele atinse de ochi, cât și nivelul de confort. Pentru cei care au ales să își rezolve problemele de vedere cu ajutorul ochelarilor, înțelegerea acestui obiect de care depinde calitatea vieții lor este un lucru, considerăm noi, destul de important. Și asta deoarece situațiile neplăcute, în care se fisurează rama sau nu mai funcționează bine o balama, deși în teorie sunt destul de improbabile, în realitate pot să apară din când în când. Iar atunci, pentru ca lucrurile să se rezolve cât mai elegant și mai rapid, ar fi ideal să i se poată comunica specialistului situația în termeni cât mai exacți. Cei care au făcut cel puțin o achiziție de ochelari, știu prea bine că atunci când fac alegerea, trebuie să se hotărască asupra celor două elemente principale: lentilele și rama. Însă pentru fiecare dintre cele două categorii trebuie luate anumite decizii în cunoștință de cauză.

Lentilele

Aici lucrurile stau destul de simplu. Cel puțin în aparență. Medicul oftalmolog sau optometristul au făcut un consult, iar în urma acestuia a rezultat o prescripție. Cu ocazia asta, pacientul știe exact ce lentile trebuie să îți cumpere.
Însă lucrurile sunt puțin mai complicate de atât. Odată cu prescripția, se știe doar care sunt caracteristicile corective ale lentilelor. Adică numărul de dioptrii. Dar se poate merge mult mai în profunzime de atât, în funcție de gradul de confort pe care purtătorul de ochelari și-l dorește și de bugetul pe care îl are la dispoziție.

Lentile unifocale, bifocale sau progresive?

Lentile pot fi unifocale—adică pot rezolva doar dificultățile de vedere la o singură distanță, spre exemplu ochelarii de citit—, bifocale—care, după cum le spune numele, rezolvă problemele apărute la două distanțe—sau progresive, care îi corectează purtătorului vederea atât în ceea ce privește activitățile desfășurate la apropiere, cât și pentru cele desfășurate la distanță medie și mare.

Tratamentele aplicate lentilelor

Apoi se pune problema care sunt tratamentele suplimentare de lentile de care cel care urmează să își facă ochelari are nevoie, și care sunt cele pe care și le dorește în plus. Și aici există mai multe variante. Fiecare dintre ele oferă un beneficiu, însă odată cu fiecare astfel de strat aplicat pe suprafața lentilei, și prețul crește. Cele mai populare—și relevante—astfel de tratamente de lentile sunt: filtrul anti-UV, polarizarea, filtrul antireflexie, filtrul de protecție împotriva luminii albastre, posibilitatea de a se adapta la intensitatea luminii și protecția împotriva zgârieturilor.

Ramele

Acest element are un dublu rol: funcțional și estetic. Din punct de vedere al funcției, ramele sunt cele care fixează lentilele și le dau ochelarilor forma grație căreia pot să fie montați pe față. Iar când vorbim despre partea estetică, practic ele sunt cele care contează. Când spunem că o pereche de ochelari ne plac sau, dimpotrivă, nu ne plac, ne referim de fapt la felul în care preferințele noastre sunt satisfăcute sau nu de felul în care arată ramele. Cea mai mare parte a ramelor de calitate sunt produse din materiale plastice speciale, ca de exemplu acetatul, și din aliaje metalice rezistente—aluminiul și titanul fiind două dintre acestea.

https://www.high-endrolex.com/15

Părțile componente ale majorității ramelor sunt următoarele: cadrul, șaua nazală, pernițele, balamalele și brațele laterale.

Cadrul

Reprezintă elementul frontal, cel în care sunt fixate lentilele. Un criteriu important de avut în vedere atunci când se face alegerea, este ca acesta (sau mai exact, anumite zone ale acestuia) să nu intre în câmpul vizual. Excepție de la această regulă merită să fie făcută doar atunci când criteriile estetice primează, și purtătorul e gata de dragul acestora să își asume anumite minusuri.

Șaua nazală

Aceasta este fragmentul de material situat chiar deasupra nasului, care conectează cele două părți ale ochelarilor. Este una dintre componentele cheie ale ramei, cu rol atât în asigurarea rezistenței obiectului ochelari, cât și în asigurarea echilibrului lor pe față. De fapt, șaua nazală este cea care determină nivelul de confort pe care îl vei resimți la purtare, precum și adecvarea ochelarilor la conformația ta facială. De aceea, e important ca înainte de a face achiziția să faci niște probe, ca să fii deplin împăcat cu alegerea pe care urmează să o faci.

Pernițele

Ne referim la cele două tampoane de plastic situate mai jos de șaua nazală, pe cele două părți interioare ale cadrului. Ele au un dublu rol: ajută la potrivirea ochelarilor pe nas și îi împiedică să alunece. Pe ramele metalice pernițele sunt piese separate făcute, de regulă, din silicon. În cazul ramelor de acetat, acestea sunt încorporate direct în cadru.

Balamalele

Este vorba despre cele două dispozitive care stabilesc conexiunea dintre cadru și brațele laterale. De asemenea, ele sunt cele care le oferă flexibilitate ochelarilor, permițând plierea acestora în vederea depozitării. Balamalele pot fi fabricate și din plastic, însă, în mod ideal, ele sunt făcute din metal.

Brațele laterale

Sunt acea parte a ramei care se sprijină pe urechi. Brațele laterale pot fi reglabile sau fixe, și sunt elementul care le asigură ochelarilor o poziție cât mai stabilă și mai echilibrată pe fața purtătorului.

Există particularități de construcție în cazul ochelarilor de soare?

Răspunsul este foarte simplu: nu. Elementele constitutive ale ochelarilor de soare sunt exact aceleași ca în cazul ochelarilor de vedere. Diferențele cele mai vizibile sunt legate de lentile. Astfel, este foarte posibil ca lentilele ochelarilor de soare să fie colorate și să aibă în mod standard mai multe tratamente—ne referim în primul rând la o protecție anti-UV cât mai apropiată de 100% și la polarizare.

De ce e important să fii familiarizat cu structura ochelarilor

Cunoașterea anatomiei ochelarilor poate fi de ajutor atât în momentul alegerii lor, cât și atunci când se desfășoară operațiunile de întreținere sau atunci când trebuie să i se explice expertului care sunt problemele pe care dorim să le remedieze. Pentru detalii suplimentare, te așteptăm în oricare dintre magazinele Iris Optic din București. Iar dacă vrei să afli mai multe despre starea de sănătate a ochilor tăi, fă-ți o programare la un control oftalmologic gratuit completând formularul din acest link, sau la numărul de telefon: 0733 267 826. Te așteptăm!