Modul corect de curățare a ochelarilor

Imaginile pe care le obținem când privim prin niște lentile murdare sunt distorsionate sau/și încețoșate. Dar asta nu e tot. Mizeria care în mod inevitabil ajunge pe lentile poate avea  de pe lentile poate avea consecințe și mai nefaste. Firele de praf și diversele resturi pot zgâria lentilele în mod iremediabil. Acest lucru pentru purtător înseamnă un singur lucru: cheltuieli în plus.

Pentru a putea beneficia de toate avantajele pe care le așteptăm de la perechea noastră de ochelari, aceștia trebuie să fie impecabil de curați. Cu alte cuvinte, atât de simpla operațiune  de curățare a ochelarilor de vedere este esențială pentru a avea parte de o vedere clară. 

Curățarea ochelarilor este un lucru care nu presupune mult efort sau cine știe ce calificări sofisticate. Cu toate acestea, este esențială respectarea câtorva reguli elementare. Iată despre ce este vorba.

Ce substanțe se recomandă pentru curățarea ochelarilor?

Pentru a evita deteriorarea lentilelor, este foarte important ca ochelarii să fie curățați doar cu substanțele potrivite. Îți recomandăm să folosești soluții special concepute în acest sens, care îndeplinesc foarte bine funcția de curățare, dar care nu atacă lentila sau rama.  

În cazul în care nu ai la îndemână o astfel de substanță, poți rezolva problema foarte elegant recurgând la un amestec de apă și săpun. Pur și simplu se amestecă o picătură de săpun lichid—sau, chiar mai bine, săpun de vase lichid sau șampon pentru copii—cu apă caldă. În amestecul astfel obținut se înmoaie o cârpă moale, din microfibră, cu care se curăța ușor lentilele. În final, ochelarii trebuie clătiți sub un jet de apă caldă, iar apoi trebuie uscați cu o cârpă curată, care nu lasă scame.

O altă substanță des folosită pentru curățarea ochelarilor este alcoolul izopropilic. Procedeul este similar cu cel descris mai sus: alcoolul se combină cu puțină apă, după care se înmoaie în el o cârpă moale care va fi folosită pentru a curăța suprafața ochelarilor.

Soluțiile de curățare agresive, cum ar fi amoniacul sau înălbitorul, trebuie evitate. Acestea pot produce reacții nedorite, și astfel pot ataca în mod definitiv suprafața lentilei. La fel și detergenții pe bază de alcool, întrucât și aceștia pot deteriora straturile de protecție de pe suprafața lentilelor.

Accesoriile recomandate pentru curățarea corectă ochelarilor

Dacă ești hotărât să îți păstrezi ochelarii în cea mai bună stare și să le prelungești viața cât mai mult, pe lângă folosirea substanțelor potrivite, trebuie să acorzi atenția cuvenită și accesoriilor pe care le folosești pentru curățare.

Pentru rezultate optime, se recomandă folosirea unei cârpe catifelate, în mod ideal din microfibră. Înainte de fiecare sesiune de curățare, trebuie să te asiguri că respectiva cârpă este impecabil de curată. În cazul în care aceasta a fost folosită în alte scopuri, e foarte posibil ca pe ea să fi rămas fire de praf sau alt gen de resturi. Acestea pot zgâria lentilele, și astfel le pot deteriora în mod iremediabil. 

Iar dacă vrei să recurgi la metode mai profesionale, îți recomandăm să încerci șervețelele de curățare. Acestea sunt instrumente special concepute pentru a îndepărta murdăria, petele și diversele substanțe grase de pe lentilele ochelarilor, fără a ataca în vreun fel straturile protectoare. Totuși, înainte de a le utiliza, este necesar să citești instrucțiunile de pe ambalaj, ca să te asiguri că substanțele cu care sunt îmbibate șervețelele nu îți vor declanșa vreo iritație.

Cât de frecvent trebuie curățați ochelarii de vedere?

Pentru a putea oferi o suprafață curată, care să nu distorsioneze imaginea, și pentru a preveni deteriorarea lentilelor, este important ca această curățare să se facă în mod regulat. De aceea, ca regulă generală, îți recomandăm să îți cureți ochelarii de vedere cel puțin o dată pe zi. 

Totuși, frecvența cu care sunt curățați ochelarii depinde de preferințele fiecărei persoane în parte, și de specificul mediului în care aceasta își desfășoară activitatea. Cineva care poartă ochelarii de vedere pentru perioade lungi de timp, va fi nevoit să îi curețe mai frecvent. Același lucru este valabil pentru o persoană care lucrează într-un mediu cu mult praf, sau în locuri în care șansele de murdărire a lentilelor sunt mai mari (spre exemplu în bucătăria unui restaurant sau într-un service auto).

Și cei care lucrează în medii umede vor fi forțați să își curețe frecvent ochelarii. Combinația dintre umezeala din aer și substanțele uleioase emanate de piele ajung pe ochelari. Acest lucru atrage și reține praful, iar astfel, lentilele se murdăresc mult mai repede.

Întreținuți corect, ochelarii vor avea o viață (mult) mai lungă

Sfaturile de mai jos vin în completarea celor legate de bunele practici implicate de curățarea ochelarilor. 

Atâta vreme cât sunt bine întreținuți, ochelarii își vor păstra proprietățile atât în ceea ce privește lentilele, cât și ramele. Iată câteva dintre cele mai importante aspecte care trebuie avute în vedere în acest sens.

Utilizarea unei huse de protecție

Atunci când nu sunt purtați, ochelarii trebuie depozitați într-o husă de protecție. Acest lucru va împiedica praful, murdăria și diversele resturi să se depună pe lentile. În plus, husa îi va proteja de zgârieturi sau deteriorări accidentale.

Evitarea contactului cu apa

Apa poate provoca deteriorarea straturilor protectoare de pe lentile. De aceea, ei nu trebuie folosiți în medii în care contactul cu apa este iminent, ca de exemplu atunci când faci duș, sau la piscină. Iar pe cât posibil, atunci când plouă, ei ar trebui să fie ținuți în husă.

După spălarea cu apă cu săpun, sau în situația în care se udă în mod întâmplător, ochelarii trebuie uscați imediat, cu o cârpă care nu lasă scame.

Curățarea regulată, cu un spray profesional

Utilizarea unui spray special destinat curățării lentilelor va ajuta la prevenirea pătării acestora și va menține ochelarii mai curați pentru mai mult timp. Acest gen de spray-uri sunt concepute pentru a ține departe praful și substanțele uleioase, astfel încât lentilele să își păstreze claritatea.

Evitarea atingerii lentilelor

Uleiurile de pe pielea degetelor pot păta lentilele și pot astfel să provoace deteriorarea unor straturi. Din acest motiv, încearcă să eviți pe cât posibil să le atingi. Cu alte cuvinte, te sfătuim să manevrezi ochelarii cu multă atenție. Un gest util în acest sens este să apuci de fiecare dată de ramă ochelarii, atunci când îi pui la ochi și atunci când îi dai jos, ca să îi bagi în toc.

În loc de concluzie

Curățarea regulată a ochelarilor de vedere este esențială pentru obținerea unei imagini clară și pentru a preveni deteriorarea lentilelor. Utilizând substanțele și accesoriile potrivite, și curățându-ți ochelarii în mod regulat, îi vei păstra în cea mai bună stare și astfel vei putea beneficia de ei pentru o perioadă îndelungată.

Te așteptăm la Iris Optic ca să te ajutăm să îți alegi toate instrumentele de care ai nevoie ca să poți să îți menții ochelarii în cea mai bună formă. În plus, ca să afli tot ce trebuie să știi în legătură cu sănătatea ochilor tăi, te așteptăm la un consult oftalmologic gratuit.