Lucruri care trebuie evitate atunci când îți cureți ochelarii

Îngrijirea corectă a ochelarilor de vedere este esențială din două motive foarte importante. Bine întreținuți, ochelarii își vor păstra eficiența pentru mai mult timp, iar perioada lor de viață va crește în mod convingător.

Așa cum există rutine bune, care garantează longevitatea ochelarilor, există și gesturi greșite, obiceiuri păguboase și dăunătoare, care dimpotrivă, produc uzarea accelerată a acestora.

În cele ce urmează, o să enumerăm—cu explicațiile de rigoare—cele mai neinspirate astfel de practici folosite pentru curățarea ochelarilor. Este vorba despre acele obiceiuri care, deși sunt foarte frecvent folosite, ar trebui evitate cu desăvârșire dacă ne dorim să evităm o uzură prematură a ochelarilor.

Cele mai frecvente greșeli

Iată care sunt lucrurile cele mai importante lucruri pe care trebuie să le eviți atunci când îți cureți ochelarii.

Evită folosirea detergenților de uz casnic

Pentru curățarea lentilelor trebuie folosite soluții speciale de curățare a ochelarilor. În situația în care nu ai la dispoziție așa ceva, se poate recurge la utilizarea săpunului sau a lichidului de spălat vase. În nici un caz nu trebuie folosite alte genuri de produse—detergenți de uz casnic, acetonă sau alcool sanitar—, pentru că acestea pot deteriora straturile protectoare cu care sunt acoperite lentilele. 

Pentru ștergerea lentilelor se vor folosi doar cârpe din microfibră

Singurul obiect recomandat pentru curățarea lentilelor sunt cârpele din microfibră, special concepute pentru această operațiune. Aceste cârpe sunt delicate cu lentilele ochelarilor și îndepărtează în mod eficient murdăria și praful, fără a lăsa în urmă scame.

Pentru ștergerea lentilelor, trebuie evitată utilizarea prosoapelor de hârtie de unică folosință, a hârtiei igienice, sau a șervețelelor. Chiar dacă par moi, aceste produse adesea sunt abrazive, și pot zgâria lentilele, mai ales atunci când sunt manevrate ceva mai hotărât.

Nici diversele obiecte vestimentare nu reprezintă o soluție bună. Țesăturile din care sunt făcute hainele—indiferent dacă este vorba despre cămașă, tricou sau batistă—nu sunt concepute pentru a curăța lentilele ochelarilor, și le pot zgâria.

Saliva nu este un bun degresant

Saliva nu trebuie folosită pentru curățarea ochelarilor. În loc să rezolve problema, această substanță organică doar o va accentua.

Varianta optimă este reprezentată de soluțiile special concepute în acest sens.

Trebuie evitată curățarea lentilelor cu apă dură

În cazul în care apa de la robinet este prea dură, te sfătuim să nu o folosești pentru curățarea ochelarilor. Cea mai bună soluție ar fi ca în acest scop să achiziționezi apă distilată.

Trebuie evitată folosirea apei fierbinți

Deși ar putea părea o idee bună, folosirea apei fierbinți este unul dintre cele mai neinspirate gesturi, atunci când vine vorba despre curățarea ochelarilor. Apa fierbinte poate deteriora straturile de pe suprafața lentilei, ba chiar le poate face să se deformeze sau să se fisureze. În plus, apa fierbinte, în loc să ajute la îndepărtarea uleiurilor și a murdăriei, le fixează și mai bine pe lentile.

Prin urmare, dacă nu ai la îndemână soluție specială pentru curățarea lentilelor, îți recomandăm să folosești doar apă la temperatura camerei și săpun.

Depozitarea corectă prelungește în mod simțitor viața ochelarilor

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face dacă îți dorești ca ochelarii tăi să își păstreze eficiența pentru un timp cât mai îndelungat, este să îi depozitezi în mod corespunzător. 

Atâta vreme cât sunt lăsați în aer liber—pe birou, pe noptieră etc.—ochelarii sunt expuși la tot soiul de riscuri: murdărie, praf, posibilitatea de a se zgâria sau de a se sparge. De aceea, depozitarea lor într-un spațiu sigur, te va scăpa de o bătaie de cap. 

Regula e că atunci când nu sunt purtați, ochelarii trebuie puși la loc în toc. De cele mai multe ori, acest obiect este livrat de către magazinul de optică împreună cu ochelarii, iar rolul lui este de a-i proteja de zgârieturi, spargeri sau deteriorări accidentale.

Un alt aspect legat căruia te sfătuim să îi acorzi atenție este reprezentat de temperatura spațiului în care îți depozitezi ochelarii. Pentru a evita ca lentilele să își piardă anumite proprietăți, sau chiar să se deterioreze, aceștia nu trebuie să fie lăsați în medii fierbinți sau reci, cum ar fi pe bordul unei mașini pe timp de vară sau iarnă.

În concluzie

Este important de reținut că îngrijirea corectă a ochelarilor este esențială, dacă ne dorim ca aceștia să își păstreze pentru un timp cât mai îndelungat proprietățile. Însă dacă mentenanța lor este necorespunzătoare, ochelarii pur și simplu nu își vor mai îndeplini bine rolul pentru care au fost achiziționați, iar problemele de vedere nu vor mai fi rezolvate în mod optim.

Pentru sfaturi profesioniste în legătură cu modul optim de îngrijire al ochelarilor te așteptăm în oricare dintre cele două magazine Iris Optic din București.

Iar pentru un consult oftalmologic gratuit, te poți programa fie completând formularul din acest link, fie la telefon 0733 267 826. Te așteptăm!