Lăcrimarea excesivă

Secreția de lacrimi este un fenomen perfect firesc, ale cărui principale funcții sunt curățarea ochilor și protejarea lor împotriva deshidratării.

Însă există situații în care nivelul secrețiilor depășește limita normală. Acest lucru provoacă disconfort, și reprezintă o afecțiune—cronică sau acută—care poate avea mai multe cauze declanșatoare. În literatura de specialitate această afecțiune poartă numele de epiforă.

Posibilele cauze ale secreției excesive de lacrimi

Există mai mulți factori care pot avea drept consecință o cantitate excesivă de lacrimi.

În cazul copiilor, acest simptom, care este însoțit de multe ori și de producția de secreții solide, este de obicei rezultatul blocării canalelor lacrimale—adică a rețelei responsabile pentru transportul lacrimilor. La bebeluși, canalul lacrimal poate să nu fie complet deschis și să nu funcționeze în primele câteva luni de viață.

La adulții mai în vârstă, lăcrimarea persistentă poate să apară pe măsură ce pielea îmbătrânită a pleoapelor se îndepărtează de globul ocular, permițându-le astfel lacrimilor să se acumuleze și să curgă afară.

Lăcrimare excesivă poate fi provocată și de alergii sau de infecții virale (adică de conjunctivite), precum și de orice tip de inflamație. În aceste situații, surplusul de lacrimi va dispărea de îndată ce problema care l-a provocat a fost depistată și tratată.

Anularea efectului de lăcrimare excesivă

Nu există o metodă unică, a cărei aplicare să garanteze rezolvarea tuturor cazurilor de producție excesivă de lacrimi. Tratamentul corect trebuie ales în funcție de principala cauză care a determinat apariția problemei. 

Printre cele mai populare și mai la îndemână tratamente sunt lacrimile artificiale. Însă acest remediu tratează doar simptomul, nu și cauza. Doar în cazul sindromului de ochi uscat lacrimile artificiale acționează direct asupra surse problemei, prin lubrifierea ochilor și reducerea lăcrimării.

Alte metode foarte accesibile de tratament sunt picăturile pentru ochi și compresele calde. Acestea pot reduce inflamația și pot diminua senzația de mâncărime.

Dacă lăcrimarea apare ca urmare a unei reacții alergice, sunt necesare antihistaminicele. Iar în cazurile extreme, se poate recurge la operație. Scopul unei astfel de intervenții constă fie în ajustarea canalelor lacrimale fie în modificarea pleoapelor.

Vizita la oftalmolog reprezintă primul pas pentru rezolvarea acestei probleme

În situația în care te confrunți cu lăcrimarea excesivă, îți recomandăm să îți faci cât mai curând timp pentru o vizită la medic. Vizita la medic este cu atât mai urgentă cu cât acest simptom este însoțit și de alte semne, ca de exemplu dureri de cap sau eventuale probleme de vedere.

Un examen oftalmologic complet este cea mai la îndemână metodă prin care se poate determina cauza care stă la baza lăcrimării. 

Programează-te chiar acum, la Iris Optic, pentru un examen oftalmologic gratuit. Te așteptăm ca să aflăm care este cauza excesului tău de lacrimi și să îți recomandăm tratamentul potrivit.