Câteva sfaturi utile pentru scoaterea lentilelor de contact

Acest articol reprezintă o completare a unui alt text de pe blogul Iris Optic, în care a fost descrisă pe larg succesiunea de gesturi care trebuie urmată pentru îndepărtarea lentilelor de contact. În cele ce urmează îți vom da câteva sfaturi în plus, și îți vom împărtăși câteva ponturi care te vor ajuta, pe de o parte, să îți perfecționezi tehnica prin care îți scoți lentilele de contact, iar pe de alta, să înțelegi și mai bine modul optim în care trebuie să lucrezi cu aceste dispozitive optice.

Nu uita că lentilele de contact sunt niște obiecte fragile, care trebuie tratate ca atare

Cu riscul de a ne repeta, îți vom aduce aminte că lentilele de contact reprezintă niște accesorii deosebit de sensibile. Manevrarea lor trebuie făcută cu multă atenție, pentru că o deteriorare, cât de mică, le va transforma în niște obiecte care nu își vor mai putea îndeplini funcția.

Același lucru trebuie avut în vedere și în ceea ce privește activitățile de întreținere. Toate operațiunile de mentenanță trebuie desfășurate în mod temeinic, pentru se a evita acumularea bacteriilor sau a altor corpusculi pe suprafața acestora. Lentilele se găsesc în contact nemijlocit cu suprafața ochilor. Este evident că în situația în care nu sunt suficient de curate, ele pot provoca iritații sau alte lucruri și mai neplăcute, ca de exemplu infecții la nivelul ochilor.

E important să se acorde atenția cuvenită acestor două aspecte—igiena și finețea în manevrare—de fiecare dată când lentilele de contact trebuie să fie desprinse de pe ochi.

Începe întodeauna cu lentila dreaptă

Sfatul nostru este să îți scoți întotdeauna lentilele în aceeași ordine. Și ca să te scutim de o alegere, te sfătuim să începi de fiecare dată cu lentila dreaptă. După ce ai scos-o, depoziteaz-o în compartimentul special dedicat ei din cutie. Apoi repetă operațiunea pentru lentila aferentă ochiului stâng. Crearea de rutine te va ajuta să îți perfecționezi tehnica și să scurtezi timpul în care desfășori această operațiune.

Regula pe care tocmai ți-am prezentat-o le este deosebit de utilă mai ales celor care folosesc lentile de contact cu  prescripții diferite pentru cei doi ochi.

Soluția de contact trebuie folosită de fiecare dată, însă excesul trebuie evitat

Spălarea și clătirea lentilelor de contact după ce au fost desprinse de pe ochi se face doar cu soluția special destinată acestei activități. Iar depozitarea lentilelor se face doar în cutia originală, după ce respectivul spațiu a fost inundat în prealabil cu soluție de contact.

Tot această substanță reprezintă cel mai bun răspuns în situațiile în care lentila s-a lipit prea tare și nu mai poate fi dată jos. Acest fenomen poate apărea mai ales atunci când ochii sunt foarte uscați. Ochiul va fi clătit cu câteva picături de soluție de contact, după care se va clipi de câteva ori, pentru ca lentila să fie deplasată din locul în care este fixată. După aceasta, dezlipirea ei se va putea face destul de facil. În caz contrar, se vor adăuga din nou câteva picături, se va clipi din nou, și se va încerca din nou dezlipirea. (În cazurile extreme, va trebui să te adresezi medicului specialist. Însă din experiența noastră, incidența unor astfel de situații este deosebit de redusă.)

Trebuie să se evite utilizarea unei cantități prea mari de soluție pentru această operațiune, deoarece excesul poate cauza inundarea ochilor, înroșirea acestora, și poate crea o stare de disconfort ocular.

Pentru unii dintre noi, lentilele se scot mai ușor dacă privirea este orientată în sus

În principiu, ne sfătuim pacienții să deruleze activitatea de scoatere a lentilelor de contact în fața oglinzii, cu privirea orientată spre înainte. Însă există suficiente persoane pentru care este mai ușor să își desprindă lentilele în timp ce privesc în sus. 

Motivele pentru care aceștia preferă să se desfășoare în timp ce privirea le este orientată în sus este că astfel lentilele glisează spre partea de jos a ochiului, se fixează de marginea inferioară a acestuia, și nu mai alunecă atunci când trebuie să fie apucate.

Se folosește doar vârful degetelor, iar ochiul nu trebuie atins sub nici o formă

Gestul cu care se scoate lentila seamănă, într-o oarecare măsură, cu o ciupitură. Însă, spre diferență de aceasta din urmă, nu este executat în viteză, iar nivelul de forță aplicat este unul foarte delicat.

Se folosesc doar degetul mare și cel arătător de la mâna dominantă. Fiecare dintre acestea se plasează în câte o parte a lentilei, iar apoi, cu grijă, se efectuează o ușoară mișcare de strângere. Lentila se va desprinde ușor de ochi și va putea fi dată jos fără nici o urmă de efort.

De-a lungul întregii mișcări, degetele nu trebuie să atingă suprafața ochiului. În caz contrar, disconfortul sau chiar micro traumatismele s-ar putea să fie inevitabile.

Doar mișcări lente și atent controlate

Toate gesturile implicate de scoaterea lentilelor de contact trebuie să fie executate la relanti. Intensitatea mișcărilor trebuie să fie redusă, indiferent dacă ne referim la fixarea ochiului cu mâna non-dominantă sau dacă vorbim despre acțiunile pe care le presupune desprinderea efectivă a lentilei de pe ochi.

Lentila trebuie îndepărtată încet și cu atenție, pentru a se evita orice disconfort sau vătămare a ochiului. Gesturile prea bruște și necontrolate pot provoca durere sau chiar micro leziuni.

Te așteptăm la Iris Optic pentru mai multe detalii

Pentu mai multe informații în legătură cu acest subiect, te așteptăm în oricare dintre magazinele Iris Optic din București. Specialiștii noștri îți vor da toate informațiile de care ai nevoie pentru a înțelege care sunt cele mai bune practici atunci când vine vorba despre purtarea lentilelor de contact.

Iar dacă vrei să afli mai multe despre starea de sănătate a ochilor tăi, programează-te la un control oftalmologic gratuit completând formularul din link-ul acesta, sau sunând la numărul de telefon: 0733 267 826.