Astigmatismul: simptome și diagnosticare

Astigmatismul este o afecțiune oftalmologică foarte des întâlnită, a cărui apariție are drept cauză o imperfecțiune a curburii ochiului, care poate să apară atât pe suprafața corneei, cât și pe cea a cristalinului.

Acest deformări alterează modul în care lumina ajunge la retină. Drept urmare, cei care suferă de astigmatism se confruntă cu o vedere încețoșată atât la distanță, cât și la apropiere.

La bază, astigmatismul este o problemă de refracție. Acestea sunt tulburări oculare comune care reduc claritatea vedere. 

Fiind o problemă de refracție—adică o tulburare legată de precizia cu care lumina traversează mediile din interiorul ochiului—, se poate spune că astigmatismul face parte din aceeași clasă de afecțiuni oculare ca hipermetropia și miopia.

Simptomele astigmatismului

În fazele de început, astigmatismul prezintă câteva simptome ușoare. De aceea, există posibilitatea ca în stadiul incipient să nu provoace vreun disconfort, și astfel persoana afectată să nu își dea seama că astigmatismul e pe punctul de a se instala.

Însă cineva care are o relație bună cu propriul corp și acordă atenția cuvenită modificărilor care survin de-a lungul timpului, nu se va lăsa păcălit. Apariția unor momente de încețoșare a vederii atât la apropiere, cât și la depărtare, anumite probleme de vedere pe timp de noapte, iritări ale ochiului sau dureri de cap, ar trebui să ne pună pe gânduri, și să ne sugereze că ar putea fi vorba despre un început de astigmatism. 

Însă nu trebuie să ne grăbim să tragem o concluzie. Aceste simptome nu sunt în mod necesar o garanție a declanșării astigmatismului. Ele sunt însă un semn că e cazul să facem o vizită la oftalmolog, pentru clarificarea situației.

Diagnosticarea astigmatismului

Diagnosticul categoric se poate pune doar în urma unui examen oftalmologic detaliat făcut fie de către un medic oftalmolog, fie de către un optometrist.

 

Există mai multe moduri de a testa vederea în scopul diagnosticării astigmatismului, dar cel mai frecvent folosit e testul de acuitate vizuală, unde examinatorul îi cere pacientului să citească de pe un optotip diverse litere de diferite mărimi. Astfel se poate evalua claritatea cu care sunt percepute obiectele aflate la distanță, precum și cele din apropiere.

Altă metodă folosită pentru diagnosticare este testul de refracție. Dispozitivul folosit în acest caz este refractorul optic. Acesta are mai multe lentile de sticlă corectoare cu proprietăți diferite. Pacientul este rugat să citească diverse litere prin mai multe lentile, iar specialistul are astfel ocazia să constate care dintre ele este cea potrivită pentru rezolvarea problemei de vedere.

O a treia tehnică folosită pentru determinarea astigmatismului este keratometria. Această metodă este utilizată pentru a măsura curbura corneei.

Când apare astigmatismul?

Astigmatismul poate să se declanșeze la orice vârstă. Unul dintre puținele lucruri care se poate spune cu oarecare certitudine, este că riscul apariției sale este mai mare la persoanele care au un istoric familial de probleme din sfera oftalmologică—nu neapărat astigmatism per se, ci și miopie sau hipermetropie excesive.  

Printre cauzele care care pot duce la declanșarea astigmatismului sunt diversele probleme care pot apărea la nivelul corneei, cum ar fi cicatrizarea sau subțierea. Un alt teren fertil pentru apariția astigmatismului este creat de efectuarea anumitor genuri de intervenții chirurgicale la nivelul ochilor ca, de exemplu, operația de cataractă.

Pentru a nu avea urmări grave, astigmatismul trebuie depistat și tratat din timp

Fiind o problemă des întâlnită și temeinic studiată, astigmatismul nu creează complicații serioase dacă este tratat din timp. Cele mai accesibile și mai practice dintre soluțiile de tratament sunt ochelarii de vedere și lentilele de contact.

Însă pentru stabilirea unui diagnostic corect, este necesar un consult de specialitate, făcut de către un medic oftalmolog sau de către un optometrist.

Dacă ai cele mai mici bănuieli în legătură cu apariția astigmatismului, te așteptăm la Iris Optic pentru un consult oftalmologic gratuit. Programează-te chiar acum!