Care este diferenta intre optometrie si oftalmologie?
ianuarie 17, 2020
Care este diferenta intre optometrie si oftalmologie

Multi oameni sunt confuzi privind diferentele dintre optometrie si oftalmologie. Chiar daca ambele concepte au legatura cu ingrijirea ochilor, exista cateva diferente intre cele doua. Oftalmologii si optometristii joaca deopotriva un rol important in oferirea de servicii pentru sanatatea vederii insa nivelurile lor de pregatire si expertiza sunt destul de diferite.

Optometristii sunt profesionisti in sanatatea vederii care ofera ingrijire primara, de la testarea si corectarea vederii pana la diagnosticarea, tratamentul si gestionarea schimbarilor de vedere. Un optometrist nu este un medic. Optometristul castiga o diploma de doctor in optometrie dupa cativa ani de scoala in domeniu, precedata de cel putin trei ani de facultate. Ei sunt licentiati sa practice optometria, care implica in principal examene oculare si teste de vedere, prescrierea si oferirea de lentile pentru corectarea problemelor de vedere, detectarea anumitor anormalitati oculare si prescrierea de medicamente pentru anumite afectiuni oculare.

Un oftalmolog este un medic specializat in ingrijirea ochilor si vederii. Oftalmologii difera de optonetristi privind nivelul de pregatire si gama de afectiuni pe care o pot diagnostica si trata. Ca si medic licential si cu cel putin opt ani de pregatire medicala specifica in plus, un oftalmolog este licentiat sa practice medicina si chirurgia. Un oftalmolog diagnosticheaza si trateaza toate bolile de ochi si vedere, practica chirurgie oculara si prescrie ochelari si lentile de contact pentru a corecta problemele de vedere.

In timp ce oftalmologii sunt pregatiti sa trateze toate problemele de vedere si afectiunile oculare, unii sunt specializati in zone specifice ale ingrijirii ochilor, chirurgical sau nu. Acestia din urma sunt subspecialisti si, de regula, termina unul sau doi ani de pregatire suplimentara, parcurgand cursuri mai detaliate pentru zone specifice ale afectiunilor oculare precum glaucom, retina, cornee, pediatrie sau altele. Aceasta pregatire suplimentara si aceste cunostinte aditionale pregatesc oftalmologul sa trateze afectiuni mai specifice sau mai complexe in anumite zone ale aparatului vizual sau pe anumite grupuri de pacienti.

O vedere sanatoasa depinde de controlul periodic la doctorul potrivit la momentul potrivit, asa ca este important sa stiti care este diferenta dintre cele doua concepte – oftalmologie si optometrie. Iris Optic va ofera avantajul de a putea beneficia de un control oftalmologic cu un medic specialist, pentru alegerea ochelarilor potriviti, care consta in determinarea dioptriilor, tensiune oculara si fund de ochi. Va stam la dispozitie pentru programari si va asteptam cu prietenie sa beneficiati de serviciile noastre. Aflati mai multe detalii in pagina despre consultatii oftalmologice la Iris Optic!