Care este diferența între optometrie și oftalmologie?
ianuarie 17, 2020
Care este diferenta intre optometrie si oftalmologie

Vrei să îți faci un control al ochilor dar nu ştii dacă să alegi un optometrist sau un oftalmolog?

De cele mai multe ori, testele de rutină din marea majoritate a opticilor medicale sunt efectuate de către optometrişti. Iris Optic îți oferă şi varianta de a avea un examen oftalmologic complet al ochilor realizat de către un medic oftalmolog specialist în incinta opticilor noastre fără a mai sta la cozile din spitale.

Mulți oameni sunt confuzi privind diferențele dintre optometrie şi oftalmologie. Chiar dacă ambele concepte au legătura cu îngrijirea ochilor, există câteva diferențe între cele două.

Oftalmologii şi optometriștii joacă deopotrivă un rol important în oferirea de servicii pentru sănătatea vederii, însă nivelurile lor de pregătire şi expertiză sunt destul de diferite.

 

Ce este oftalmologia?

Oftalmologia este specialitatea medicală care se ocupă cu depistarea, diagnosticarea, tratarea şi recuperarea bolnavilor cu afecţiuni ale globului ocular şi ale anexelor globului ocular (pleoapele, sistemul lacrimar).

 

Ce este optometria?

Optometria este o știință ce se axeaza pe studiul echipamentelor optice, al lentilelor și aparatelor pentru diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor oculare. Prin urmare, aici vorbim de inginerie, nu de medicină.

Optometristii și oftalmologii sunt ambii specialiști oculari, dar au niveluri diferite de pregătire și domenii de expertiză. Dacă aveți o problemă cu vederea sau starea generală de sănătate a ochilor, este important să vă asigurați că consultați specialistul potrivit nevoilor dumneavoastre.

 

Optometristul

Deși optometriștii sunt probabil cel mai bine cunoscuți pentru efectuarea testelor de vedere de rutină pentru a ajuta pacienții să rezolve orice problemă oculară și să obțină o rețetă pentru ochelari de vedere sau lentile de contact, ei fac mult mai mult decât atât.

În timp ce optometriștii au cu siguranță capacitatea de a efectua teste vizuale de rutină, aceștia oferă în mod obișnuit un examen amplu al ochilor, care implică mai mult decât citirea unor  litere aleatorii de pe un ecran.

Optometristul se ocupă cu măsurarea și studiul acuității vizuale și al defectelor de vedere, cât și cu găsirea soluțiilor necesare corectării lor – recomandarea de ochelari sau lentile de contact.

Cu o pregătire diferită de un medic specialist în științele oculare, un optometrist detectează semnele bolii sistemice şi oculare potenţiale și ajută pacienții pentru reducerea şi prevenirea pierderii vederii cauzate de afecţiunea oculară.

 

Medicul Oftalmolog

Un oftalmolog este un medic specializat în îngrijirea ochilor si a vederii. Oftalmologii diferă de optometrişti privind nivelul de pregătire şi gama de afecțiuni pe care o pot diagnostica si trata.

Ca si medic oftalmolog  cu cel puțin opt ani de pregătire medicală specifică în plus, un oftalmolog este licențiat să practice medicina si chirurgia.

Un oftalmolog diagnostichează și tratează toate bolile de ochi și vedere, practică chirurgie oculară și prescrie ochelari și lentile de contact pentru a corecta problemele de vedere.

Consultul oftalmologic realizat de medic în încinta locațiilor Iris Optic este crucial pentru evaluarea stării de sănătate a ochilor și a țesutului ocular al pacientului, precum și pentru screeningul pentru o varietate de afecțiuni, cum ar fi glaucomul.

În plus, screening-urile efectuate de medici în timpul unui examen complet pot ajuta la identificarea afecțiunilor nediagnosticate anterior, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială, bolile autoimune și cancerul.

În cazul în care oftalmologul știe că un pacient are diabet, de exemplu, acesta poate urmări mai atent modul în care starea ar putea afecta sănătatea ochilor persoanei.

 

Iată rolurile și responsabilitățile unui medic oftalmolog:

 • Consultă pacienții pentru a oferi un diagnostic corect și pentru a trata afecțiunile oculare, dacă există (se ocupă de anamneză și istoric medical, fișa pacientului actualizată, recomandări de investigații suplimentare etc.)
 • Măsoară capacitatea cromatică și de refracție, tensiunea oculară, fundul de ochi
 • Prescrie rețete medicamentoase, ochelari de vedere și lentile de contact
 • Realizează intervențiile chirurgicale
 • Poate depista alte probleme medicale care pot fi asociate cu afecțiunile oculare (diabet zaharat, scleroză multiplă etc.)
 • Prescrie tratamente pentru probleme oculare minore (infecții, iritații, alergii, corp străin în ochi etc).

 

Iată rolurile și responsabilitățile unui optometrist:

 • Realizează anamneza pacientului și verifică vederea lui, pentru a evalua posibilele vicii de vedere, prin teste specifice care să determine și dioptriile finale.
 • Folosește aparate specializate precum autorefractometrul pentru a depista viciile de refracție și testează acuitatea vizuală.
 • Pune un diagnostic în cazul unor probleme de vedere comune: miopie, hipermetropie, strabism sau pentru diferite boli oculare, cum este glaucomul.
 • Prescrie ochelari sau lentile de contact cu anumite dioptrii, pentru a corecta vederea pacientului, după ce testează dacă pacientul se simte confortabil și vede clar cu dioptria propusă.
 • Trimite pacientul cu probleme mai grave la un specialist oftalmolog.

Alegerea specialistului potrivit

După ce ați citit despre ceea ce fac optometriștii și oftalmologii, este posibil să nu fiți încă siguri pe cine sa alegeți pentru nevoile dumneavoastră. Dacă aveți dificultăți cu vederea – și credeți că este posibil să aveți nevoie de ochelari de vedere sau lentile de contact – un optometrist este o alegere bună.

Dacă apare ceva care este o preocupare pentru optometrist, acesta vă va îndruma către un oftalmolog pentru evaluare și / sau tratament suplimentar.  Dacă aveți de-a face cu o problemă a ochilor care necesită o intervenție chirurgicală, aveți o afecțiune a ochilor sau aveți o altă problemă de sănătate care afectează și ochii, este o idee bună să consultați un oftalmolog.

De asemenea, dacă nu ați avut un examen complet de ochi dilatat până la vârsta de 40 de ani, este timpul să vă programați o întâlnire cu un oftalmolog, ca parte a examinărilor de rutină de întreținere a sănătății – chiar dacă nu credeți că aveți probleme cu ochii sau vederea.

Vă stăm la dispoziție pentru programări și vă așteptăm cu drag să beneficiați de serviciile noastre.

Formular de contact – Consultatie GRATUITA

pop-up cunsultatie gratuita Iris Optic