Diferența dintre optometrist și medicul oftalmolog

Vrei să îți faci un control al ochilor și nu ești lămurit dacă e cazul să mergi la un optometrist, sau e obligatoriu să ajungi la un medic oftalmolog. Chiar dacă ambele specializări au legătura cu îngrijirea ochilor, există diferențe importante între cele două profesii.

Atât medicii oftalmologi, cât și optometriștii joacă un rol important în oferirea de servicii pentru sănătatea vederii. Însă nivelurile lor de pregătire și de competență sunt în mod semnificativ diferite.

În cele ce urmează, îți vom livra toate informațiile de care ai nevoie pentru ca de acum înainte să poți face această alegere în cunoștință de cauză.

Oftalmologia și medicului oftalmolog

Oftalmologia este ramura medicală care se ocupă cu depistarea, diagnosticarea, tratarea și recuperarea bolnavilor cu afecțiuni ale globului ocular și ale anexelor acestuia—adică pleoapele și sistemul lacrimal.

Oftalmologul este medicul specializat în îngrijirea ochilor și a vederii. Nivelul de pregătire al medicului oftalmolog este diferit de cel al optometristului, iar gama de afecțiuni pe care o poate diagnostica și trata este mai amplă.

Practic, un oftalmolog diagnostichează și tratează toate bolile de ochi și de vedere, prescrie ochelari și lentile de contact pentru a corecta problemele de vedere și practică chirurgie oculară.

În plus, screening-urile efectuate de medicul oftalmolog în timpul unui examen complet pot ajuta la identificarea unor afecțiuni nediagnosticate anterior, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială, bolile autoimune și cancerul.

La Iris Optic îți oferim posibilitatea de a face un consult oftalmologic gratuit. Astfel, medicii noștri vor putea să facă o evaluarea stării generale de sănătate a ochilor tăi, precum și un set de teste pentru depistarea unei varietăți de afecțiuni, ca de exemplu glaucomul sau retinopatia diabetică.

Activitățile desfășurate de medicul oftalmolog

  • Consultă pacienții pentru a oferi un diagnostic corect și pentru a trata afecțiunile oculare, dacă acestea există—anamneză și istoric medical, fișa pacientului actualizată, recomandări de investigații suplimentare etc.
  • Măsoară capacitatea cromatică și de refracție, tensiunea oculară, fundul de ochi.
  • Prescrie rețete medicamentoase, ochelari de vedere și lentile de contact.
  • Realizează intervențiile chirurgicale.
  • Poate depista alte probleme medicale care pot fi asociate cu afecțiunile oculare (diabet zaharat, scleroză multiplă etc.)
  • Prescrie tratamente pentru probleme oculare minore (infecții, iritații, alergii, prezența unui corp străin în ochi etc).

Optometria și activitatea optometristului

Optometria este o știință care are drept obiect de studiu echipamentele optice, lentilele și aparatele pentru diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor oculare. Prin urmare, când spunem optometrie, ne gândim mai degrabă la inginerie, decât la medicină.

Optometriștii sunt, probabil, cel mai bine cunoscuți pentru efectuarea testelor de vedere de rutină, care îi ajută pe pacienții să își rezolve majoritatea problemelor oculare și să obțină rețeta pentru ochelari de vedere sau lentile de contact. Însă ei pot face mult mai mult decât atât.

În mod obișnuit, consultul efectuat de optometrist presupune un examen amplu al ochilor, care implică mai mult decât citirea unor litere cu dimensiuni variabile de pe un ecran. Optometristul se ocupă cu măsurarea nivelului acuității vizuale și al defectelor de vedere, dar și cu găsirea soluțiilor necesare corectării eventualelor defectelor și recomandarea de ochelari sau lentile de contact.

Cu o pregătire diferită de un medic specialist în științele oculare, un optometrist detectează semnele bolii sistemice și oculare potențiale și vine cu soluțiile necesare pentru a ajuta pacienții pentru reducerea neajunsurilor și prevenirea pierderii vederii cauzate de majoritatea afecțiunilor oculare.

Activitățile desfășurate de optometrist

  • Efectuează anamneza pacientului și îi verifică nivelul de performanță al vederii, pentru a evalua posibilele probleme. 
  • Prin testele specifice pe care le desfășoară, folosind aparate specializate, ca de exemplu autorefractometrul, optometristul determină eventualele vicii de refracție ale pacientului.
  • Stabilește diagnosticul în cazul unor probleme de vedere comune: miopie, hipermetropie, strabism, sau pentru diferite boli oculare, cum este glaucomul.
  • Prescrie ochelari sau lentile de contact cu anumite dioptrii, pentru a corecta vederea pacientului, după ce testează dacă pacientul se simte confortabil și vede clar cu dioptria propusă.
  • Atunci când depistează probleme mai grave, el e cel care trimite pacientul la un specialist oftalmolog.

Alegerea specialistului potrivit

Prin urmare, dacă simți că vederea ta a început să își piardă din performanță—și ai început să cochetezi cu ideea de a recurge la o pereche de ochelari sau de lentile de contact—, atunci o vizită la optometrist reprezintă cea mai bună alegere.

Dacă în timpul consultului, acesta va constata prezența unor semne care necesită o investigație mai aprofundată, te va îndruma către un medic oftalmolog pentru o evaluare suplimentară.

În schimb, dacă suferi de o maladie severă a ochilor, de o boală care poate să aibă și implicații oftalmologice, sau dacă diverși specialiști ți-au sugerat că pentru rezolvarea problemei ochilor tăi ai avea nevoie de o intervenție chirurgicală, atunci recomandarea noastră este să consulți un medic oftalmolog.

De asemenea, dacă până la vârsta de 40 de ani nu ai avut parte de un examen complet de ochi dilatat, este timpul să îți programezi o întâlnire cu un oftalmolog. Este vorba despre un gen de investigație de rutină, care e important să fie făcută chiar dacă nu crezi că ai avea vreo problemă din spectrul oftalmologic.

În marea majoritate a situațiilor, în opticile medicale, testele de rutină sunt efectuate de către optometriști. La Iris Optic, pe lângă această variantă, îți oferim și posibilitatea de a efectua un examen oftalmologic gratuit, realizat de către un medic specialist.

Programează-te chiar acum!